Το επιτήδειο Κέντρο ναρκοθετεί την εξουσία του πρωθυπουργού

Must Read

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αναγνώσει κανείς τη δημοσκόπηση της Metron Analysis του Στράτου Φαναρά για κυριακάτικη εφημερίδα, η οποία εμφανίζει τη ΝΔ να χάνει 3 μονάδες, κινούμενη στην περιοχή του 28%, τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει 2 μονάδες, κινούμενο στην περιοχή του 19%, το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει 2 μονάδες, κινούμενο στο 10%, και όλα τα μικρά κόμματα, της Ακροδεξιάς μη εξαιρουμένης, ανοδικά: ο κακόπιστος τρόπος και ο καλόπιστος τρόπος.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Η στήλη, διαθέτουσα μνήμη ελέφαντα, θυμάται ότι στο παρελθόν η συγκεκριμένη εταιρία είχε προβλέψει από έντυπο του ιδίου συγκροτήματος διψήφιο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά. Κάτι που, αν υπήρξε, ήταν συγκυριακό και πάντως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ στις κάλπες. Ηταν η εποχή που ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ «φλέρταρε» με το ΠΑΣΟΚ και αυτό για κάποιους εθεωρείτο έγκλημα καθοσιώσεως.

Ήταν μεγίστη προτεραιότητα να ακυρωθεί πάση θυσία ο αρραβών. Μόλις είδε το διψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ η αείμνηστος Γεννηματά, δισταγμό δεν είχε κανέναν: Δελεάστηκε, κολακεύτηκε και διέλυσε τον αρραβώνα. Με τον διψήφιο, υποτίθεται, αέρα στα πανιά της, γιατί να «ερωτοτροπεί» με τον Τσίπρα; Η δημοσκόπηση επέτυχε τότε τον στόχο της. Σήμερα δημοσκόπηση της ιδίας εταιρίας εμφανίζει πάλι το ΠΑΣΟΚ να έχει κερδίσει 2 μονάδες πάνω από το μνήμα της Γεννηματά. Και να προβάλλει ως «σφήνα» στον δικομματισμό που διεκδικεί ρόλο ρυθμιστού. Το ΠΑΣΟΚ είναι… εδώ, ελπίζουν κάποιοι.

Ο κακόπιστος, λοιπόν, θα μπορούσε να θεωρήσει ανέτως ότι η ξαφνική βύθιση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών μικρών κομμάτων σε μια περίοδο με πυκνές δικαστικές εξελίξεις αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη της θεωρίας ότι η διαπλοκή επιχειρεί να αναστήσει από την τέφρα του το ΠΑΣΟΚ, να κοντύνει τον κυρίαρχο Κυριάκο Μητσοτάκη και να του επιβάλει τους σοσιαλιστές ως αναγκαστικό κυβερνητικό εταίρο στις εκλογές της απλής αναλογικής σε μια προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Το μόνο που αλλάζει είναι το πρόσωπο. Αλλες δυνάμεις θέλουν να επιβάλουν στον πρωθυπουργό συνεταίρο τον Ανδρέα Λοβέρδο, άλλες τον Νίκο Ανδρουλάκη και άλλες, λιγότερες, τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η ουσία πάντως δεν αλλάζει: Η επιχείρηση νεκρανάστασης του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο τον περιορισμό της εξουσίας Μητσοτάκη και την επισημοποίηση της συγκυβέρνησής του με επιχειρηματικές δυνάμεις δι’ αντιπροσώπου, προκειμένου να ικανοποιούνται ταχύτερα τα θελήματά τους. Εκτός όμως από τον κακόπιστο τρόπο ανάγνωσης της μέτρησης, υπάρχει και ο καλόπιστος, τον οποίο και επιλέγω. Πράγματι η Ν.Δ. κινείται κάτω από 30% και πράγματι έχει πτώση. Πράγματι η διαφορά είναι μονοψήφια. Αυτό όμως δεν έγινε ξαφνικά, από τη μία μέρα στην άλλη.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τις πυρκαγιές, το Μαξίμου έχει ενημέρωση από εταιρίες ότι η διαφορά συρρικνώθηκε στις 7 μονάδες και ότι το κόμμα έχασε 4 μονάδες. Και ο Φαναράς το έχει υπαινιχθεί σε συνεντεύξεις του, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο από τα δεξιά της Ν.Δ.! Το νέο είναι πως οι εταιρίες δημοσκοπήσεων εμφανίζουν για πρώτη φορά δημοσίως αυτή τη μεταβολή για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούν να την κρύψουν άλλο. Θα εκτεθούν.

