28/1/2022

Το Μαξίμου εξορκίζει το κακό

Δημοσιευση:

Το μείζον, κύριε Σκέρτσο, είναι ότι θα έρθει η μέρα που θα νοσταλγείτε την αντιπολίτευση του Τσίπρα, ο οποίος δύο χρόνια δεν σας ενόχλησε καθόλου

Koρυφαίος υπουργός, με θώκο πολύ ψηλά στην κυβερνητική επετηρίδα, μου έλεγε προχθές με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ. το εξής: «Τελικώς ο κόσμος, αγαπητέ μου, είναι μη χειραγωγήσιμος, μη ελέγξιμος».

  • Του Μανώλη Κοττάκη

Του είχε κάνει ισχυρότατη εντύπωση η αποδοκιμασία της βάσης του ΚΙΝ.ΑΛ. προς το «φαβορί» των δημοσκοπήσεων Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και προς τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου. Τον είχαν εκπλήξει τα ανακλαστικά της κοινωνίας που έφερε στην πρώτη θέση έναν «νέο», για να ξεμπερδέψει συνοπτικώς με το παλιό και το πολύ παλιό.

Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο, άκουσα στον Σκάι τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο να επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την θεωρία που διακινείται με non paper από την Κυριακή το βράδυ στα μέσα ενημερώσεως. Πρώτα από κάτι ληγμένους αναλυτές της προηγούμενης δεκαετίας, οι οποίοι με βαρύγδουπο και περισπούδαστο ύφος δικηγόρου επαρχιακού Ειρηνοδικείου υποστήριζαν ότι η εκλογή Ανδρουλάκη επηρεάζει μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από ορισμένους δυστυχείς δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν θα έβρισκαν θέση σε πάνελ της ΕΡΤ, αν δεν έλεγαν τα αυτά κατά Τσίπρα, και στο τέλος από την ίδια την κυβέρνηση. Καρμπόν η φρασεολογία όλων. Ούτε τα προσχήματα.

Μάλιστα, λοιπόν! Ο μόνος που πρέπει να άγχεται από την εκλογή Ανδρουλάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Για να το λένε… Αλλά το ερώτημα που ακολουθεί είναι απλό: Πού το ξέρουν; Πού το ξέρετε; Πάντα κάθε φορά που όλοι όσοι μετέχουμε στον δημόσιο διάλογο προεξοφλούμε ότι θα συμβεί το ένα ή το άλλο και διερμηνεύουμε τις μελλοντικές διαθέσεις των πολιτών με βασανίζει αυτό το ερώτημα: Πού το ξέρουμε; Πώς μπορούμε να είμαστε μέσα στα μυαλά χιλιάδων πολιτών και να διαβάζουμε τις σκέψεις τους, χωρίς δεδομένα, μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών; Η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε και, όταν αναλαμβάνουμε το ρίσκο της πρόβλεψης, καλόν είναι να μην είμαστε κατηγορηματικοί, αξιωματικοί, απόλυτοι τουλάχιστον.

Ο επικοινωνιακός τρόπος που διαχειρίστηκε σε πρώτη φάση η κυβέρνηση τη διαφαινόμενη εκλογή Ανδρουλάκη με non paper, στημένους αναλυτάδες, οι οποίοι έκαναν περιοδεία σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς για να επαναλαμβάνουν την κασέτα, με δυστυχείς συναδέλφους συγκροτημάτων που έλεγαν τα ίδια, μόνο ένα συναίσθημα δημιουργούσε σε όποιον παρακολουθούσε την ενορχήστρωση: Το Μαξίμου εξόρκιζε το κακό που του έτυχε με τον απρόβλεπτο Ανδρουλάκη. Διότι στις προσεχείς εκλογές, ειδικώς στις δεύτερες, το μείζον δεν θα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δει το ποσοστό του να μειώνεται από το 32% στο 28% ή στο 25%. Το μείζον θα είναι ότι ο Ανδρουλάκης, μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και αυθεντικός εκπρόσωπος του βαθέος σοσιαλισμού, είτε λάβει 5% στις κάλπες είτε 15%, θα κάνει δύσκολη τη ζωή της Ν.Δ. για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Το μείζον είναι ότι, εκτός από τους συνυποψηφίους του, έχει κι εκείνος πίσω του επιχειρηματικές δυνάμεις για στήριξη – δεν θα πάει σαν το σκυλί στο αμπέλι.

Το μείζον είναι ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη με μικρότερη δύναμη από το ΠΑΣΟΚ της Γεννηματά ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Το μείζον είναι ότι θα θέλει η Νέα Δημοκρατία σας, κύριε Σκέτσο μας, να συγχωνεύσει μετεκλογικώς πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια της περιφέρειας, για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες και να αποκτήσετε την επενδυτική βαθμίδα, και το κρατικίστικο ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη, αν τυχόν είναι εταίρος σας, θα λέει «όχι» στις μεταρρυθμίσεις.

