Κρατική προσβολή των συμβόλων

Must Read

Οι σκισμένες σημαίες που… αμελούν να αλλάξουν διάφοροι φορείς του Δημοσίου λένε πάντα την αλήθεια για τον αφελληνισμό της χώρας

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Στη φωτογραφία βλέπουμε άποψη από τον λιμένα της Ερμουπόλεως. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν στέγαστρα αναμονής των ταξιδιωτών που ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής και εκεί μπροστά δένουν τα πλοία. Ο λιμένας αποτελεί ένα από τα επίκεντρα της ζωής της Σύρου, αφού βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης, όχι απόμερα. Απαντες οι έχοντες κοσμική και πνευματική εξουσία επί των Ερμουπολιτών περνούν από εκεί.

Κι όμως, εδώ και αρκετό καιρό (περισσότερο από μία εβδομάδα) ουδείς εξ αυτών είχε κάνει τον κόπο να παρατηρήσει ότι η ελληνική σημαία και η επετειακή (για τα 200άχρονα από το 1821) σημαία των Ψαρρών έχουν σκιστεί από τον άνεμο και χρειάζονταν αλλαγή (βλ. μεγάλη φωτογραφία, αλλά και τις μικρές, που δείχνουν την έκταση της διάλυσης των σημαιών). Η ξεσκισμένη από τον άνεμο επαναστατική σημαία των Ψαρρών υπεστάλη χθες. Η διαλυμένη ελληνική σημαία παραμένει εκεί, για να μας θυμίζει ότι ο κρατικός πατριωτισμός είναι μια βιτρίνα, ένα κέλυφος άνευ περιεχομένου, μια πρόφαση που χρησιμεύει στη διαιώνιση και την αναπαραγωγή της εξουσίας.

Σε άλλη χώρα -και καλό είναι να μην αρχίσουμε να παραθέτουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, διότι η σύγκριση θα είναι οδυνηρή- φθαρμένα εθνικά σύμβολα δεν θα είχαν μακροημερεύσει στις θέσεις τους. Κάποιο από τα πολλά στελέχη των κρατικών φορέων που ρυθμίζουν τις δημόσιες υποθέσεις θα είχε ευαισθητοποιηθεί και θα είχε δώσει την εντολή στους καθ’ ύλην αρμοδίους να πράξουν τα δέοντα και να μην προσβάλλεται ο πατριωτισμός των Ελλήνων – όσων, τέλος πάντων, έχουν απομείνει σε αυτόν τον τόπο.

Η εικόνα με τις σημαίες που διαλύθηκαν από τον άνεμο συμβολίζει τη μοίρα της Ελλάδας. Ο ίδιος ο καιρός διαλύει τα θεμέλια του εθνικού οικοδομήματος, κι εκείνοι που θα έπρεπε να αγρυπνούν και να σπεύδουν να καλύψουν τις ρωγμές που ανοίγει ο χρόνος επιδεικτικά αδιαφορούν. Δυστυχώς, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι οι υπεύθυνοι τώρα το… παρατήρησαν. Σχετικό δημοσίευμα για το θέμα έχει γίνει στο syrospress.gr ήδη από τις 27 Νοεμβρίου (το υπογράφει η Σεμνή Τριανταφυλλίδου).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής παίζει μπάλα με τον Βασίλη Χατζηπαναγή!

Ένας εκ των κορυφαίων αθλητικών δημοσιογράφων (και επίσης παραγωγός, εκδότης και διευθυντής εφημερίδων) της βόρειας Ελλάδας, ο Νίκος Πετρουλάκης,...

More Articles Like This