Οι τρεις ψηλοί

Must Read

Ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, αφηγούμενος προσωπικές του συζητήσεις με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ρένο Αποστολίδη, συνόψισε την ομορφιά και το δράμα της φυλής μας

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Η ματιά ενός καλού σκηνοθέτη στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο οξυδερκής, αναλυτική και βαθιά από οποιουδήποτε άλλου. Ο Κώστας Φέρρης είναι ένα από τα σημαντικότερα σκηνοθετικά και δημιουργικά κεφάλαια που διαθέτει η χώρα. Στον λογαριασμό του στο facebook έγραψε τα ακόλουθα για τον μέγα συνθέτη που πέρασε στην αιωνιότητα. Τίτλος του άρθρου του Κώστα Φέρρη «Οι τρεις ψηλοί», και έχει ως εξής:

«Το τριγυρίζουμε το θέμα, αλλά δεν θα βρούμε άκρη αν δεν ολοκληρώσουμε την εξίσωση. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε έναν τρομερό “ιδεολογικό” αντίπαλο, επίσης πανύψηλο. Τον Ρένο Αποστολίδη. Σκοτώθηκαν στις σελίδες των “Νέων Ελληνικών” και των εφημερίδων.

Και ο Ρένος κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε, όπως ο Μίκης. Κι όμως, στις 21 Απριλίου, “είναι ο άνθρωπος που μου έσωσε τη ζωή” θα πει ο Μίκης.

Όταν ρώτησα τον Μίκη πώς κι έγινε αυτό, μου είπε: “Είχαμε τα ίδια όνειρα, αλλά συγκρουόμενες ιδεολογίες. Αγαπιόμαστε, αλλά τσακωνόμαστε, όπως όλοι οι Ελληνες”.

Όταν ρώτησα τον Ρένο, μου είπε: “Ο Ψηλός ο Μπούας δεν κατάλαβε πως γι’ αυτόν πολεμούσα”.

Στην πραγματικότητα, ο Μίκης αγαπούσε τον “λαό” γιατί ονειρευότανε. Ο Ρένος σιχαινότανε τον “λαό” γιατί τον προσγείωνε η πραγματικότητα.

Στον Εμφύλιο, ο Μίκης προέτεινε τα στήθη του για να τον σκοτώσουν. Στον Εμφύλιο, ο Ρένος, φαντάρος, δεν έριξε ούτε μια σφαίρα και κινδύνεψε να πάει στρατοδικείο. Για να μη σκοτώσει κάποιον Μίκη που ήταν απέναντι.

Ο Ρένος εισέβαλε στη Βουλή και τον καταδικάσανε. Ο Μίκης μπήκε νόμιμα στη Βουλή μήπως και σταματήσει τον Εμφύλιο.

Αλλά η Εθνική Συνείδηση ήταν κοινή. Μέχρι Εθνική Υπερηφάνεια. Το ερώτημα παραμένει πάντα: Γιατί ο ελληνικός “λαός” είναι μισαλλόδοξος; Και μη μου πεις πως είμαι ρατσιστής…

ΥΓ.: Σήμερα βρέθηκαν στον Παράδεισο κι είναι αγκαλιά. Και, δίπλα τους, παίζει ταξίμι ο τρίτος Ψηλός, ο Μάρκος Βαμβακάρης. Που, σημειωτέον, ήταν φιλοβασιλικός».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άρχισε τις γκριμάτσες η Δούνια μόλις άκουσε την Ωραιοζήλη!

Φαίνεται ότι η πρώην βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, παρουσιάστρια, μοντέλο και υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη ΝΔ Νόνη Δούνια...

More Articles Like This