27/1/2022

Ο Covid απειλεί…τη δημοκρατία!

Δημοσιευση:

Ο πρωθυπουργός πρόσφατα αποφάσισε να «συνετίσει» τους άνω των 60 ετών συνταξιούχους, ανέργους και χαμηλόμισθους, επιβάλλοντας «χαράτσι» 100 ευρώ τον μήνα μέχρι να εμβολιαστούν. Η δήλωση προκάλεσε αίσθηση και τσουνάμι αντίθετων συναισθημάτων όχι μόνο στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά στο σύνολο του πληθυσμού. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αισθάνθηκε έκπληξη, οργή, φόβο, ανασφάλεια και αδικία. Αντιθέτως, μια μικρή μειοψηφία εκδήλωσε αδιαφορία ή επικρότησε την απόφαση. Όμως, ουδέν καλόν αμιγές κακού.

  • Από τον
    Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*

Η «τιμωρία» των αδύναμων και φοβισμένων συμπολιτών μας, η ηλικιακή ομάδα των οποίων αποτελεί τον πυρήνα των ψηφοφόρων της Ν.Δ., είναι βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές θα «ανταμείψει» το κόμμα του πολιτικού παραλογισμού με τα εκλογικά ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛ. Η επιβολή του προστίμου είναι άδικη, επειδή η διαχείριση της πανδημίας σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι συνεκτική και, συνεπώς, επιφέρει σύγχυση και φόβο στους πολίτες. Επί παραδείγματι, ο ισχυρισμός ότι «οι ανεμβολίαστοι αποτελούν απειλή για την κοινωνία, επειδή μεταδίδουν αποκλειστικά και μόνο αυτοί τον ιό» είναι αναληθής.

Οι σημαντικότερες έρευνες για τον Covid-19 δημοσιεύονται σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης. Ένα από αυτά είναι και το ιατρικό περιοδικό «Lancet», το οποίο στις 20 Νοεμβρίου 2021 δημοσίευσε ερευνητική εργασία του καθηγητή Günter Kampf για τον Covid-19. Ο συγγραφέας τεκμηρίωσε ότι, τον Ιούλιο του 2021, οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ μετέδωσαν την ασθένεια σε ποσοστό 79%, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων άνω των 60 ετών που προσβάλλεται από την ασθένεια ανέρχεται στο 55,4%.

Συνεπώς, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ο ισχυρισμός «οι ανεμβολίαστοι απειλούν τους εμβολιασμένους» είναι ψευδής. «Οι εμβολιασμένοι, εάν νοσήσουν, μπορεί να παρουσιάζουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, αποτελούν όμως και αυτοί ενεργό συστατικό της πανδημίας. Συνεπώς, είναι όχι μόνο λάθος, αλλά και επικίνδυνο να παρουσιάζονται από τους πολιτικούς και τους επιστήμονες συμβούλους τους ως οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την πανδημία. Οι συγκεκριμένες θέσεις, πριν διαδοθούν και επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο, πρώτα υφάνθηκαν στη Γερμανία και στις ΗΠΑ» αναφέρει ο καθηγητής. «Οι δύο χώρες έχουν βεβαρυμένο παρελθόν στη διαίρεση της κοινωνίας και τη δίωξη των ανθρώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία». Επί τα χείρω, ο στιγματισμός των ανθρώπων με κριτήριο την πολιτική ταυτότητα και τα συναισθήματα εμφανίζεται και πάλι στη Γερμανία, αυτή τη φορά με διάφορα ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ύστερα από «έρευνα» του Ινστιτούτου Κοινωνικής Συνοχής, παρουσίασε ως υπευθύνους της πανδημίας τους ακροδεξιούς στη Γερμανία, ισχυριζόμενο ότι τα κρούσματα της πανδημίας είναι ενισχυμένα στις περιοχές όπου έχουν έντονη παρουσία μετά τις εκλογές του 2017.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη Γερμανία είναι ξεκάθαρα: «Οι ακροδεξιοί, δηλαδή μια συγκεκριμένη πολιτική ομάδα, είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση της πανδημίας» – όπως πριν από 85 χρόνια οι Εβραίοι ήταν υπεύθυνοι για τη «μετάδοση ασθενειών». Τα πολιτικά κίνητρα της «επιστημονικής έρευνας» επεδίωξαν να χαρακτηρίσουν τους πολιτικούς αντιπάλους αυτών που χρηματοδότησαν την «επιστημονική» έρευνα ως «επικίνδυνους, που απειλούν τη δημόσια υγεία και τον πολιτισμό».

Στα βήματα του στιγματισμού και της διαίρεσης της κοινωνίας βαδίζει και στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Ν.Δ., με το να χαρακτηρίζει τους ανεμβολίαστους «ψέκες», «γραφικούς», «θρησκόληπτους» και «ακροδεξιούς».

Η Ν.Δ. πλανάται πλάνην οικτράν εάν θεωρεί ότι θα επικρατήσει πολιτικά των αντιπάλων της με συνθηματολογία χαρακτηρισμών επωφελούμενη της πανδημίας. Δυστυχώς, ως κόμμα εξουσίας, η Ν.Δ. έχει υπερβεί τη συνταγματική νομιμότητα, βαδίζοντας την επικίνδυνη ατραπό της διαίρεσης και της τιμωρίας της κοινωνίας, επειδή η τελευταία φοβάται. Όμως, σε καμιά λειτουργική δημοκρατία ο φόβος, η ανασφάλεια, η αδικία και η τιμωρία δεν μπορεί να αποτελέσουν δομικά συνταγματικά στοιχεία για κανέναν λόγο.

