Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Το μέγα λάθος του Κώστα Μπακογιάννη

Δημοσίευση:

Τα ελληνοτουρκικά πάνε αντίθετα στον χρόνο και στην Ιστορία, όπως τουλάχιστον την εννοούν νεοφιλελεύθεροι και μαρξιστές, δηλαδή ως μια γραμμική και αναπόφευκτη πορεία της κοινωνίας και του ανθρώπου προς τα εμπρός. Η λήθη είναι το τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης μιας γενοκτονίας ή μιας εθνικής τραγωδίας -όπως πιστεύουν και διακηρύσσουν σύμφωνα με την άθλια θεωρία τους- που εξυπηρετεί τα ύπουλα σχέδια τους. Να ξεχαστούν από όλους, σαν να μη συνέβησαν ποτέ. Η θλιβερή εικόνα του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να υποδέχεται χωρίς την πρέπουσα ευπρέπεια μιας σεμνής τελετής τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ανοίγει ξανά πληγές που αιμορραγούν ακόμη από το τουρκικό πογκρόμ της 6ης – 7ης Σεπτεμβρίου του 1955.

  • Από την Ζέζα Ζήκου

Απελπισία πιο βαθιά και από τις απελπισίες τις διαχρονικές, η διαπίστωση της έλλειψης σεβασμού στο διωγμό και στην εξόντωση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Επιπόλαια και χωρίς αιδώ δεν σέβονται το γεγονός πως ζουν ακόμη όσοι υπέστησαν το πογκρόμ στα «Σεπτεμβριανά» που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, που υποδαύλιζε τον εθνικιστικό πυρετό, καθώς οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα και με πρόσχημα τον δήθεν εμπρησμό της κατοικίας όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η «Νύχτα των Κρυστάλλων» της Πόλης, όπως την χαρακτηρίζει ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός ιστορικός-βυζαντονολόγος Σπύρος Βρυώνης στο βιβλίο του:«Ο μηχανισμός  της καταστροφής. Το τουρκικό πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 και ο αφανισμός της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης».

Φαίνεται πως ο Κώστας Μπακογιάννης έχει «μολυνθεί» από τις απόψεις του ΕΛΙΑΜΕΠ, του ΣΚΑΪ, της εφημερίδας του Οίκαδε και των λοιπών… πανούργων που διαστρεβλώνουν την Ιστορία όπως τους συμφέρει. Ο δήμαρχος Αθηναίων θύμισε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε προτείνει τον Κεμάλ Μουσταφά για το Νόμπελ Ειρήνης, το 1934. Η κίνηση του δημάρχου και η αναφορά στον Κεμάλ προκάλεσε τη συγκίνηση του κεμαλιστή εχθρού Εκρέμ Ιμάμογλου. Πράγματι ο μέγας Ελ. Βενιζέλος στην προσπάθεια του να απαλύνει τις συνέπειες της τραγωδίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, για την οποία ευθύνονται η εφημερίδα του Οίκαδε, που συνεπώς υποδαύλιζε το μίσος κατά του βενιζελισμού και οι λοιποί ιθαγενείς που ήθελαν ψωμί ελιά και κώτσο βασιλιά, συνήψε με τον Ατατούρκ, οκτώ μόλις χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ελληνοτουρκικό σύμφωνο ειρήνης και φιλίας.

Τώρα, υπό την ηγεσία του μητσοτακισμού… μεταλλαγμένοι δεξιοί… σημιτικοί… πρώην ποταμίσιοι… και από κοντά οι καθεστωτικές ακαδημαϊκές απόψεις της «σύνεσης» και του νεοταξικού «ρεαλισμού» του ΕΛΙΑΜΕΠ, που έχουν διαβρώσει τα πάντα, επιθυμούν διακαώς μια παρόμοια επιτυχία. Ο τωρινός πρωθυπουργός απόγονος του Ελευθέριου Βενιζέλου είναι, αλλά δυστυχώς νομίζει πώς μπορεί να φέρει στα δικά του μέτρα τον μεγαλύτερο ηγέτη του Ελληνισμού Ελευθέριο Βενιζέλο – καθώς μισεί ότι εκπροσωπεί ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής μαζί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή! Από κοντά η εφημερίδα του Οίκαδε χρησιμοποιεί τη νέα, δίτομη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου από τον σερ Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ («Venizelos. The Making of a Greek Statesman, 1864-1914», εκδ. Hurst & Company, Λονδίνο, 2021), για να αποκρύψει το βρώμικο παρελθόν της.

