16/1/2022

Η σιωπή προς τα κακώς κείμενα!

Δημοσιευση:

Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε ότι η δημόσια έκκληση του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «συμπαράταξη» στα θέματα της οικονομίας ήταν πράξη ασυνήθιστη. Αιφνιδιαστική. Απρόσμενη. Εκτός προγράμματος.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Συγκριτικά με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε μέχρι προσφάτως στις σχέσεις τους, ήταν μη αναμενόμενη – στη ΔΕΘ ο κύριος Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές ότι «κόβει» κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των επιθέσεων στα παιδιά του και στη σύζυγό του.

Μερικές ημέρες αργότερα ο κύριος Μητσοτάκης έκανε κάτι επίσης ασυνήθιστο: Ακύρωσε λίγο πριν από τη διεξαγωγή του το τακτικό συνέδριο της Ν.Δ., την ώρα που η οικονομία είναι ανοικτή και τη στιγμή που όλοι γνωρίζαμε ότι η πρόσβαση των συνέδρων σε αυτό θα ήταν δυνατή μόνον με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Τα πούλμαν που θα μετέφεραν δωρεάν τους συνέδρους στην Αθήνα είχαν αναμμένες τις μηχανές τους όταν ανακοινώθηκε η απόφαση!

Προχθές το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο τρίτωσε τον αιφνιδιασμό. Με απόφασή του και παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις του καθʼ ύλην αρμόδιου υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι «δεν μπορούμε να κυνηγούμε εκβιαστικά τους πολίτες με μία σύριγγα στο χέρι» η κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά στην εξαγγελία της υποχρεωτικότητας του εμβολίου, υιοθετώντας την εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, γεγονός που οδήγησε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφώντα Κοντιάδη να δηλώσει ότι είναι αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όταν εισάγει ηλικιακή διάκριση και, κατʼ επέκταση, είναι αντισυνταγματικά τα επαπειλούμενα πρόστιμα.

Το ερώτημα κατόπιν όλων αυτών είναι συνολικό. Δοθέντος ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου απέκλειαν με κατηγορηματικότητα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και δοθέντος ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έδωσαν θετική ψήφο σε ψήφισμα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ερωτάται κανείς: Τι είναι αυτό που δεν υπολόγισε η κυβέρνηση για να αλλάζει γνώμη μέσα στις εβδομάδες επί ενός μείζονος θέματος όπως ο εμβολιασμός; Τι είναι αυτό που οδήγησε στην αιφνίδια αναβολή του συνεδρίου της Ν.Δ. ενώ η οικονομία λειτουργεί κανονικά και επιτρέπονται οι συναθροίσεις εμβολιασμένων; Τι είναι αυτό που άλλαξε στην οικονομία και, από εκεί που η κυβέρνηση συγκρουόταν μετωπικά με την αξιωματική αντιπολίτευση, τώρα ζητά τη «συμπαράταξή» της για την οικονομία;

Ας είμαστε ακριβείς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κυριάρχησε πλήρως την πρώτη διετία της διακυβέρνησης γιατί είχε τον απόλυτο έλεγχο και διατηρούσε με άνεση την πρωτοβουλία των κινήσεων, την οποία εξακολουθεί να διατηρεί, όχι, όμως, όπως πριν. Συμπεριφέρεται σαν κάτι να άλλαξε. Σαν να μην είχε υπολογίσει κάτι. Σαν να επιβάλλεται η αιφνίδια αλλαγή ρότας για κάτι που έρχεται και εμείς οι πολλοί δεν γνωρίζουμε. Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο ρευστό, στον οποίον το μόνο βέβαιον είναι η αβεβαιότητα. Βεβαίως κατανοούμε ότι, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, οι πρωθυπουργοί πρέπει να αλλάζουν γνώμη, αδιαφορώντας για τη γνώμη των πολιτών.

