Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

Βραβεία Νόμπελ και ενοικιαζόμενη εργασία

Δημοσίευση:

Το τεράστιο εξωτερικό χρέος, η επιβολή της «οικονομίας του φραπέ», η αποβιομηχανοποίηση, η τεχνολογική έρημος, η δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας, η γήρανση του πληθυσμού, η ανεργία, η επιδιωκόμενη εκδίωξη των νέων στο εξωτερικό και η αντικατάσταση πληθυσμού («κινητικότητα» επί τω προοδευτικότερω), η γενικευμένη φτωχοποίηση και η καθολική σταδιακή «τουρκοποίηση» προσδίδουν στη χώρα τα χαρακτηριστικά ενός «αποτυχημένου κράτους».

  • Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

Σε αντίθεση με την κλασική μαρξιστική θεώρηση όπου η οικονομία αποτελεί τη βάση και η πολιτική το εποικοδόμημα, η παγκοσμιοποιημένη οικονομία του νεοφιλελευθερισμού τεκμηριώνει ότι η οικονομία είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής. Δηλαδή, οι πολιτικοί θεσμοί θα καθορίσουν αν μία οικονομία θα είναι ανοιχτή (inclusive), όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν ίσες ευκαιρίες και θα συμμετέχουν ισότιμα στην κατανομή του πλούτου, ή κλειστή (exclusive), όπου οι ελίτ μέσω της πολιτικής και των θεσμών θα ελέγχουν αποκλειστικά την οικονομική ζωή μιας χώρας προς όφελός τους. Οι ανοιχτοί πολιτικοί και συνεπώς και οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δίνουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να ακολουθήσουν το επάγγελμα που επιθυμούν, να αναπτύξουν το ταλέντο τους και τις ικανότητές τους μέσω της ισότητας των ευκαιριών.

Οι ανοιχτές αγορές δεν ταυτίζονται με τις «ελεύθερες αγορές», όπως σκοπίμως προσπαθεί να προπαγανδίσει σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός. Τον 17ο αιώνα ο κύριος θεσμός της δουλοπαροικίας ήταν η «ελεύθερη αγορά», όμως οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε ιδιοκτησία ούτε παιδεία ούτε μπορούσαν να διαλέξουν το επάγγελμά τους. Οι ανοιχτοί πολιτικοί και συνεπώς και οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες. Στην τεχνολογική και ανθρωπιστική εκπαίδευση, στη μη δήμευση της περιουσίας μέσω φόρων ή άλλων προστίμων ή τεχνασμάτων και στη Δικαιοσύνη.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Περί της ελευθερίας του Τύπου

Η διαδικασία των ανοιχτών πολιτικών θεσμών προάγει συνεπώς την εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη, που με τη σειρά τους προστατεύουν την ατομική ιδιοκτησία και την τήρηση των συμβάσεων και του κοινωνικού συμβολαίου, ενώ δημιουργούν ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ίδρυση τεχνολογικής επιχειρηματικότητας. Οι ανοιχτοί πολιτικοί θεσμοί, δηλαδή οι ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση της γνώσης και των ευκαιριών, καθώς και η ισονομία στη δικαιοσύνη συνιστούν τη «δημοκρατία», έννοια τελείως διαφορετική από την ιδιότητα που προσδίδουν στη λέξη οι πολιτικοί και οι ελίτ, επειδή οι θεσμοί που δημιούργησαν οι ελίτ δεν παρέχουν ίσες ευκαιρίες στους πολίτες, ενώ παρέχουν προνομιακά τη δικαιοσύνη στις ελίτ ή σε διαφορές ομάδες των οποίων η ύπαρξη εξυπηρετεί τη διαιώνιση της κλειστής οικονομίας. Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τράπεζα εμπλεκόμενη σε χορήγηση δανείου 149.000.000 ευρώ δέχτηκε ο επιχειρηματίας να πληρώσει μόνο το 7,38% του οφειλόμενου ποσού, ενώ δεν ισχύει ο ίδιος διακανονισμός για τα περιουσιακά στοιχεία των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών που δεν διαθέτουν την κατάλληλη νομική και οικονομική ισχύ.

Τελειώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό και αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, γόνος πολιτικής οικογένειας διορίστηκε υψηλόμισθος σε τράπεζα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστημίων επιβιώνουν με μισθό λιγότερο από 400 ευρώ τον μήνα υπό το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας.

Οι πολιτικοί επίσης συνταξιοδοτούνται και αμείβονται διαφορετικά από τον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ οι ελίτ νέμονται την παραγωγή πλούτου, όπως την παραγωγή και τη διανομή της ενέργειας. Εδώ παρουσιάζεται μια ακραία μορφή κλειστής πολιτικής κατάστασης, όπου το κράτος μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας ιδιωτικοποιεί τον κρατικό παραγωγό ενέργειας (ΔΕΗ) και παραχωρεί την παραγωγή στις ελίτ. Ετερο χαρακτηριστικό των κλειστών πολιτικών θεσμών είναι και η ελάττωση της κρατικής παρέμβασης, επειδή η έλλειψη του κρατικού ελέγχου διαιωνίζει την ανισοκατανομή πλούτου και ταυτόχρονα επιφέρει την αναρχία και τη βία (Daron Aemoglou, James A. Robinson, «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη», Αθήνα 2013). Η Ελλάδα, λοιπόν, αποτελεί μια χώρα κλειστών πολιτικών και οικονομικών θεσμών και συνεπώς είναι αδύνατον να εξελιχθεί οικονομικά, τεχνολογικά, πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά, θέση την οποία αποδεικνύει η διαιώνιση στην εξουσία των ίδιων πολιτικών οικογενειών. Λόγω των κλειστών πολιτικών και οικονομικών θεσμών η Ελλάδα αδυνατεί να δημιουργήσει πραγματικά ανοιχτές αγορές με ίσες ευκαιρίες για όλους και το κυριότερο να εκμεταλλευτεί το ταλέντο των κατοίκων της.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Σεισμός, σεισμός, σοσιαλισμός!

Είναι αδύνατον να δημιουργηθεί πλούτος, εκτός του πλαισίου των ελίτ, λόγω κακής παιδείας, τεχνικού αναλφαβητισμού, δήμευσης ιδιωτικής περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), αισχρής φορολογίας, προστίμων και φορολόγησης εικονικών εισοδημάτων (τεκμαρτό), επειδή η ενεργοποίηση του ταλέντου έχει καθοριστική σημασία για την παραγωγή πλούτου. Στην Ελλάδα των κλειστών κοινωνικών και πολιτικών δομών της Μεταπολίτευσης είναι δεδομένο ότι κάπου βρίσκεται ένας νέος Αϊνστάιν, ο οποίος δεν θα αναπτύξει ποτέ τις δεξιότητές του και δεν θα πάρει ποτέ το βραβείο Νόμπελ, επειδή θα έχει εξαναγκαστεί από τις ελίτ να επιβιώνει στοιχειωδώς μέσω της ενοικιαζόμενης εργασίας.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αγαλλίαση των Σκοπιανών!

Τα κόκαλα του Ιβάν Μιχαήλωφ, κολλητού του Χίτλερ, του Χίμλερ, του Χάυντριχ και του...

Περί της ελευθερίας του Τύπου

Επειδή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τι μας λένε οι ξένες εφημερίδες και οι μη...

Μακρυγιάννη

Από αυτή εδώ τη γωνιά της «δημοκρατίας», που κατά τους πούρους μητσοτακικούς (προσοχή, όχι...

Σεισμός, σεισμός, σοσιαλισμός!

Οι σεισμολόγοι μοιάζουν με τους σοσιαλιστές: Η εμφάνισή τους σε ενημερωτικό μέσο δεν γίνεται...

Θεματοφύλακες του Ελληνισμού

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενείται για λίγες ημέρες ένα πολύ σημαντικό έκθεμα. Πρόκειται για...

Λύτρωση των γιατρών

Η απόφαση του ΣτΕ καθόσον αφορά τους υγειονομικούς συνιστά έναν ισχυρό κόλαφο διά το...

Νέοι συσχετισμοί Ελλάδας – Αιγύπτου

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, απολύτως, με την προ δεκαημέρου συνάντηση των προέδρων της Αιγύπτου και...

Στρατηγική στρουθοκαμήλου…

Πολύ περίεργος λαός είμαστε στ’ αλήθεια εμείς οι Έλληνες. Ενδιαφερόμαστε για τη δημοκρατία σε...

Φιλανθρωπία, όχι επίδειξη!

Προσευχόμαστε και βοηθούμε τον πλησίον μας όχι για να μας δείξουν τα κανάλια και...

Άσε μας, κ. Τσίπρα

Αν ήσουν συνοικιακός παντοπώλης και αγνοούσες τα τεκταινόμενα, να το καταλάβαινα. Αν ήσουν μοναχός...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Ντυμένες στα λευκά η μάνα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία

Δάκρυα στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση ότι η 21χρονη...

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Ράγισαν τα έδρανα στη Βουλή από την απίστευτη ατάκα Σκουρλέτη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας πριν...

Βαριά ποινή στην Κλοντιάνα Τσέλο που πυροβόλησε τον οφθαλμίατρο

Συνολική ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 21 ετών επέβαλε το Μικτό...

Ψεύδεται η σύζυγος του Στουρνάρα!

Ένα απίστευτο ψέμα εκστόμισε δημοσίως -και μάλιστα σε αίθουσα...

Ρούλα Βροχοπούλου: «Έκανα ρεζίλι τον γιο μου – Έπλενα τα πόδια του Φραν»

Πικρά μετανιωμένη εμφανίστηκε η Ρούλα Βροχοπούλου για την περιβόητη...

Σφίγγει ο κλοιός για τον Πασχάλη, τον αρχιτιμωρό της «Κιβωτού»

Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο Πασχάλης Σ., ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πατρός Αντωνίου και πρωταγωνιστής στους άγριους ξυλοδαρμούς παιδιών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