Ντόμινο ανατιμήσεων

Must Read

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει επαναπαυτεί τις τελευταίες εβδομάδες ποντάροντας στην επερχόμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ που θα παρουσιάσει στο τέλος του χρόνου. Αισιόδοξες φωνές (ανάμεσά τους και εγώ) έχουν προβλέψει και πάνω από 6% ανάπτυξη, και εύχομαι για το καλό όλων μας να είναι αληθείς.

  • Από τον δρ. Απόστολο Κρητικόπουλο*

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας είδε το φως της οικονομικής αισιοδοξίας έπειτα από δέκα έτη πρωτόγνωρης κρίσης χρέους, την οποία δυστυχώς μετά ακολούθησε η επέλαση της πανδημίας.

Το 2020, κατά την περίοδο της απόλυτης καραντίνας, είχαμε ύφεση 8,2%, οπότε με απλά μαθηματικά καταλαβαίνει κάποιος ότι ακόμα και υψηλή ανάπτυξη της τάξης του 6% να έχουμε το 2021, δεν θα επανέλθουμε άμεσα. Χρειάζεται ανάπτυξη συνεχόμενη, πολλών ετών, για να ορθοποδήσουμε και να πλησιάσουμε τα επίπεδα οικονομικής ευμάρειας που είχαμε στις αρχές του 21ου αιώνα, και είμαι σίγουρος ότι κυβερνητικά στελέχη το αντιλαμβάνονται καλά αυτό.

Είμαι φύσει αισιόδοξος, πιστεύω στις δυνάμεις του έθνους μας, και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις καταστροφές που βιώνουμε. Όμως αυτό που με ανησυχεί έντονα σε πιο μικροσκοπικό επίπεδο και ως καταναλωτής είναι η ακρίβεια τιμών που ολοένα γιγαντώνεται και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιδράει. Η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει τα 1,7 ευρώ ανά λίτρο αμόλυβδης και υπάρχουν προγνώσεις ακόμα και για 2 ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω παγκόσμιων εξελίξεων και βάσει του νόμου της (μειωμένης) προσφοράς και (αυξημένης) ζήτησης.

Οι τιμές στα τρόφιμα εκτινάσσονται στα ύψη. Τα ενοίκια, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, ανεβαίνουν με γοργό ρυθμό. Όμως, αφενός οι τιμές αυξάνονται με δυσανάλογο τρόπο της ανάπτυξης, η οποία δεν έχει επιφέρει ακόμα απτές βελτιώσεις στη ζωή μας (π.χ. νέες εργασίες, αυξήσεις στους μισθούς), αφετέρου η κυβέρνηση δεν μειώνει τους φόρους, αφού το κράτος που έχει να συντηρήσει μισθολογικά είναι ακλόνητα τεράστιο και αδηφάγο, όπως έχουμε πλέον δυστυχώς συνηθίσει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες λόγω εφαρμοσμένου σοσιαλισμού.

Για παράδειγμα, έχουμε από τους πιο ακριβούς φόρους στα υγρά καύσιμα στην Ε.Ε. και ένα οδικό δίκτυο με διόδια παντού, γεγονός που δυσχεραίνει τις μετακινήσεις και επιβαρύνει τις τελικές τιμές των προϊόντων.

Θεωρώ ότι αν δεν λάβει ουσιαστικά μέτρα μείωσης των φόρων η κυβέρνηση σύντομα θα βιώσουμε ένα κύμα ανατιμήσεων που θα δυσκολέψει τη ζωή όλων μας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μαρία Αντωνά δείχνει τα πόδια της και πόσο σακατεύτηκε όσο ήταν μέσα στο Survivor

H δημοσιογράφος και σύντροφος του Άρη Σοϊλέδη, Μαρία Αντωνά, βγήκε από το Survivor πριν από περίπου 10 ημέρες αφού έμεινε...

More Articles Like This