Κατακαημένε Στριφτόμπολα

Must Read

Ενίοτε οι απόγονοι ηρώων δεν ξέρουν πώς να τους τιμήσουν και τα θαλασσώνουν ακόμα και στην τοποθέτηση ενός αγάλματος

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Στις φωτογραφίες βλέπουμε την εμπρόσθια και οπίσθια όψη του αγάλματος του εθνικού ήρωα Αναγνώστη Στριφτόμπολα*, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του Λεβιδίου Αρκαδίας. Το άγαλμα είναι καλοφτιαγμένο, αλλά η τοποθέτησή του απολύτως εσφαλμένη. Βρίσκεται με την πλάτη γυρισμένη στην πλατεία, ακριβώς δίπλα στα κάγκελα και η εμπρόσθια όψη κοιτάζει τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη. Ο χώρος που απομένει μπροστά από το άγαλμα είναι ελάχιστος και η κατάθεση στεφάνων σίγουρα αποτελεί μια άβολη υπόθεση.

Το άγαλμα του Αναγνώστη Στριφτόμπολα θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας ή στο κέντρο της δυτικής πλευράς, κοιτάζοντας την ανατολική, με κλίση προς τον ιερό ναό ώστε να συνδέεται ο αγώνας του Ελληνα ήρωα με τον ιερό σκοπό της απαλλαγής από τον μουσουλμάνο δυνάστη. Η δημοτική Αρχή, αν θέλει να τιμά σωστά τους αγωνιστές του ’21, ας μεριμνήσει για τη μεταφορά. Πέρα από τα προαναφερθέντα υπάρχουν κι άλλα σημεία όπου μπορεί να τοποθετηθεί. Φυσικά, δεν πρέπει, προσπαθώντας να διορθώσουν ένα λάθος, να κάνουν μεγαλύτερο αφήνοντας το άγαλμα στο ίδιο σημείο και περιστρέφοντάς το ώστε να έχει ο ήρωας γυρισμένη την πλάτη στον ιερό ναό. Επίσης, πρέπει να τοποθετηθεί νέα σημαία στη θέση της υπάρχουσας, διότι, όπως διακρίνεται στη φωτογραφία Νο 1, έχει φθαρεί.

*Για τον Στριφτόμπολα διαβάζουμε στη Wikipedia: «Γεννήθηκε στην Κέρτεζη Καλαβρύτων το 1778. Ηταν παντρεμένος με την Αγγελική και είχαν αποκτήσει δύο γνωστές κόρες, τη Βασιλική και την Αικατερίνη, κι έναν γνωστό γιο, τον Γεώργιο.

Το 1800 ήταν διδάσκαλος στην Τριπολιτσά, αλλά, αντί να μαθαίνει τα παιδιά γράμματα, τα μάθαινε την τέχνη του πολέμου, και ειδικά πώς να χειρίζονται το μαχαίρι. Ηταν άσπονδος εχθρός των Τούρκων και φιλονικούσε συνέχεια μαζί τους, ώσπου μια μέρα σκότωσε κάποιον Τούρκο. Το 1821 συγκρότησε πολυάριθμο επαναστατικό σώμα με επικεφαλής 15 μπουλουξίδες, με το οποίο πήρε μέρος στην πολιορκία και την κατάληψη των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μάχη του Λεβιδίου ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας αντιμετώπισε μαζί με 70 παλικάρια την επίθεση ενός στρατεύματος περίπου 3.000 Τούρκων. Η μάχη ήταν νικηφόρα, αλλά ο ίδιος σκοτώθηκε πολεμώντας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This