Γράφουν έγκριτα ιστολόγια-ιστότοποι, για το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και την απώλεια 17%των μετοχών, που οδηγεί σε μείωση της πλειοψηφικού πακέτου από 51 σε 33,33%
- Του Μπάμπη Παπασπύρου*
«Ως γνωστόν, βάσει της προηγούμενης συμφωνίας που είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν η πώληση του 17% της ΔΕΗ σε έναν νέο στρατηγικό επενδυτή που θα είχε αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Τα έσοδα από την πώληση θα κατευθύνονταν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους όπως συμβαίνει με τις εισπράξεις των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς κανένα όφελος για την ίδια την επιχείρηση».
Πηγές επίσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε μία εναλλακτική μορφή περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της εταιρείας έναντι της συμφωνίας που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του 17%.
Τι μας λένε τα πιο πάνω άρθρα, ότι μας λέει και η κυβέρνηση…
Μας λένε στην ουσία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που είχε συμφωνήσει για την πώληση του 17% της ΔΕΗ.
Οι φίλοι αναγνώστες ξέρουν από παλιά τις αποκαλύψεις και τις αποκλειστικότητές μας για τα μνημόνια.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Όντως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει για την πώληση του 17 % της ΔΕΗ;
Ακολουθεί η έκθεση της 5ης αναθεώρησης των Μνημονίων του Ιουν. 2014 (κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας) με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Η έκθεση αναφέρει ότι θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ και η κυβέρνηση θα πουλήσει το 17% της εταιρείας.
Μάλιστα η έκθεση της τρόικα εξηγούσε το πως, βασιζόμενη στο ΦΕΚ 168 Α, 24/7/2013
Τι προέβλεπε όμως το ΦΕΚ αυτό;
Η όλη προαναφερθείσα διαδικασία θα διεξαχθεί από τη ΔΕΗ όπως επιβάλλεται από τους κανόνες του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου και ειδικότερα τις απαιτήσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας (λόγω και της εισαγωγής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών). Θα υπάρξει βεβαίως στενή συνεργασία και πλήρης συντονισμός με το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου η υποστήριξη θα ζητηθεί πλήρως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του (αλλά και προκειμένου να συντονιστεί με απρόσκοπτο τρόπο και με τη διαδικασία της διάθεσης του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ζήτημα αρμοδιότητας του ΤΑΙΠΕΔ).
2. Σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Το σχέδιο αφορά στη διάθεση των μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 17% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, κατά προτίμηση μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή (συνεκτιμώντας ότι ήδη το 49% των μετοχών διατίθεται μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς).
Συμπέρασμα
Το 2013 με το ΦΕΚ 168 Α, 24/7/2013, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων της τρόϊκας, αποφασίσθηκε η διάθεση των μετοχών της ΔΕΗ, που αντιπροσωπεύουν το 17% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο και στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 έγινε πράξη.
* Ταξίαρχος εν Αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας