Ο πράκτορας των ξένων Ελευθέριος Βενιζέλος

Must Read

«Ο Βενιζέλος είναι ανακατεμένος σε πολλά fake news, με διασημότερο την επίθεση εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, υπόθεση στημένη»

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

«Είναι γνωστό ότι υπήρχαν στενές σχέσεις ανάμεσα στην Αγγλία (και μάλιστα τον Λλόϋντ Τζωρτζ και τον Τσώρτσιλ) και στον Βενιζέλο, όπως φαίνεται από τα όσα περιγράφει ο Λλουέλιν Σμιθ στο Ionian Vision*. Σύνδεσμος μεταξύ τους ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο και διακεκριμένος δικηγόρος, που ήταν και μέλος της διοικήσεως της Ιονικής Τράπεζας, ο Τζων Σταυρίδης. Πέραν αυτού, απ’ τον Δεκέμβριο του 1915 και πλέον δημιουργείται άλλος ένας δεσμός ανάμεσα στον αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων και στους Αγγλογάλλους – 1.400.000 λίρες περνούν από τα μυστικά κονδύλια της Αντάντ σε κάτι που θα έπρεπε να ήταν κοινό ταμείο του Ζαχάρωφ με τον Βενιζέλο, κοινό και μυστικό φυσικά. Πόσο ελεύθερος είναι έκτοτε ένας πολιτικός;» Αθηνά Κακούρη «Ουλάνοι στη Λάρισα», εκδόσεις Καπόν, Αθήνα: 2018, σελ. 57-58

Είναι ευτύχημα για την ιστοριογραφία στην πατρίδα μας, που η Αθηνά Κακούρη έχει ασχοληθεί και έχει διαπρέψει στην αστυνομική λογοτεχνία. Η «Ελληνίδα Αγκαθα Κρίστι», όπως έχει κατ’ επανάληψιν αποκληθεί από το κοινό αλλά και από τον δημοσιογραφικό κόσμο, όταν ιστοριογραφεί για ζητήματα που άπτονται της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδος αντιμετωπίζει τον τόπο, τις συγκυρίες και τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα, όσους κινούν τα νήματα των εξελίξεων, σαν κομμάτια του αιματοβαμμένου παζλ ενός εγκλήματος, το οποίο χρήζει εξιχνιάσεως. Εκείνη, επιτρέπει στον εαυτό της να οδηγηθεί στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση εξ ενστίκτου, αλλά περνάει στο χαρτί, στο… παραπεμπτικό για την ακροαματική διαδικασία, όσα αποδεικνύονται, όσα μπορούν να στηριχθούν σε αξιόπιστες πηγές και μαρτυρίες. Ούτε μία αράδα σε αυτό το βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετη.

Ο τίτλος του βιβλίου στηρίζεται σε μια ψευδή είδηση που σκόπιμα διέδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος (το θέρος του 1916) ότι «10.000 ουλάνοι, δηλαδή Γερμανοί λογχοφόροι ιππείς βρίσκονταν ήδη στη Λάρισα και κατευθύνονταν αστραπή προς το Τατόι!» (σελ. 67 του βιβλίου). Η επιδίωξη του πολιτικού, που τιμάται όσο κανείς άλλος από το ελληνικό κράτος, αλλά και τους Αγγλογάλλους, ήταν η ενεργός ανάμειξη και η είσοδος δυνάμεων του στρατού της Αντάντ στην Ελλάδα για να εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τον θρόνο ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και να γίνει πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Για το περιστατικό, η Αθηνά Κακούρη είχε πει σε συνέντευξη που μου παραχώρησε για την «κυριακάτικη δημοκρατία»** τα ακόλουθα: «Ο Βενιζέλος είναι ανακατεμένος σε πολλά fake news, με διασημότερο την επίθεση εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, υπόθεση στημένη. Για τους ουλάνους ο Ζαΐμης, αν και δεν το πίστεψε, έτρεξε στο Τατόι, όπου διαπίστωσε ότι δεν γινόταν τίποτα. Κανείς ουλάνος δεν βρισκόταν εκεί πέρα. Εντούτοις, αυτή η είδηση -η απολύτως ψεύτικη είδηση-, την οποία πάει να διασταυρώσει και ο Αγγλος πρέσβης και λέει “σαχλαμάρες, δεν είναι τίποτα”-, η ψεύτικη, λοιπόν, αυτή είδηση μεταφέρεται κατευθείαν στη Γαλλία και στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκεί λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν και φεύγει αμέσως τηλεγράφημα προς τον αρχηγό της μοίρας του γαλλικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, που τον διατάσσει να πλεύσει “ολοταχώς για τον Πειραιά”. Και σε δύο μέρες καταφθάνουν 67 γαλλικά και αγγλικά πολεμικά πλοία και αποκλείουν τον Πειραιά και τα Φάληρα, λόγω των… ουλάνων!».

Το βασικό ζητούμενο του σχεδίου στέφθηκε με επιτυχία. Τα ξένα όπλα έδιωξαν τον βασιλιά και έδωσαν στον Βενιζέλο την εξουσία, με αντάλλαγμα την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ο άνθρωπος που προβάλλεται από τους μηχανισμούς παραγωγής κυρίαρχης ιδεολογίας ως ο «ιδανικός ηγέτης», ο πρωθυπουργός μιας Ελλάδας «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» ήταν ένας ελληνόφωνος πράκτορας ξένων δυνάμεων.

Μίσθαρνο όργανο των Αγγλογάλλων, που υποσχόταν μια άνευ όρων συμμετοχή των Ελλήνων στα μακελειά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με μόνο αντάλλαγμα την εξουσία και το χρήμα. Γράφει η Αθηνά Κακούρη (σελ. 58) στο βιβλίο της: «Το βέβαιον είναι ότι πλήθος διπλωματικά έγγραφα, που έχουν πλέον δημοσιευθεί, επιβεβαιώνουν εκείνο που δεν άργησαν να καταλάβουν και οι σύγχρονοί του Ελληνες, ότι δηλαδή ο Βενιζέλος ενεργούσε πλέον ως εκπρόσωπος της Αντάντ και όχι ως ένα μέλος του ελληνικού πολιτικού κόσμου που οφείλει πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους της πατρίδας του».

Όσα αναφέρονται στο βιβλίο της κυρίας Κακούρη, που αποκαθηλώνει με υποδειγματικό τρόπο τις απατηλές αγιογραφίες του βενιζελισμού από τη θέση που έχουν σήμερα, επιβεβαιώνουν όσα σχετικά αναφέρονταν στο βιβλίο του Ριχάρδου Λέβινσον «Σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφφ. Ο μυστηριώδης Ελληνας που κατέκτησε την Ευρώπη» (εκδόσεις Συλλέκτης, Αθήνα: 1997) και για τα οποία έγινε μνεία στη στήλη στις 23/5/2021.

*‘Ionian Vision: Greece in Asia Minor, 1919-1922. Βιβλίο του Βρετανού συνταξιούχου διπλωμάτη και ακαδημαϊκού Michael Llewellyn-Smith.

**Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 9ης Φεβρουαρίου 2020.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ και το μπάχαλο με τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα

Τα τρία πέναλτι που έπιασε ο... Μέγας Κωνσταντίνος Τζολάκης στην Κωνσταντινούπουλη στον αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ μπορεί να δίνουν...

More Articles Like This