Γνωρίζουμε, όμως, και κάτι άλλο: Η εμπιστοσύνη των πολιτών στηρίζεται στη σταθερότητα των χειρισμών κατά τη διακυβέρνηση. Να αλλάξεις μια φορά άποψη, κατανοητό. Να κάνεις άλλο χειρισμό δεύτερη φορά, επίσης. Μα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου και με εξαίρεση το θετικό διάλλειμμα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας με τη ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής, η κυβέρνηση στη λειτουργία της διακρίνεται από δύο χαρακτηριστικά: Από αστάθεια και από έλλειψη διορατικότητας.

Εάν πιθανολογείς ότι οι συνθήκες μπορεί να σε οδηγήσουν κάποια στιγμή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεν είσαι τόσο κάθετα αρνητικός όταν σου θέτουν σε ανύποπτες στιγμές το ερώτημα, το αφήνεις ανοικτό. Ούτε, βέβαια, βάζεις τους βουλευτές σου να ψηφίζουν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οταν το πράττεις είτε δεν έχεις σωστό πολιτικό σχεδιασμό είτε βασίζεις τις αποφάσεις σου σε λάθος δεδομένα ή και τα δύο.

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, δεν υπεισέρχομαι στο ζήτημα του κατά πόσο σωστή ή συνταγματική είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Δεν επικεντρώνομαι στο θέμα ουσίας. Θέτω ζήτημα κυβερνητικής λειτουργίας. Οταν ο καθʼ ύλην αρμόδιος υπουργός δεσμεύει μόλις προσφάτως την κυβέρνηση με τη νομική άποψη ότι είναι αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, συμπαρασύρει σε αντισυνταγματικότητα και την επιβολή των προστίμων. Δεν ασχολούμαι με το αν αυτή η πολιτική των προστίμων είναι λάθος, λέω, όμως, ότι, ακόμη και αν είναι σωστή, ο σχεδιασμός που ακολουθεί η κυβέρνηση για να την επιβάλει είναι λάθος.

Η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου φημίζονταν την πρώτη διετία της διακυβέρνησης -συμφωνούσες διαφωνούσες μαζί της- ότι λάμβανε αποφάσεις στηριζόμενες στα περίφημα data. Τα στέρεα δεδομένα. Εάν τυχόν έχουν γίνει λάθος εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, γιʼ αυτό και ζητείται τώρα «συμπαράταξη» με τον μισητό ΣΥΡΙΖΑ, εάν έχουν γίνει λάθος εκτιμήσεις ότι «τον Φεβρουάριο ξεμπερδεύουμε με την πανδημία», γιʼ αυτό και υιοθετείται αίφνης ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, και εάν έχουν γίνει λάθος εκτιμήσεις για το ποιος προηγείται στο ΠΑΣΟΚ, γιʼ αυτό αναβάλλεται το συνέδριο, ειλικρινώς ανησυχούμε.

Μας λένε καμιά φορά μερικοί αναγνώστες μας: «Γιατί κάνετε κριτική; Τι θέλετε; Να έρθει ο Τσίπρας;» Η απάντηση είναι όχι φυσικά, δεν θέλουμε να έρθει ο Τσίπρας. Θέλουμε, όμως, να είναι αντάξια της ιστορίας της η Ν.Δ. Θέλουμε αυτή η κυβέρνηση, την οποία υπερψήφισε ο ελληνικός λαός, να κυβερνά σωστά και να μην παράγει αστάθεια με τις αποφάσεις της. Να μην κλονίζει την εμπιστοσύνη με τα μπρος πίσω. Τα «πρόσω ολοταχώς» και τα «ανάποδα οι μηχανές».

Θεωρούμε, δε, ότι η κριτική μας αυτή είναι συμπολίτευση προς την κυβέρνηση.

Αντιπολίτευση είναι η σιωπή στα κακώς κείμενα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σενάριο “Αρμαγεδών” για τον βιασμό της αμερικανικής Δημοκρατίας…      

Γράφει η Ζέζα Ζήκου «Kαθώς ο λαός, από δικό του λάθος, έχασε την εμπιστοσύνη των...

