22/5/2022

Ο πράκτορας των ξένων Ελευθέριος Βενιζέλος

Δημοσίευση:

«Ο Βενιζέλος είναι ανακατεμένος σε πολλά fake news, με διασημότερο την επίθεση εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, υπόθεση στημένη»

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

«Είναι γνωστό ότι υπήρχαν στενές σχέσεις ανάμεσα στην Αγγλία (και μάλιστα τον Λλόϋντ Τζωρτζ και τον Τσώρτσιλ) και στον Βενιζέλο, όπως φαίνεται από τα όσα περιγράφει ο Λλουέλιν Σμιθ στο Ionian Vision*. Σύνδεσμος μεταξύ τους ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο και διακεκριμένος δικηγόρος, που ήταν και μέλος της διοικήσεως της Ιονικής Τράπεζας, ο Τζων Σταυρίδης. Πέραν αυτού, απ’ τον Δεκέμβριο του 1915 και πλέον δημιουργείται άλλος ένας δεσμός ανάμεσα στον αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων και στους Αγγλογάλλους – 1.400.000 λίρες περνούν από τα μυστικά κονδύλια της Αντάντ σε κάτι που θα έπρεπε να ήταν κοινό ταμείο του Ζαχάρωφ με τον Βενιζέλο, κοινό και μυστικό φυσικά. Πόσο ελεύθερος είναι έκτοτε ένας πολιτικός;» Αθηνά Κακούρη «Ουλάνοι στη Λάρισα», εκδόσεις Καπόν, Αθήνα: 2018, σελ. 57-58

Είναι ευτύχημα για την ιστοριογραφία στην πατρίδα μας, που η Αθηνά Κακούρη έχει ασχοληθεί και έχει διαπρέψει στην αστυνομική λογοτεχνία. Η «Ελληνίδα Αγκαθα Κρίστι», όπως έχει κατ’ επανάληψιν αποκληθεί από το κοινό αλλά και από τον δημοσιογραφικό κόσμο, όταν ιστοριογραφεί για ζητήματα που άπτονται της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδος αντιμετωπίζει τον τόπο, τις συγκυρίες και τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα, όσους κινούν τα νήματα των εξελίξεων, σαν κομμάτια του αιματοβαμμένου παζλ ενός εγκλήματος, το οποίο χρήζει εξιχνιάσεως. Εκείνη, επιτρέπει στον εαυτό της να οδηγηθεί στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση εξ ενστίκτου, αλλά περνάει στο χαρτί, στο… παραπεμπτικό για την ακροαματική διαδικασία, όσα αποδεικνύονται, όσα μπορούν να στηριχθούν σε αξιόπιστες πηγές και μαρτυρίες. Ούτε μία αράδα σε αυτό το βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετη.

Ο τίτλος του βιβλίου στηρίζεται σε μια ψευδή είδηση που σκόπιμα διέδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος (το θέρος του 1916) ότι «10.000 ουλάνοι, δηλαδή Γερμανοί λογχοφόροι ιππείς βρίσκονταν ήδη στη Λάρισα και κατευθύνονταν αστραπή προς το Τατόι!» (σελ. 67 του βιβλίου). Η επιδίωξη του πολιτικού, που τιμάται όσο κανείς άλλος από το ελληνικό κράτος, αλλά και τους Αγγλογάλλους, ήταν η ενεργός ανάμειξη και η είσοδος δυνάμεων του στρατού της Αντάντ στην Ελλάδα για να εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τον θρόνο ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και να γίνει πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Για το περιστατικό, η Αθηνά Κακούρη είχε πει σε συνέντευξη που μου παραχώρησε για την «κυριακάτικη δημοκρατία»** τα ακόλουθα: «Ο Βενιζέλος είναι ανακατεμένος σε πολλά fake news, με διασημότερο την επίθεση εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, υπόθεση στημένη. Για τους ουλάνους ο Ζαΐμης, αν και δεν το πίστεψε, έτρεξε στο Τατόι, όπου διαπίστωσε ότι δεν γινόταν τίποτα. Κανείς ουλάνος δεν βρισκόταν εκεί πέρα. Εντούτοις, αυτή η είδηση -η απολύτως ψεύτικη είδηση-, την οποία πάει να διασταυρώσει και ο Αγγλος πρέσβης και λέει “σαχλαμάρες, δεν είναι τίποτα”-, η ψεύτικη, λοιπόν, αυτή είδηση μεταφέρεται κατευθείαν στη Γαλλία και στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκεί λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν και φεύγει αμέσως τηλεγράφημα προς τον αρχηγό της μοίρας του γαλλικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, που τον διατάσσει να πλεύσει “ολοταχώς για τον Πειραιά”. Και σε δύο μέρες καταφθάνουν 67 γαλλικά και αγγλικά πολεμικά πλοία και αποκλείουν τον Πειραιά και τα Φάληρα, λόγω των… ουλάνων!».

Το βασικό ζητούμενο του σχεδίου στέφθηκε με επιτυχία. Τα ξένα όπλα έδιωξαν τον βασιλιά και έδωσαν στον Βενιζέλο την εξουσία, με αντάλλαγμα την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ο άνθρωπος που προβάλλεται από τους μηχανισμούς παραγωγής κυρίαρχης ιδεολογίας ως ο «ιδανικός ηγέτης», ο πρωθυπουργός μιας Ελλάδας «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» ήταν ένας ελληνόφωνος πράκτορας ξένων δυνάμεων.

