Στο τηλέφωνο χθες πρωί πρωί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας. Είχε διαβάσει το σημείωμα της στήλης μας για τον εξευτελισμό που υφίστανται ανώτατοι δικαστές πληροφορούμενοι διά του Τύπου τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν κατά την αξιολόγησή τους από την οικεία επιτροπή της Βουλής.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Όπως μας εξήγησε, οι αριθμοί που διέρρευσαν προς τα έξω και γράφτηκαν στον Τύπο δεν ήταν ακριβείς. Βουλευτές που μετείχαν στην επιτροπή παραπληροφόρησαν τους δημοσιογράφους και έδωσαν λάθος αριθμούς ψήφων. Και για τον εισαγγελέα Δασούλα, ο οποίος έλαβε περισσότερους από πέντε, και για τον εισαγγελέα Βουρλιώτη, που φέρεται πως έλαβε αρκετούς και πάντως όχι «μηδέν». Αλλά, όπως μου εξήγησε, εκ της θέσεώς του δεν έχει δικαίωμα να διαψεύδει δημοσιεύματα εν όψει προαγωγών δικαστών. Υπογράφει απλώς το πρακτικό της ψηφοφορίας και το αποστέλλει με τη σειρά κατάταξης αλλά χωρίς αριθμό ψήφων στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Παρά ταύτα οφείλω να ομολογήσω ότι άκουσα τον αγαπητό πρόεδρο του Κοινοβουλίου πράγματι προβληματισμένο για την όλη διαδικασία που καθιερώθηκε το 2010 και υποχρεώνει ανώτατους δικαστές να εξευτελίζονται ερωτώμενοι από άσχετους βουλευτές σελέμπριτι ή από τηλεοπτικές περσόνες του μεταμεσονυκτίου τις οποίες ο ελληνικός λαός εξέλεξε βουλευτές, προφανώς γοητευθείς από τη λάγνα φωνή τους. Βουλευτές του παρελθόντος και όχι του παρόντος είχε ο κύριος πρόεδρος του Κοινοβουλίου κατά τη συνομιλία μας, το διευκρινίζω. Ο κ. Τασούλας μού υπενθύμισε ότι αυτή η διαδικασία νομοθετήθηκε το 2010 και προέβλεπε ομοφωνία ή πλειοψηφία 4/5 για τους προτεινόμενους προς προαγωγή δικαστές. Και πως, δεδομένης της κομματικής διαμάχης, επικράτησε στο τέλος η ψηφοφορία κατά πλειοψηφία.
Ο πρόεδρος της Βουλής μού υπενθύμισε επίσης ότι η Ν.Δ. πρότεινε την αναθεώρηση του άρθρου 90 του Συντάγματος προκειμένου να καταργηθεί πλήρως η εμπλοκή του υπουργικού συμβουλίου και γενικότερα της εκτελεστικής εξουσίας στην προαγωγή των δικαστών αλλά επειδή η πρότασή της απερρίφθη, το συγκεκριμένο άρθρο δεν περιελήφθη στα αναθεωρητέα.
Και, βεβαίως, ο πρόεδρος της Βουλής με άφησε με τον τρόπο του να καταλάβω (χωρίς να το πει ξεκάθαρα) ότι ευκταία θα ήταν η κατάργηση της διαδικασίας αξιολόγησης των δικαστών ενώπιον της Βουλής, καθώς πράγματι εξευτελίζει κορυφαίους λειτουργούς. Γιατί δεν μου το είπε ξεκάθαρα; Μα διότι απαιτείται η ψήφιση νόμου προς τούτο, άρα η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση. Όχι στον ίδιο. Κρατώ όμως τον προβληματισμό του, ο οποίος ύστερα από 20 χρόνια γνωριμίας γνωρίζει τι σημαίνει! Αβερωφική διάλεκτος!
Στο μέτρο, λοιπόν, που η εφημερίδα μας με την παρέμβασή της ανέδειξε το θέμα και με την ελπίδα-προοπτική ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για το τέλος αυτής της γελοιότητας, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την παρέμβαση του κυρίου προέδρου. Η Πολιτεία έχει χρέος να σέβεται τους δικαστές. Όχι να τους εξευτελίζει με ακροάσεις, ανακρίσεις, ψηφοδέλτια, κάλπες και σταυροδοσίες.