Πριν και μετά

Για να δούμε, ρε σύντροφοι, τι έχουμε. Μάσκες. Πριν: Πετάξτε τις μάσκες, έλεγαν οι...

H ΝΔ δεν είναι πια δεξιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντοτε δίνει ειδήσεις στις συνεντεύξεις του. Όχι στο «πιάτο».  Between the...

Χαράς Κοράνια…

Χαράς Κοράνια (τα Ευαγγέλια, παρακαλώ, σιγά σιγά να τα ξεχνάμε…) σε πρωινή εκπομπή, όπου...

Ψηφίσατε Βασιλακόπουλον!

Παρουσιάζουμε το σκεπτικόν της χρονιάς. Μπορεί σε γενικές γραμμές κάτι να σας θυμίζει, αλλά...

Το απύθμενο θράσος των γενοκτόνων

Στις 11 Ιανουαρίου 2022 έγινε παρουσίαση, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Αργυρούπολης -...

Οι δημοσιογράφοι φταίνε για τη Novartis;

Ειλικρινά, δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να καταλάβω το νομικό σκεπτικό πίσω από τις επιλεκτικές κλήσεις δημοσιογράφων...

Άλλη μια ερώτηση στην Βουλή για το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ που όχι μόνο δεν απαντήθηκε αλλά «εξαφάνισε» και το radar

Για το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ, εκτός των εκατοντάδων άρθρων που έχουν γραφτεί, έχουν...

Σεραφείδης και ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αποχαιρέτησε τον Σεραφείδη, κι έστειλε τα συλλυπητήρια προς την...

Πώς μπορεί να σωθεί ο Τύπος

Kαλό το διαδίκτυο, αλλά πολλοί κάνουν τον τζάμπα μάγκα με τον κόπο των άλλων....

Απελευθερώστε τα ΑΕΙ

Αυτό που συνέβη με τον καθηγητή που εδάρη εν ώρα μαθήματος από κουκουλοφόρους είναι...

Το χειρότερο δυνατό σενάριο

Στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές δεν θα συγκρουστούν μόνο κόμματα, ως φαίνεται. Θα...

20η Ευρω-επέτειος: αλήθειες και ψέμματα…

H «4η εξουσία» είναι ο «κέρβερος των συμφερόντων του λαού»... λέει ο Oυμπέρτο Έκο...

Ντούπου ντούπου…

Αυτή η ιστορία με τον αγωγό EastMed μού θυμίζει το πηγάδι του Μάκη Καρασίνη...

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα;

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Η ιστορική φράση του Παύλου Μπακογιάννη θα έλεγε κανείς...

Οι άγνωστες πτυχές του non paper των ΗΠΑ

Η αποκάλυψη (από τον Σωτ. Σιδέρη στο omegapress.gr) του non paper των ΗΠΑ για...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Νέα τραγωδία με τροχαίο στις Αχαρνές – Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 13χρονος!

Μια ακόμη τραγωδία στην άσφαλτο, με νεκρούς έναν 18χρονο...

Νεκρή σε τροχαίο η σύζυγος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ! Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Συγκλονισμένη είναι η ποδοσφαιρική ΑΕΚ από την είδηση του...

Χαμός στο διαδίκτυο με ποιηματάκι που εμπνεύστηκε ο Δάντης κατά του πρωθυπουργού

«Έκρηξη» στο ελληνικό Twitter προκάλεσε η ποιητική αφιέρωση με...

Καταγγελία ομαδικού βιασμού στην Θεσσαλονίκη με εμπλεκόμενους «βαθύπλουτους» γόνους

Μία εξαιρετικά σκοτεινή ιστορία διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες με...

Απίστευτο ατύχημα με Ferrari 488 Pista σε ευθεία

Μια κόκκινη ολοκαίνουργια Ferrari 488 Pista, ίδια με εκείνη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