Το μείζον είναι τελικώς, κύριε Σκέρτσο μου, ότι θα έρθει η μέρα που θα νοσταλγείτε την αντιπολίτευση του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος δύο χρόνια δεν σας ενόχλησε καθόλου. Κυβερνάτε χωρίς πεζοδρόμιο. Και το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αντί να ξορκίζετε το κακό και να μελλοντολογείτε αστόχως για τις διαθέσεις των πολιτών, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόβλημα της χώρας, είναι να επικεντρωθείτε σε κάτι ευκολότερο: Αντί να βασανίζεστε για το πώς θα συμπεριφερθούν οι πολλοί, καλύτερο θα ήταν να αναλογίζεστε πώς θα συμπεριφερθεί ο ένας. Και να ακτινογραφήσετε στο μυαλό του ενός. Του νέου αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ.! Ο οποίος θα γίνει ο νέος νοματαίος της πολιτικής μας ζωής χάρη στον αλαζονικό και ανόητο εκλογικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. και προβλέπει αυτοδυναμία 151 εδρών με ποσοστό 38%. Να με συγχωρείτε, αγαπητοί αναγνώστες, για τη διατύπωση, αλλά έχει καταντήσει αηδία δυόμισι χρόνια τώρα: «Ο Τσίπρας το ένα, ο Τσίπρας το άλλο, ο Τσίπρας το τρίτο», έχετε καταστήσει τον πολιτικό λόγο της Ν.Δ. «τσιπροκεντρικό» σε καιρό διακυβέρνησης της Κεντροδεξιάς. Αλλά αυτός ο Τσίπρας και αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον απειλή ούτε για τη χώρα ούτε για τη Ν.Δ. Απειλή για τη Ν.Δ. είναι ο εαυτός της, οι επιλογές της, η επιφανειακή ανάγνωση των γεγονότων, οι αιφνιδιασμοί, ο δογματισμός. Για όση αξία έχει λοιπόν ο λόγος μας, αν θέλετε, περιοριστείτε σε αυτό: Παρακολουθήστε και αναλύστε τον σκακιστή, όχι τη σκακιέρα. Τον στρατηγό, όχι το στράτευμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεολαίες για φτύσιμο

Το ότι, τελικώς, ο Στρατός θα προσέφερε ουσιαστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους ήταν κάτι παραπάνω...

Χέρι χέρι η Τουρκία με την ισλαμική τρομοκρατία

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη σχέση και στους άρρηκτους δεσμούς που έχει αποκτήσει...

Ειδικοί και παθογένειες

Αφού σου το είχαν πει, άνθρωπε, οι ειδικοί. Θα κάνει χιονοκαταιγίδες. Τι σημαίνει δεν...

Αρκτικός Δήμος Αμαρουσίου

Η άποψη που έχουν οι Έλληνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εσφαλμένη. Οι πραγματικές...

Τα ευτράπελα της «Ελπίδας»

Κατ’ αρχάς, θερμά συγχαρητήρια σ’ αυτόν που ονόμασε τη θεομηνία «Ελπίδα». Πώς το λέει...

Αδιέξοδο Μητσοτάκη στην ουκρανική κρίση

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου στις επικείμενες αποφάσεις για...

Άρρητα ρήματα

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,Οπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «πολιτική με συμβουλές δεν γίνεται».Από...

Με όπλα από τον Στάλιν το ΚΚΕ σκότωνε Έλληνες

Ο Ρώσος ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δημοσίευσε αυτές τις ημέρες...

Οι αριθμοί διαψεύδουν Μητσοτάκη

Ας δούμε τα στατιστικά της κυβέρνησης, και στην καλοκαιρία και στην κακοκαιρία, για να...

Τι σημαίνει βουλευτής

Στην εξαιρετική αγγλική σειρά «Μάλιστα, κ. Πρωθυπουργέ», που προβάλλεται στην ERTFLIX, ο πρωθυπουργός εξηγεί...

Με πρόσληψη συμβούλων απευθείας, ή με διαγωνισμό από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα «σωθεί» η ΕΑΒ

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης το σχέδιο Νόμου "Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα...

Ο ορισμός του επιτελικού κράτους

Οι λέξεις αποκτούν νόημα όταν έχει προηγηθεί βίωμα. Κι από βιώματα άλλο τίποτε στην...

Σε αναζήτηση ελπίδας

«Κάτι είναι μέσα μου που λυπάται, ως το θάνατο, μα που δεν κλαίει» (Ίων...

Απουσία διευθύνσεως

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνετε.Από τον Μανώλη ΚοττάκηΜετά τις...

Του Φουρθιώτη το κάγκελο

Τυχερός είναι, υπό μία έννοια, ο Μητσοτάκης. Πάνω στην ώρα που ανοίγουν στόματα και...

Η πιο ξεκούραστη δουλειά

Όταν είσαι άνεργος, έχεις έναν καημό. Οταν όμως ψάχνεις για δουλειά, τότε κοιτάς αυτή...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κύκλωμα μαστροπών πίσω από τον βιασμό

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες τόσο για την...

Άλλη εκδοχή παρουσιάζει μάρτυρας που παρευρέθηκε στο πάρτι της «σουίτας βιασμού»

Μια διαφορετική εκδοχή παρουσίασε στην τακτική ανακρίτρια σήμερα ένας...

«Σκύψε, δεν θα το ξαναπώ» – Η αρρωστημένη κατήχηση του σάτυρου ιερέα στη 14χρονη δεν έχει τέλος

Το «λίγο πιο κάτω» σε φωτογραφίες που ζητούσε στην ανήλικη, η οποία αποπειράθηκε, δύο φορές να αυτοκτονήσει

Ο Καθηγητής Ιωαννίδης «γκρεμίζει» τους μύθους: Η πραγματική θνητότητα, το τέλος της πανδημίας και η Ελλάδα

Τι δείχνει η νέα έρευνά του στο MedRxiv - Πώς διαμορφώνεται πλέον η θνησιμότητα από κορωνοϊό ανά ηλικιακή ομάδα

Αδιανόητη επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη στους εγκλωβισμένους πολίτες 

Μετά τις ντροπιαστικές δηλώσεις της βουλευτού Τρικάλων της Νέας...

Συνάντηση-μυστήριο Γεραπετρίτη αμέσως μετά την πρόταση μομφής

Μία «κρυφή» συνάντηση που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