Έχει ο καιρός γυρίσματα!

Must Read

Ένας χρόνος στη σύγχρονη πολιτική ίσον ένας αιών. Πέρυσι τέτοια εποχή, ο πρωθυπουργός ήταν αμφίθυμος για τις γαλλικές φρεγάτες και έλεγε στους συνομιλητές του το εξής: «Εμείς θέλουμε να αγοράσουμε Μερσεντές και οι Γάλλοι μάς προσφέρουν Ρολς Ρόις!».

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ήταν η εποχή που οι ΗΠΑ ασχολούνταν ακόμη με την Ευρώπη και ο πρέσβης τους στην Ελλάδα έδινε μάχες παρασκηνίου για να μπλοκάρει την αγορά των Βelharra, που επιθυμούσε διακαώς το ελληνικό Πεντάγωνο. Αίφνης, έναν χρόνο μετά, η Ελλάς, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή και τη στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς την Κίνα, η οποία, ως γνωστόν, είχε ως συνέπεια την ακύρωση συμβολαίων «μαμούθ» μεταξύ Αυστραλίας – Γαλλίας, δύναται να αγοράζει Ρολς Ρόις!

Να ανασυντάσσει τις δυνάμεις της στο Αιγαίο και να συμφωνεί με το Παρίσι τη ρήτρα που εμπόδιζαν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ: τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Και όλα αυτά με τις ευλογίες των τραπεισών εις φυγήν ΗΠΑ, που πέρυσι τα υπονόμευαν και τα πολεμούσαν! Για να αποδειχθεί περίτρανα τι; Οτι, για να κάνεις το σωστό για τη χώρα σου και για το εθνικό σου συμφέρον, πρέπει να έχεις την άδεια των συμμάχων. Μόνος δεν επιτρέπεται!

Το ίδιο ακριβώς σχέδιο, πιο προχωρημένο μάλιστα, καθώς προέβλεπε, πέραν της αγοράς εξοπλισμών, και δημιουργία ναυτικής βάσης των Γάλλων στη Λήμνο και επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων μας έως τα 12 μίλια από τα πλοία τους -μαζί με τη Frontex-, είχαν ετοιμάσει οι Καραμανλής – Βαληνάκης το 2008. Μαζί με την αγορά Rafale. Αλλά οι Αμερικανοί δεν ήθελαν τότε ούτε τους Γάλλους ούτε τους Ρώσους στη Μεσόγειο. Και εξώθησαν τον τότε πρωθυπουργό στην έξοδο.

Η Ελλάς έχασε 13 ολόκληρα χρόνια μέχρι να απαλλαγούν οι ΗΠΑ, λόγω αλλαγής προτεραιοτήτων, από τη γαλλοφοβία και τη ρωσοφοβία, και να επιτρέπουν – αναθέτουν πλέον στο Παρίσι τον έλεγχο της Μεσογείου στο «πόδι» τους. Και στην Ελλάδα να κάνει αυτό που ο Καραμανλής έβλεπε καθαρά από το 2008. Πόσο «στρατηγικά» ανόητοι οι σύμμαχοί μας!

Ένας χρόνος ίσον ένας αιώνας στη σύγχρονη πολιτική και για άλλους λόγους. Εσωτερικούς. Πέρυσι τέτοια εποχή, ο πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις να «κάψει» την απλή αναλογική και, εκμεταλλευόμενος τις μεγάλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ο Καραμανλής τού το είχε επισημάνει, μάλιστα, αμέσως μετά τις νικηφόρες εκλογές του 2019, στο γραφείο του στη Βουλή: «Τελειώνετε με την απλή αναλογική».

Ο κύριος Μητσοτάκης δεν άκουσε τις εισηγήσεις των συνεργατών του και δεν προκήρυξε εκλογές. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, πού βρισκόμαστε; Οι ολιγάρχες άρχισαν να τον πιέζουν για εκλογές, ενώ οι πολιτικοί συνοδοιπόροι του, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, άρχισαν να τα «μασάνε»: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είδε στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών την ευκαιρία για να ισχυριστεί ότι εκλογές με απλή αναλογική δεν οδηγούν σε δεύτερες εκλογές, αλλά σε κυβερνήσεις συνεργασίας! Ενώ οι γραφίδες του εκσυγχρονισμού βρήκαν στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών την ευκαιρία να ισχυριστούν ότι ο δικομματισμός δεν μπορεί να αναστηθεί και πως απαιτούνται κυβερνήσεις συνεργασίας!

Πρόκειται για το ίδιο σύστημα που μέχρι προσφάτως δόξαζε τον Κυριάκο με τη θεωρία του «ενάμιση κόμματος». Οτι είναι τόσο ισχυρός που οδηγούμαστε σε μονοκομματισμό. Τώρα, όμως που πλησιάζουμε στη μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης, το σύστημα ανακάλυψε μέσω Βερολίνου -είδε το φως το αληθινό- ότι ο… δικομματισμός φθίνει. Αυτά παθαίνεις άμα βάζεις το ΠΑΣΟΚ στα πόδια σου, στην αυλή σου, του χαρίζεις τον κρατικό μηχανισμό και το ανασταίνεις! Έρχεται η μέρα που σου λέει ότι «δεν μου αρκεί αυτό, θέλω κυβέρνηση συνεργασίας»!

Για να αποδειχθεί ότι, αν κάποιον πρέπει να πάρουν με τις πέτρες οι νεοδημοκράτες για το μπλόκο στις δεύτερες εκλογές ύστερα από αναλογική, «αυτός» θα πρέπει να είναι οι εκσυγχρονιστές. Η πέμπτη φάλαγγα της παράταξης. Έχει ο καιρός γυρίσματα, λοιπόν. Και να είστε βέβαιοι: την άνοιξη δεν θα μετράμε μερικούς μήνες μετά, με όλα όσα πυκνά συμβούν τον χειμώνα! Θα μετράμε έναν πολιτικό αιώνα μετά. Έχει ο καιρός γυρίσματα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This