Μίσθαρνο όργανο των Αγγλογάλλων, που υποσχόταν μια άνευ όρων συμμετοχή των Ελλήνων στα μακελειά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με μόνο αντάλλαγμα την εξουσία και το χρήμα. Γράφει η Αθηνά Κακούρη (σελ. 58) στο βιβλίο της: «Το βέβαιον είναι ότι πλήθος διπλωματικά έγγραφα, που έχουν πλέον δημοσιευθεί, επιβεβαιώνουν εκείνο που δεν άργησαν να καταλάβουν και οι σύγχρονοί του Ελληνες, ότι δηλαδή ο Βενιζέλος ενεργούσε πλέον ως εκπρόσωπος της Αντάντ και όχι ως ένα μέλος του ελληνικού πολιτικού κόσμου που οφείλει πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους της πατρίδας του».

Όσα αναφέρονται στο βιβλίο της κυρίας Κακούρη, που αποκαθηλώνει με υποδειγματικό τρόπο τις απατηλές αγιογραφίες του βενιζελισμού από τη θέση που έχουν σήμερα, επιβεβαιώνουν όσα σχετικά αναφέρονταν στο βιβλίο του Ριχάρδου Λέβινσον «Σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφφ. Ο μυστηριώδης Ελληνας που κατέκτησε την Ευρώπη» (εκδόσεις Συλλέκτης, Αθήνα: 1997) και για τα οποία έγινε μνεία στη στήλη στις 23/5/2021.

*‘Ionian Vision: Greece in Asia Minor, 1919-1922. Βιβλίο του Βρετανού συνταξιούχου διπλωμάτη και ακαδημαϊκού Michael Llewellyn-Smith.

**Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 9ης Φεβρουαρίου 2020.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβοσβήνουν φωτάκια στο πιλοτήριο

Στην πολιτική είσαι μόνος σου. Και όσο πλησιάζουμε προς τις αποφάσεις ο πρωθυπουργός, σύμφωνα...

Βουλευτάδες πολυάσχολοι…

Αυτές τις ημέρες βρέθηκα σε κάποιες εκδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια, για την παρουσίαση του...

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη

Μεγάλο ενθουσιασμό σκόρπισε στα πλήθη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ρίγη συγκίνησης για την...

Γιατί χειροκροτούν αι ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι σαν νυχτερινό κέντρο, με τη διαφορά ότι ο «τραγουδιστής» πληρώνει...

Αναμνηστικό…

«Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε» τραγούδησε η Δούκισσα. «Μα θες δε θέλεις, θα μου αφήσεις τις...

Σκανδιναβική «ουδετερότης»

Τόση Ιστορία που παράγεται αυτές τις μέρες είναι ολίγον δύσκολο να την καταναλώσουμε! Χαρακτηρίστηκε...

Η λεηλασία συνεχίζεται

Η λεηλασία μετάλλων της χώρας συνεχίζεται. Όλοι ξέρουμε πως η πλειονότητα των κατ' επάγγελμα...

Το ποίημα του Κογκρέσου

Η Μούσα παρακολούθησε την ομιλία Μητσοτάκη, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» πριν καν εκφωνηθεί, και έψαχνε...

Σε λάθος μονοπάτι

Μια πρώτη παρατήρηση στον απόηχο των «επινικίων» για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο...

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη!

Πολιτικό ταμείο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουμε...

Φοβήθηκε να πει τη λέξη «Τουρκία»

Προτού ακόμη αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για το αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ...

Ανταλλάσσεται πατρίδα με γραβάτα

Δεν κοστίζει ακριβά η Ελλάδα. Μια γραβάτα ως αντίτιμο αρκείΑπό τον Παναγιώτη ΛιάκοΤον...

Ευχέρεια επικοινωνίας με δυσχέρεια στην ουσία

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνουν τον δυσάρεστο κανόνα -από την...

Εκτίθεται ο κ. Υπουργός

Έχει αντιληφθεί ο κ. Θεοδωρικάκος ότι με τα καμώματά του εξευτελίζει την Ελληνική Αστυνομία...

Γενοκτονία Ποντίων: Από την αναγνώριση στην καταξίωση

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η ελληνική Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της...

Η Γιαδικιάρογλου και ο Στόλτενμπεργκ

Τον επικό διάλογο από το «Ξύλο» του Σακελλάριου τον θυμάστε; «Εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λύγισαν και τα σίδερα στην κηδεία του 10 μηνών βρέφους… Με ρουχαλάκι του στα χέρια η μητέρα του

Σκηνές που θύμιζαν αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκαν στην Ελασσόνα νωρίτερα,...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

Νεκρός 38χρονος επιχειρηματίας μέσα στο κατάστημά του στους Αγίους Θεοδώρους

«Πάγωσε» η τοπική κοινωνία των Αγίων Θεοδώρων, μετά την...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

Έσκασε «βόμβα» από τον Τριανταφυλλόπουλο: Υπόθεση βιασμού με «συνταγή» Μπίκα…

Ανατριχιαστικά πολλές ομοιότητες με την καταγγελία της Γεωργίας Μπίκα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