16/1/2022

«Η πολιτική της Μνήμης» ή πως (μας) κοροϊδεύουν οι Γερμανοί

Δημοσιευση:

Γράφει η Ζέζα Ζήκου

Η πολιτική της Μνήμης και η αμνησία: Η Γερμανία είχε τη σοφία να τινάξει ύπουλα από πάνω της το βάρος του  εθνικισμού υιοθετώντας αυτό που στη χώρα ονομάστηκε Gedächtnispolitik – πολιτική της Μνήμης. Αν έχει μια σημασία αυτή η σύντομη ιστορική επισήμανση, είναι γιατί οι Γερμανοί -όπως η Αντρέα, σύζυγος του αδελφού μου- εξακολουθούν να θυμούνται τα 12 χρόνια του ναζισμού και τα εγκλήματά του. Όμως, έχουν ξεχάσει πώς έφτασαν εκεί και – κυρίως – τι έκανε η υπόλοιπη Ευρώπη για να βγουν από τον εφιάλτη. Στο μανιφέστο της συμφωνίας της νέας κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, οι κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται ο εθνικοσοσιαλισμός, το ολοκαύτωμα και το σοσιαλιστικό καθεστώς στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Όπως ενδεικτικά δήλωσαν, την «κουλτούρα της μνήμης» την αντιλαμβάνονται «ως προσφορά στη Δημοκρατία και το κοινό μέλλον».

Το λένε σαν υστερο-μεταμοντέρνο ανέκδοτο: Είναι η ενωμένη Γερμανία ώριμη, επιτέλους; Απ’ ό,τι φαίνεται, όχι ακόμη. Δηλαδή (μας) κοροϊδεύουν καθώς το δόγμα τους είναι «Ενοχή και λήθη…». Στις 3 Οκτωβρίου οι Γερμανοί γιόρτασαν την 31η επέτειο της επανένωσης (3/10/1990), εν μέσω έντονων αναζητήσεων για την ανάγκη να γίνει επιτέλους η χώρα τους μια «κανονική» παγκόσμια δύναμη, υπερβαίνοντας τις ιστορικές ενοχές της. Αλλάπροτού αρχίσουμε να κάνουμε ιστορικές συγκρίσεις που κόβουν την ανάσα, αξίζει να πάρουμε μια βαθιά αναπνοή. Μετά την επανένωση, η Γερμανία βρήκε την εθνική της αυτοπεποίθηση, συμπεριφέρεται ηγεμονικά,απενοχοποιήθηκε από το σκοτεινό παρελθόν και είδε την Ευρώπη σαν όχημα και εργαλείο για τις ιστορικές της επιδιώξεις. Μερικοί συγγραφείς στοιχειοθετούν ένα νέο γερμανικό εθνικισμό.

Υπό αναλογία, η ενωμένη Γερμανία του 2017 ξαναβρίσκει τη Weltpolitik των χρόνων του κάιζερ Γουλιέλμου μετά το 1890, που τερματίστηκε μόνο με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναδύθηκε ξανά μετά το 1933. Αντιθέτως, σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η διαιρεμένη και υπό κατοχή Γερμανία ακολουθούσε παραλλαγές της Realpolitik του Βίσμαρκ, στο ασφυκτικό πλαίσιο που όριζε ο γεωστρατηγικός σχεδιασμός των ΗΠΑ. Η Westbindung, ο δεσμός με τη Δύση, του φιλοδυτικού Αντενάουερ, σφράγισε αυτή την εποχή και διαμόρφωσε το πνεύμα των ηγετών της Χριστιανοδημοκρατίας. Η Ostpolitik του Βίλλυ Μπραντ, το άνοιγμα προς Ανατολάς, επεδίωκε την άρση της γεωγραφικής ασφυξίας. Οι σταδιακές ανατροπές άρχισαν με την απορρόφηση της Ανατολικής Γερμανίας και την επικράτιση του Ordolibelarismus, του ιδιότυπου γερμανικού κράματος νεο-φιλελευθερισμού και κρατισμού.

Τώρα ας έρθουμε σε αυτά που μας αφορούν: Η ηγέτης των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, νέα υπουργός Εξωτερικών, αξίωσε(!) να συμπεριληφθεί στο μανιφέστο της συμφωνίας αναφορά για την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Βέβαια, από τη διατύπωση δεν προκύπτει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Πρόσφατα ακόμη, τα κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς (Die Linke) υπέβαλαν στις 25 Μαρτίου 2021 στο γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag) ψηφίσματα για το εκκρεμές ελληνικό ζήτημα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Ωστόσο, την επόμενη 26 Μαρτίου,η Bundestag απέρριψε τα δύο ψηφίσματα με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Αξίζει να θυμηθείτε ότι ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι από τους λίγους που αγωνίστηκαν (και) για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Σε ένα μάλιστα άρθρο του ο κ. Παυλόπουλος χρησιμοποιείσκληρή γλώσσα εναντίον του Σόιμπλε: «Οι ισχυρισμοί του υπουργούΟικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με τιςαπαιτήσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναιπροδήλως – αλλά και προκλητικώς – εσφαλμένοι…» έγραψε. «Είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής, έχει δηλώσει ο κ. Παυλόπουλος από τα Καλάβρυτα, όπου συντελέστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1943 το απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα.

