Στον βάλτο… του Σκοπιανού!

Must Read

Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό “Βόρεια Μακεδονία”. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Όμως, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι μια συγκεκριμένη πραγματικότητα που μας κληροδότησε ο Ζάεφ, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι αυτή δεν υπάρχει».

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*

Αυτά δήλωσε σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό μεταξύ άλλων ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ηγέτης του VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος και πιθανότατα μελλοντικός πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Είναι προφανές ότι ο Σκοπιανός πολιτικός παίζει με τις λέξεις. Κι αυτό, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι στο άρθρο 4 παρ. 2 της προδοτικής συμφωνίας αναγράφεται ότι «έκαστο μέρος δεσμεύεται να μην προβαίνει σε οιεσδήποτε αλυτρωτικές δηλώσεις και δεν θα υιοθετεί οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις από εκείνους που φέρεται ότι δρουν για λογαριασμό ή για το συμφέρον του μέρους».

Τι πιο προκλητικό, λοιπόν, αν ο δυνάμει πρωθυπουργός των Σκοπίων όχι απλώς υιοθετεί, αλλά προβαίνει σε μια ξεκάθαρα αλυτρωτική δήλωση, αρνούμενος να δεχθεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», παρόλο που και αυτός ακόμη υποκρύπτει αλυτρωτισμό, αφού εμμέσως στηρίζει το σκοπιανό αφήγημα περί της «διαιρεμένης Μακεδονίας»;

Αντιθέτως, με τη δήλωσή του εμμένει στην αποκλειστική χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς, αρνούμενος να αποδεχθεί ακόμη και την «αναγνώριση» και στην Ελλάδα μιας διαφορετικής «αντίληψης ως προς τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδόνας”», που προβλέπει η ντροπιαστική για τα εθνικά μας δίκαια συμφωνία στο άρθρο 7 παρ. 1, αφού αυτή «αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά»!

Τι μας λέει, λοιπόν, ο Μίτσκοσκι; Ότι «εγώ θα παραβιάζω τη συμφωνία και εσείς κάντε ό,τι θέλετε»! Και τι μπορούμε να κάνουμε; Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19, «σε περίπτωση που το ένα μέρος θεωρεί ότι το άλλο μέρος δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας συμφωνίας, το μέρος αυτό θα γνωστοποιήσει κατ᾽ αρχάς στο άλλο μέρος τις ανησυχίες του και θα αναζητήσει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Εάν τα μέρη δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα διμερώς, μπορεί να συμφωνήσουν να ζητήσουν από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κάνει χρήση των καλών υπηρεσιών του για την επίλυση του ζητήματος»!

Τις «καλές υπηρεσίες» του ΟΗΕ τις είδαμε και τις νιώσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τις διαρκείς πιέσεις του για σύνθετη ονομασία, μέχρι που βρέθηκε εθελόδουλη κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση δείχνει απρόθυμη να την καταργήσει, παρά τις ευκαιρίες που της δόθηκαν και που θα δοθούν πολύ περισσότερες, κατά τα φαινόμενα, στο άμεσο μέλλον. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού με πρόσφατη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί την ύπαρξη των υπό εκκρεμότητα κύρωσης εφαρμοστικών μνημονίων ως «μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών»! Αντί δηλαδή να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για την καταγγελία και ακύρωση της προδοτικής συμφωνίας (ή, έστω, για τη «βελτίωσή της», όπως είχε απατηλώς υποσχεθεί προεκλογικά), προτίθεται να εργαλειοποιήσει τα μνημόνια για την πιστή εφαρμογή της.

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε μια νέα διελκυστίνδα τύπου Κυπριακού, όπου θα αρκούμαστε σε διαμαρτυρίες σε ΟΗΕ και Ε.Ε. και, στην καλύτερη περίπτωση, στην έκδοση ψηφισμάτων και σε δηλώσεις που θα «δικαιώνουν» τη θέση της κυβέρνησης.

Κι όλα αυτά έχοντας ήδη επιτρέψει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και αφήνοντας τη Βουλγαρία να αναπτύσσει το δικό της αφήγημα περί του βουλγαρισμού των κατοίκων τους, αναβιώνοντας τον εθνικισμό της στην περιοχή. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και δεν χωρεί ευκαιριακή αντιμετώπισή τους, αλλά μακρόπνοος εθνικός σχεδιασμός, που δυστυχώς φαίνεται ότι λείπει.

Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα», [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκαλύψεις: Σχέσεις των χούλιγκαν με «αξιωματούχους» του Ολυμπιακού – Τρεις ζήτησαν να μπουν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων

Σοκαριστικές αποκαλύψεις έρχονται στο «φως» από την ογκωδέστατη δικογραφία για τα περιστατικά οπαδικής βίας και τη δολοφονία του αστυνομικού...

More Articles Like This