Στο τέλος, νομοτελειακά, οι πολίτες θα απομονώσουν εκείνους τους πολιτικούς που, με δικαιολογία την πανδημία, καταργούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργούν πολιτικό δικαιωματισμό στον φόβο και στο συναίσθημα, ενώ επιχειρούν δολίως να επιβάλουν τη θέλησή τους καταργώντας το Σύνταγμα. Εκτός από την προβολή του θανάτου, σήμερα ουδείς παρουσιάζεται διατεθειμένος να εμφυσήσει μια πνοή αισιοδοξίας, ανακοινώνοντας, επί παραδείγματι, ότι το ποσοστό αυτών που καταφέρνουν να αναρρώσουν, ανάλογα με τις συνθήκες, είναι μεταξύ 97% και 99,7%. Ο Covid-19 είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που, εκτός από τους ανθρώπους, σκοτώνει και τον πολιτικό ορθολογισμό. Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα φαίνεται ότι απειλούνται εκ νέου.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ευτράπελα της «Ελπίδας»

Κατ’ αρχάς, θερμά συγχαρητήρια σ’ αυτόν που ονόμασε τη θεομηνία «Ελπίδα». Πώς το λέει...

Αδιέξοδο Μητσοτάκη στην ουκρανική κρίση

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου στις επικείμενες αποφάσεις για...

Άρρητα ρήματα

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,Οπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «πολιτική με συμβουλές δεν γίνεται».Από...

Με όπλα από τον Στάλιν το ΚΚΕ σκότωνε Έλληνες

Ο Ρώσος ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δημοσίευσε αυτές τις ημέρες...

Οι αριθμοί διαψεύδουν Μητσοτάκη

Ας δούμε τα στατιστικά της κυβέρνησης, και στην καλοκαιρία και στην κακοκαιρία, για να...

Τι σημαίνει βουλευτής

Στην εξαιρετική αγγλική σειρά «Μάλιστα, κ. Πρωθυπουργέ», που προβάλλεται στην ERTFLIX, ο πρωθυπουργός εξηγεί...

Με πρόσληψη συμβούλων απευθείας, ή με διαγωνισμό από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα «σωθεί» η ΕΑΒ

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης το σχέδιο Νόμου "Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα...

Ο ορισμός του επιτελικού κράτους

Οι λέξεις αποκτούν νόημα όταν έχει προηγηθεί βίωμα. Κι από βιώματα άλλο τίποτε στην...

Σε αναζήτηση ελπίδας

«Κάτι είναι μέσα μου που λυπάται, ως το θάνατο, μα που δεν κλαίει» (Ίων...

Απουσία διευθύνσεως

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνετε.Από τον Μανώλη ΚοττάκηΜετά τις...

Του Φουρθιώτη το κάγκελο

Τυχερός είναι, υπό μία έννοια, ο Μητσοτάκης. Πάνω στην ώρα που ανοίγουν στόματα και...

Η πιο ξεκούραστη δουλειά

Όταν είσαι άνεργος, έχεις έναν καημό. Οταν όμως ψάχνεις για δουλειά, τότε κοιτάς αυτή...

Κράτος λιακάδας και χιονιά

Το καλοκαίρι αποτεφρώθηκε η χώρα με μηδέν μποφόρ και οι υπεραισιόδοξοι φορολογούμενοι περιμένουν ανοιχτούς...

Ο κώνωψ και η κάμηλος

Ακουγα χθες το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό τον ελπιδοφόρο υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα να...

Πράσινη φτώχεια

Τα φερέφωνα του συστήματος μας ενημερώνουν από κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης αλλά και με...

«Μητσοτάκη θες; Θα πληρώνεις και θα κλαις!»

Η ελληνική κοινωνία ΥΠΟΦΕΡΕΙ. Σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά και ηθικά. Δεν είναι μια...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Άξιος» ο μισθός του Γιάννη Πρετεντέρη

Όταν λέει κανείς ότι κάποιος αξίζει τα λεφτά που...

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» ο Γιάννης Σερβετάς – Το πρόβλημα υγείας του

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» θα βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Σερβετάς,...

Κύκλωμα μαστροπών πίσω από τον βιασμό

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες τόσο για την...

Οργή στην κοινωνία για την δημοσκόπηση του Alpha!

Οργή και προβληματισμό έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η...

Τελειωμένη η Κυβέρνηση!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεφτιλίζει τους Έλληνες και έπειτα τους χαρτζιλικώνει 

Νοσηλεύτηκε με κορωνοϊό ο Φαίδων Βόβολης

Για δεύτερη φορά νόσησε από κορωνοϊό ο καρδιολόγος Φαίδων...

Εικόνες χάους: Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στη Συγγρού – Ακούστηκε μέχρι το Καλαμάκι!

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο 78χρονος - Κλειστή η Λεωφόρος Συγγρού και στα δύο ρεύματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