Ζήτημα τιμής για την Ιεραρχία

Must Read

Οι εκλογές της Παρασκευής στην Ιεραρχία έχουν έντονο παρασκήνιο. Ορισμένα από αυτά που ακούγονται δεν είναι καθόλου τιμητικά για την Εκκλησία.

  • Από τον Δημήτρη Ριζούλη

Αναφέρομαι στους ψιθύρους για περίεργες διαδρομές και βρόμικα παιχνίδια, που ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν. Αυτές οι εκλογές, όμως, έχουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό: Είναι η μεγάλη ευκαιρία των ιεραρχών να πράξουν το χριστιανικό τους καθήκον και να αποκαταστήσουν μία μεγάλη αδικία. Να αποδείξουν ότι η Εκκλησία ξέρει να διορθώνει τα λάθη, αποδίδοντας Δικαιοσύνη.

Αναφέρομαι στην υποψηφιότητα του Βρεσθένης Θεόκλητου. Τον μεγάλο αδικημένο και «τιμωρημένο» για λάθη που ποτέ δεν έκανε.

Αυτήκοος μάρτυρας, στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ήταν μπροστά στο τηλεφώνημα που είχε γίνει στον τότε μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, όπου του διαμηνύθηκε: «Παραιτήσου τώρα». Και το έκανε! Ο τότε «νούμερο δύο» θυσιάστηκε για τον Χριστόδουλο, που υφίστατο τρομακτική πίεση από ΜΜΕ και «συστήματα» για να παραιτηθεί με ψεύτικες «αποκαλύψεις». Γιατί ενοχλούσε.

Και ο Θεόκλητος παραιτήθηκε για να παραμείνει ο Χριστόδουλος. Αντρίκεια πράξη, που λίγοι θα έκαναν. Λέγεται ότι μέχρι και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος του βγάζει το καπέλο γι’ αυτή τη γενναία πράξη, η οποία βοήθησε να εκτονωθεί άμεσα η κρίση που μάστιζε την Εκκλησία. Τώρα 40 μητροπολίτες, που τότε ήταν αρχιμανδρίτες και στέκονταν… προσοχή στον Θεόκλητο, ζητώντας τη βοήθειά του για «να αποκατασταθούν», πρέπει να τον αποκαταστήσουν. Αν δεν ήταν αυτός, ίσως σήμερα δεν θα ήταν αρχιερείς με δικαίωμα ψήφου.

Ο Χριστόδουλος λίγο προτού φύγει το είχε πει: «Δώστε του πίσω τη μητρόπολη που του στέρησα. Μόνο αυτό ζητώ». Θα κάνουν το θέλημα του Χριστόδουλου πράξη; Λέγεται πως αυτή η παράκληση έγινε και προς τον Ιερώνυμο. Γιατί δεν την τήρησε τόσα χρόνια μετά; Αραγε, δεν νιώθει τύψεις;

Ο Θεόκλητος είχε τον Χριστόδουλο κυριολεκτικά πατέρα του. Από 13 χρόνων ήταν δίπλα του και έμεινε έως την τελευταία του ανάσα. Τώρα ήρθε η ώρα να δικαιωθεί. Να αποκατασταθεί πρωτίστως όχι ο ίδιος, αλλά μια μεγάλη αδικία. Τόσα χρόνια μετά οι πάντες ξέρουν ότι τα περιβόητα «σκάνδαλα» εκείνης της εποχής ήταν τεράστιες «φούσκες». Ο Απόστολος Βαβύλης, ο «άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα», που παρουσιάστηκε τότε ως το άνθος του κακού, αποδείχτηκε πανηγυρικά αθώος και διακονεί ταπεινά, φτωχικά και ήσυχα την Εκκλησία.

Με αυταπάρνηση και προσήλωση δίνει εδώ και χρόνια ορθόδοξη μαρτυρία. Ουσιαστικά ούτε αυτός αποκαταστάθηκε ποτέ όπως έπρεπε. Είναι η ζωντανή απόδειξη εκείνου του φιάσκου!

Ας διορθωθεί τουλάχιστον το λάθος στο πρόσωπο του Θεόκλητου. Είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας για την Εκκλησία μας. Είναι ένα μήνυμα προς τον λαό, ότι το άδικο δεν νικά. Δεν ευλογείται. Άγιοι αρχιερείς, τώρα είναι η ώρα να πράξετε το χρέος σας.

Οι άλλοι υποψήφιοι θα έχουν ευκαιρίες στο μέλλον. Είναι ικανοί και νεότεροι. Θα έρθει και η δική τους ώρα. Για τον Θεόκλητο, όμως, η δικαίωση έχει ήδη αργήσει πολύ. Μην την παρατείνετε κι άλλο με την ψήφο σας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This