Ελλάδα: Από την άμυνα στην αντεπίθεση

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο ζήτημα της εμμονής της Τουρκίας στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Επίσης επισημάναμε ότι η Τουρκία, δουλεύοντας μεθοδικά, έχει καταφέρει να πείσει πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους στην Ευρώπη για το δίκαιο των θέσεών της στο συγκεκριμένο θέμα.

Αυτό, σε συνδυασμό με την επιμονή της να κάνει διαβήματα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας υποχρεώσεις για αποστρατιωτικοποίηση που απορρέουν από τις συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, και να στέλνει επιστολές στον ΟΗΕ παρουσιάζοντας τις δικές της θέσεις, είναι δυνατόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον.

Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει με πολλή προσοχή όλο το πλέγμα των ενεργειών που κάνει η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια και να κάνει το δικό της σχέδιο για την εξουδετέρωση της τουρκικής προπαγάνδας.

Η σύνταξη του σχεδίου είναι ευθύνη των αρμόδιων φορέων του ελληνικού κράτους.

Εμείς εδώ θα καταθέσουμε ορισμένες ιδέες και, αν είναι χρήσιμες, τις κρατάμε.

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει από την άμυνα στην αντεπίθεση, με τους εξής τρόπους:

Η Τουρκία διεξάγει κάθε χρόνο τη διακλαδική άσκηση Εfes, σε συνδυασμό με την αεροναυτική άσκηση Θαλασσόλυκος. Στις ασκήσεις αυτές εξετάζονται τα επιχειρησιακά σχέδια της Τουρκίας για κατάληψη ελληνικής νήσου.

Μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα οι ασκήσεις αυτές διεξάγονταν σε απόλυτη μυστικότητα και οι περιοχές εκτελέσεως της άσκησης ήταν αποκλεισμένες για όλους, κυρίως για τους αλλοδαπούς.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα η Τουρκία άρχισε να καλεί στην τελική φάση της άσκησης Εfes στρατιωτικούς ακολούθους και παρατηρητές από πλειάδα χωρών. Ανάμεσα σ’ αυτούς και τον Ελληνα ΑΚΑΜ στην Αγκυρα.

Όταν το είδα για πρώτη φορά είπα και έγραψα σε άρθρο ότι η Τουρκία με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» τα σχέδιά της για κατάληψη ελληνικών νησιών.

Μάλιστα είχα προτείνει τότε ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν πρέπει να στέλνει παρατηρητή σε άσκηση, που στην ουσία ήταν εφαρμογή σχεδίου κατάληψης ελληνικού νησιού, αλλά θα έπρεπε να κάνει διαβήματα στις χώρες που δέχονται να στείλουν παρατηρητές σε μια άσκηση που καταφανώς στρέφεται εναντίον της Ελλάδας.

Επίσης, η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει διάβημα στην Τουρκία για τέτοιες επιθετικές κινήσεις και παράσταση στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ κάθε φορά που εκφραζόταν η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον ελληνικών νησιών με αυτόν τον ξεκάθαρο τρόπο.

Γιατί πού αλλού θα μπορούσε να κάνει απόβαση η Τουρκία; Στη Σικελία, στην Κορσική ή στη… Γουαδελούπη;

Επίσης, η Ελλάδα θα μπορούσε στην τελική φάση της άσκησης Efes να δημιουργεί ένα δικό της παρατηρητήριο σε κάποιο νησί, τη Χίο ή τη Σάμο, να καλεί ακολούθους άμυνας (ΑΚΑΜ) ξένων χωρών και να τους δείχνει στο πεδίο των ασκήσεων έστω και από μακριά την ξεδιάντροπη τουρκική επιθετικότητα.

Έπειτα από κάθε τέτοια άσκηση, με τις δικές μας παρατηρήσεις, οι ξένοι ΑΚΑΜ θα συντάσσουν τις αναφορές τους και εκ των πραγμάτων θα μεταφέρουν στις χώρες τους την πραγματική κατάσταση και η τουρκική απειλή θα είναι πλέον… πατενταρισμένη.

Πέραν αυτού, η Ελλάδα θα πρέπει να συντάξει μια έκθεση με επίσημα στοιχεία για τις δυνάμεις και τους σχηματισμούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) που σταθμεύουν στις μικρασιατικές ακτές και έχουν καθαρά επιθετικό χαρακτήρα και αποστολή κατάληψης ελληνικών νησιών.

Αυτή η έκθεση να κατατεθεί με κάθε επισημότητα στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και να σταλεί σε όλες τις χώρες των προαναφερθέντων διεθνών φορέων, δικαιολογώντας τον εξοπλισμό των νησιών και τεκμηριώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στην άμυνα.

Τέλος, αν υπάρχουν άλλα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν περίτρανα τους στόχους της Τουρκίας, που είναι η κατάληψη ελληνικών νησιών, όπως ορισμένα σχέδια επιχειρήσεων των ΤΕΔ που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο, αυτά θα πρέπει να στέλνονται στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., για να τεκμηριώνουμε με τον πιο επίσημο τρόπο την τουρκική απειλή και το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα.

Δεν μιλάω για άλλα στοιχεία, όπως μαρτυρίες Τούρκων αξιωματικών που ομολογούν ότι δούλεψαν οι ίδιοι στη σύνταξη τέτοιων σχεδίων, με βάση πολιτικές οδηγίες της τουρκικής κυβέρνησης.

Αυτό είναι ένα θέμα που θα το κρίνει η ελληνική κυβέρνηση και σταματώ εδώ. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πρέπει να περάσει από την άμυνα στην αντεπίθεση. Εμπρός, λοιπόν, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το έγκλημα των Τεμπών ως φάρος σωτηρίας μας

Αν μπορεί να υπάρξει κάποια μορφή δικαίωσης των θυμάτων, στο «προμελετημένο» έγκλημα των Τεμπών, αυτή ξεδιπλώνεται σε καθημερινή πια...

More Articles Like This