Χρειάζεται πειθώ η «ανθοφορία»

Must Read

Με τη συμπλήρωση ήδη δύο ετών από την εμφάνιση της πανδημίας, όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε με αυτήν και τις συνέπειές της.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι και η κυβέρνηση, παρά τις παλινωδίες της εδώ και 22 μήνες που ο ιός εμφανίστηκε επίσημα και στην πατρίδα μας, δεν εννοεί να τηρήσει μια σώφρονα πολιτική αντιμετώπισής του.

Από αυτήν εδώ τη στήλη δεν διστάσαμε να δώσουμε τα εύσημα στους αρμοδίους για τις αρχικές αποφάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας, όταν σαφέστατα προτάχθηκαν η πρόληψη και η προστασία της υγείας των πολιτών, ακόμη και αν αυτό σήμαινε τη λήψη οδυνηρών μέτρων, με τα lockdowns που είχαν ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των μετακινήσεων, τον εγκλεισμό και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Ήταν όμως η αρχή, δεν υπήρχαν η απαραίτητη γνώση και εμπειρία, οπότε ως πρώτα μέτρα ίσως ήταν και τα ενδεδειγμένα.

Στη συνέχεια, όμως, ειδικότερα μάλιστα μετά την κυκλοφορία των εμβολιαστικών σκευασμάτων και την ανάπτυξη του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού, έγινε σαφές ότι τα όποια επιστημονικά επιτεύγματα έπρεπε να ενισχυθούν με την αποτελεσματικότητα πειθούς της κυβέρνησης προς τους πολίτες, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν. Εκεί, όμως, οι κυβερνώντες απέτυχαν παταγωδώς.

Οι εμφανείς σκοπιμότητες στις αποφάσεις τους για να περιοριστεί η απώλεια εσόδων από τον τουρισμό τα τελευταία δύο «κορονοκαλοκαίρια», η αδυναμία ελέγχου της διασποράς μέσω των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών και άλλων εγχώριων παραβατικών ομάδων, η καθημερινή προκλητική συμπεριφορά και τρομολαγνεία των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση ΜΜΕ, η ουσιαστική αδιαφορία της να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας με τη δημιουργία ικανού αριθμού ΜΕΘ, αλλά και η ακατανόητη απόφασή της να θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες έμπειρους υγειονομικούς και άλλες ανόητες ενέργειές της δεν στάθηκαν ικανές να πείσουν τους πολίτες να την εμπιστευθούν και, φυσικά, ενίσχυσαν, αντί να κατευνάσουν, το κίνημα αμφισβήτησης όχι απλώς των επιστημονικών επιτευγμάτων, αλλά και των ίδιων των προθέσεών της!

Το αποκορύφωμα του παραλογισμού ήταν το χθεσινό «μέτρο» της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των άνω των 60 και της επιβολής προστίμου(!) 100 ευρώ μηνιαίως σε όσους δεν εμβολιαστούν!

Αν αυτό θεωρείται μέτρο «αναγκαίο και απαραίτητο», ενταγμένο στην κυβερνητική εκστρατεία «πειθούς», τότε κάτι πολύ στραβό υπάρχει σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Άραγε, αυτός που το εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό έχει κάποια επαφή με την πραγματικότητα; Πιστεύει ειλικρινά ότι ο φόβος των 100 ευρώ μπορεί να λειτουργήσει ως «πειθώ» σε έναν πληθυσμό που έχει επιλέξει να μην εμβολιαστεί, έχοντας πειστεί για τη μη αναγκαιότητα από ανθρώπους που εμπιστεύεται πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση, είτε αυτοί είναι σκεπτικιστές επιστήμονες είτε εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων; Αν αλήθεια το πιστεύει, τότε πράγματι δεν έχει καμιά επαφή με την κοινωνία.

Με δεδομένο πλέον ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, αλλά και μετά τη διαπίστωση ότι η πειθώ της κυβέρνησης εξάντλησε όποιες δυνατότητές της με την αποδοχή της από το 70% περίπου των πολιτών, κατά την άποψή μου μία μόνο επιλογή είχε: Την άμεση, δωρεάν διάθεση rapid tests σε όλους τους Ελληνες και τον προαιρετικό εμβολιασμό όποιου θέλει, με παράλληλη απαγόρευση εισόδου σε όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς χώρους και τους χώρους μαζικών συναθροίσεων για όλους χωρίς αρνητικό rapid test.

Με τον τρόπο αυτόν δίνεις κίνητρο σε όλους να κάνουν τεστ, ενώ αποτρέπεις τη μετάδοση του ιού, αλλά και δίνεις το μήνυμα στους πολίτες ότι ο εμβολιασμός τους είναι πράξη κοινωνικής και ατομικής ευθύνης και όχι καταναγκασμός. Παράλληλα, στερείς από επιχειρήματα τους διάφορους απίθανους τύπους που μιλούν για παγκόσμιο σχέδιο μείωσης του πληθυσμού και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Προφανώς και η ανοησία είναι ανίκητη, αλλά ο πόλεμος μεταξύ δύο συγκροτημένων ομάδων ανοητολογούντων είναι ακόμα χειρότερος…

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαμαλάκης για Βέφα Αλεξιάδου: «Έχει περάσει τα 80, τι θα προσφέρει στην πολιτική;» – «Τα έχω 400!» απαντάει η μαγείρισσα

«Λυπάμαι» δήλωσε ο Ηλίας Μαμαλάκης σε σχόλιό του για την είδηση ότι η γνωστή τηλεμαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου κατεβαίνει υποψήφια...

More Articles Like This