Η παράκληση που υπήρχε σε ορισμένες όλο το προηγούμενο διάστημα λοιπόν, όπως ακούγεται, ήταν να διατηρούν τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ διψήφια. Μετά την Prorata, όμως, έρχεται τώρα και η Metron και στην ουσία λέει ότι η Ν.Δ. παραμένει κυρίαρχη μεν, σε ένα πολιτικό σκηνικό που ομοιάζει με κινούμενη άμμο, δε.

Το εκλογικό σώμα απομακρύνεται από την πολιτική, αυτονομείται, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκεντρώνουν μετά βίας 48% μαζί. Από 70% στις εκλογές του 2019. Η Ν.Δ. κερδίζει το μεγαλύτερο κομμάτι από μια πίτα που μικραίνει! Ο ορισμός της απονομιμοποίησης!

Στο πλαίσιο αυτό ασφαλώς και υπάρχουν προϋποθέσεις κάποιας ανόδου του ΠΑΣΟΚ. Διότι ο κεντρογενής πρωθυπουργός, ο οποίος έχει «σπείρει» συνεργάτες του Παπανδρέου, του Βενιζέλου και του Σημίτη σε όλο το υπουργικό συμβούλιο και τον κρατικό μηχανισμό, δεν μας ακούει όταν του λέμε ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ακούει τα παιδάρια που τον παραμυθιάζουν ότι συγκυβερνά με το προοδευτικό Κέντρο. Το επιτήδειο Κέντρο όμως -ποτέ προοδευτικό- πάντοτε αυτό ήταν! Στην αδυναμία του συμπορεύεται με την Κεντροδεξιά και τη δοξάζει για να επιβιώσει και να επιπλεύσει. Ο Γεώργιος Παπανδρέου εξελέγη βουλευτής με τον Συναγερμό του Παπάγου και έπειτα ηγήθηκε του ανενδότου της Ενώσεως Κέντρου κατά της Δεξιάς. Μόλις δει όμως τον άνεμο να φυσά διαφορετικά, το Κέντρο την εγκαταλείπει και την εκβιάζει.

Από υπουργός της θέλει να γίνει συνεταίρος της. Τέρμα τα δοξαστικά. Υπό αυτή την έννοια, η δημοσκόπηση της Metron όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ καταγράφει κάτι που δεν συμβαίνει. Περιγράφει όμως κάτι που έχει κάποιες προϋποθέσεις για να συμβεί. Και αν συμβεί, θα οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, για να αποδυναμώσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, έδωσε πολιτικό οξυγόνο και διατήρησε στη ζωή πεθαμένες και ανυπόληπτες κεντροαριστερές πολιτικές δυνάμεις.

Οι οποίες, στοιχιζόμενες -αυτό ήταν πάντοτε το Κέντρο στην πολιτική μας ζωή, ακριβέστερα τμήμα αυτού- με αχόρταγες και αναιδείς διαπλοκές τού τραβούν πλέον το χαλί. Είχαμε προειδοποιήσει τον κύριο Μητσοτάκη ότι θα έρθει αυτή η ώρα! Ό,τι συμβαίνει τώρα αφορά βεβαίως τις προσεχείς εκλογές, όπου εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει την πρωτιά, αφορά όμως κυρίως τη ναρκοθέτηση της εξουσίας του την επόμενη ημέρα. Τη μετατροπή του δημοσίου βίου σε ένα απέραντο παζάρι. Προετοιμασία γίνεται. Τούτων δοθέντων, ένα έχουμε να πούμε: Οπως στρώσατε, κύριε πρωθυπουργέ. Αν και υπάρχει χρόνος για να ξεστρώσετε. Η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι στην πολιτική ο αντίπαλος είναι απέναντι και ο εχθρός δίπλα σου, μέσα στο σπίτι σου, ισχύει στο ακέραιο! Αρκεί να παρατηρήσεις τους διπλανούς σου. Ίσως τότε ανακαλύψεις πως άλλους θεωρείς εχθρούς σου και άλλοι είναι πραγματικά!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έξι οι ένοχοι από τους 21 για την τραγωδία στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι όπου 104 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην τεράστια φονική πυρκαγιά. Την...

More Articles Like This