Απλώς να υπενθυμίσω πως τον Αύγουστο του 1995 η αμερικανική Γερουσία με απόφασή της κάλεσε τον πρόεδρο Κλίντον να ανακηρύξει την 6η Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Πογκρόμ. Το πλήθος ξεχυνόταν στην Ιστικλάλ και στους γύρω εμπορικούς δρόμους με το φοβερό σύνθημα να δονείται στον αέρα: «Κάψτε, γκρεμίστε, ανάθεμα στους γκιαούρηδες». Κατά τη διάρκεια της θηριωδίας που εκτυλίχθηκε 37 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, 4.500 καταστήματα καταστράφηκαν, 2.100 οικίες παραδόθηκαν στις φλόγες, 71 εκκλησίες λεηλατήθηκαν. Εκατοντάδες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού. Οι ταφοί στο σπουδαίο Νεκροταφεία στο Σισλί συλήθηκαν. Από την ιερή εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Πλατεία Ταξίμ τα άμφια και οι εικόνες πετάχθηκαν στα χέρια του όχλου. Το κόστος των καταστροφών υπερέβη το ένα δισ. δολάρια. Αλλά τόσο αμερικανοτοποθετημένος Πατριάρχης Αθηναγόρας όσο και το Ελλαδικό κράτος, δείλιασαν. Οι πληγές από τα γεγονότα όχι μόνο δεν έκλεισαν, αλλά μεταβιβάστηκαν στις επόμενες γενιές, που ακόμη αγωνίζονται για τη δικαίωση των προγόνων τους.

Με μια συγκλονιστική επιστολή προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, που λειτουργεί από το 1928 στην Αθήνα, του υπενθυμίζει τα εγκλήματα προς την Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκία έλαβε κάθε είδους οικονομικό, διοικητικό και ψυχολογικό μέτρο καταπίεσης εναντίον μας και μας επέβαλε εξοντωτικούς φόρους, όπως τον φόρο περιουσίας (Varlik Vergisi). Η τουρκική κυβέρνηση, με δική της ευθύνη, σύμφωνα με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, οργάνωσε το πογκρόμ των “Σεπτεμβριανών” του 1955 εναντίον μας, τις απελάσεις του 1964, τις μαζικές κατασχέσεις περιουσιών και μας εμπόδισε να μιλούμε την μητρική μας γλώσσα δημοσίως. Μας εξανάγκασε με τα μέτρα αυτά να εγκαταλείψουμε τις πατρογονικές μας εστίες και, από 103.000 που είχαμε απομείνει το 1924, να έχουν παραμείνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη λιγότεροι από 2.000». Ο φόρος περιουσίας (Varlik Vergisi) του 1942-44 εξόντωσε τους Έλληνες. Επρόκειτο για ειδικό νόμο εφάπαξ φορολόγησης παντός είδους ακινήτων, επιχειρήσεων, εργοστασίων και μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες, σχεδόν στη πραγματική τους αξία. Η δε προθεσμία καταβολής του ήταν μόλις 30 ημέρες. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν το σατανικό φόρο συλλαμβάνονταν και στέλνονταν σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων στην αποκαλούμενη “τουρκική Σιβηρία” στο Ερζερουμ. Ακόμα και τα άρθρα του διάσημου Αμερικανού Σάιρους Λ. Σουλτσμπέργκερ στους New York Times το 1943, για τον απάνθρωπο νόμο, αγνοήθηκαν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»

Κατάρ συνέχεια. Το ότι το Μουντιάλ του Κατάρ είναι ίσως το πιο «χαριτωμένο» (για...

Στις Βρυξέλλες το μυστικό των εκλογών

Για τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πρέπει να συνυπολογίζουμε έναν παράγοντα...

Η Τουρκία σε φαύλο κύκλο

Ο Ουμίτ Καρντάς κάνει την καλύτερη και πιο ειλικρινή παρουσίαση του προβλήματος που αντιμετωπίζει...

Κατάρ. Οι Τουλούζ Λοτρέκ της μπάλας…

Σύντροφοι, για όλα τα ζητήματα, μεταφυσικά ή όχι, υπάρχει απάντηση. Και τα μεν μεταφυσικά...

«Μακεδονική» γλώσσα;

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βάφτισε τους σλαβόφωνους Σκοπιανούς «Μακεδόνες», αποδίδοντάς τους «μακεδονική»...

Ο κίνδυνος των πάντων

Στα ψηφιακά «χωράφια» της «ενημέρωσης» καλλιεργούνται τα άνθη του φόβου, της τρομάρας και του...

Η αγαλλίαση των Σκοπιανών!

Τα κόκαλα του Ιβάν Μιχαήλωφ, κολλητού του Χίτλερ, του Χίμλερ, του Χάυντριχ και του...

Περί της ελευθερίας του Τύπου

Επειδή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τι μας λένε οι ξένες εφημερίδες και οι μη...

Μακρυγιάννη

Από αυτή εδώ τη γωνιά της «δημοκρατίας», που κατά τους πούρους μητσοτακικούς (προσοχή, όχι...

Σεισμός, σεισμός, σοσιαλισμός!

Οι σεισμολόγοι μοιάζουν με τους σοσιαλιστές: Η εμφάνισή τους σε ενημερωτικό μέσο δεν γίνεται...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

Εκβιάζει με τις λίστες – Γρίφος ο Καραμανλής

Ενώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ομηρία» τους βουλευτές του, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος. Το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

Μετωπική επίθεση της Κίνας κατά των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