Πάντως όλα η προσοχή επικεντρώνεται στον πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων -νέο υπουργό Οικονομικών- Κρίστιαν Λίντνερ. Πρόκειται για γνήσια περίπτωση ενός «νεο-φιλελεύθερου», όπως αυτοί που ευδοκιμούν στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πολιτική του ατζέντα εκφράζει έναν υπερφιάλο οικονομικό φιλελευθερισμό, που έχει συντριβεί παγκοσμίως. Βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Λίντνερ είχε ταχθεί επανειλημμένως υπέρ του Grexit που ύπουλα επεδίωκε ο Σόιμπλε. Ηδη, το κόμμα των Φιλελευθέρων, που συγκυβέρνησε με τη Μέρκελ μεταξύ 2009 και 2013, ξυπνά τις χειρότερες μνήμες για την Ελλάδα της κρίσης. Και ο τότε πρόεδρος των Φιλελευθέρων -και υπουργός Οικονομίας- Φίλιπ Ρέσλερ, ζητούσε σχεδόν με κάθε ευκαιρία την εκπαραθύρωση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σενάριο “Αρμαγεδών” για τον βιασμό της αμερικανικής Δημοκρατίας…      

Γράφει η Ζέζα Ζήκου «Kαθώς ο λαός, από δικό του λάθος, έχασε την εμπιστοσύνη των...

Πριν και μετά

Για να δούμε, ρε σύντροφοι, τι έχουμε. Μάσκες. Πριν: Πετάξτε τις μάσκες, έλεγαν οι...

H ΝΔ δεν είναι πια δεξιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντοτε δίνει ειδήσεις στις συνεντεύξεις του. Όχι στο «πιάτο».  Between the...

Χαράς Κοράνια…

Χαράς Κοράνια (τα Ευαγγέλια, παρακαλώ, σιγά σιγά να τα ξεχνάμε…) σε πρωινή εκπομπή, όπου...

Ψηφίσατε Βασιλακόπουλον!

Παρουσιάζουμε το σκεπτικόν της χρονιάς. Μπορεί σε γενικές γραμμές κάτι να σας θυμίζει, αλλά...

Το απύθμενο θράσος των γενοκτόνων

Στις 11 Ιανουαρίου 2022 έγινε παρουσίαση, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Αργυρούπολης -...

Οι δημοσιογράφοι φταίνε για τη Novartis;

Ειλικρινά, δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να καταλάβω το νομικό σκεπτικό πίσω από τις επιλεκτικές κλήσεις δημοσιογράφων...

Άλλη μια ερώτηση στην Βουλή για το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ που όχι μόνο δεν απαντήθηκε αλλά «εξαφάνισε» και το radar

Για το radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ, εκτός των εκατοντάδων άρθρων που έχουν γραφτεί, έχουν...

Σεραφείδης και ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αποχαιρέτησε τον Σεραφείδη, κι έστειλε τα συλλυπητήρια προς την...

Πώς μπορεί να σωθεί ο Τύπος

Kαλό το διαδίκτυο, αλλά πολλοί κάνουν τον τζάμπα μάγκα με τον κόπο των άλλων....

Απελευθερώστε τα ΑΕΙ

Αυτό που συνέβη με τον καθηγητή που εδάρη εν ώρα μαθήματος από κουκουλοφόρους είναι...

Το χειρότερο δυνατό σενάριο

Στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές δεν θα συγκρουστούν μόνο κόμματα, ως φαίνεται. Θα...

20η Ευρω-επέτειος: αλήθειες και ψέμματα…

H «4η εξουσία» είναι ο «κέρβερος των συμφερόντων του λαού»... λέει ο Oυμπέρτο Έκο...

Ντούπου ντούπου…

Αυτή η ιστορία με τον αγωγό EastMed μού θυμίζει το πηγάδι του Μάκη Καρασίνη...

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα;

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Η ιστορική φράση του Παύλου Μπακογιάννη θα έλεγε κανείς...

Οι άγνωστες πτυχές του non paper των ΗΠΑ

Η αποκάλυψη (από τον Σωτ. Σιδέρη στο omegapress.gr) του non paper των ΗΠΑ για...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Νέα τραγωδία με τροχαίο στις Αχαρνές – Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 13χρονος!

Μια ακόμη τραγωδία στην άσφαλτο, με νεκρούς έναν 18χρονο...

Νεκρή σε τροχαίο η σύζυγος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ! Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Συγκλονισμένη είναι η ποδοσφαιρική ΑΕΚ από την είδηση του...

Χαμός στο διαδίκτυο με ποιηματάκι που εμπνεύστηκε ο Δάντης κατά του πρωθυπουργού

«Έκρηξη» στο ελληνικό Twitter προκάλεσε η ποιητική αφιέρωση με...

Καταγγελία ομαδικού βιασμού στην Θεσσαλονίκη με εμπλεκόμενους «βαθύπλουτους» γόνους

Μία εξαιρετικά σκοτεινή ιστορία διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες με...

Απίστευτο ατύχημα με Ferrari 488 Pista σε ευθεία

Μια κόκκινη ολοκαίνουργια Ferrari 488 Pista, ίδια με εκείνη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