29/1/2022

Ελλάδα: Μια επικίνδυνη “υβριδική” αποικία χρέους; Δυστυχώς ναι…     

Δημοσιευση:

Μετά την πανδημία θα υποστούμε μια διαλυτική διαδικασία

Γράφει η Ζέζα Ζήκου

Για την ελληνική οικονομία αναρωτιέμαι τι έχω να σας πω… Όλα πηγαίνουν τέλεια μας λέει η κυβέρνηση και η χώρα βαδίζει από επιτυχία σε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία μας υπενθυμίζει το Μέγαρο Μαξίμου αφού έχει εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με εισαγόμενες ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκτυα 5G. Με ρυθμούς ανάπτυξης κινεζικού επιπέδου και με ένα δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, 236% και που αγγίζει πλέον τα 400 δισ. ευρώ. Τελικά, μάλλον τα καταφέραμε. Να εκπλήξουμε τον πλανήτη με το ακλόνητο οικονομικό μας δόγμα: το «οι ωραίοι έχουν χρέη». Ενώ ο Γιωργάκης Παπανδρέου μας έβαλε στη μνημονιακή κατοχή με χρέος 126% του ΑΕΠ! 

Είναι, λοιπόν, περιτές οι προειδοποιήσεις από την Κομισιόν. Συγκεκριμένα στη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, εξέπεμψε SOS για το δημόσιο χρέος προειδοποιώντας ότι αποτελεί τον Νο 1 κίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν την μαύρη έκθεση της Κομισιόν και την αποσιωπούν… Αλλά νέες ημέρες πανηγυρισμών έρχονται για το Μαξίμου καθώς η Κομισιόν εισηγήθηκεστο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου την επιστροφή (αθέμιτων) κερδών από τα ελληνικά ομόλογα!

Παράλληλα, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι πριν καλά καλά η Ελλάδα βγει από την επιτήρηση της ενισχυμένης εποπτείας το προσεχές καλοκαίρι, θα μπει σε νέα τελετουργία επιτήρησης και αξιολογήσεων. Με επίκεντρο πια όχι μόνο τον έλεγχο των ελλειμμάτων και του χρέους, αλλά κυρίως τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, των 30 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

Εδώ στην αποικία, όμως, όλοι πλέον κάνουν τον ψόφιο κοριό. Πάντως, εγώ συγκινήθηκα με το ευάρεστο σενάριο της «υβριδικής» λύσης, που καθοδηγεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δανείζεται αβέρτα από τις διεθνείς αγορές και έτσι υπερήφανα αυτο-θαυμαζόμενη καλύπτει μόνη της τις υποχρεώσεις. Όμως όλοι αυτοί που αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση αλλά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τα αγοράζει με το έκτακτο πρόγραμμά της (ΡΕΡΡ) που λήγει τον Μάρτιο 2022.  Και τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου… αφού οι αγορές θα μας δανείζουν με πολύ υψηλό τίμημα.

Προφανώς το οικονομικό επιτελείο του Μητσοτάκη αγνοεί(;) την τεράστια παγίδα αυτής της «αποικίας χρέους» που μας έχουν κληροδοτήσει τα τρία μνημόνια και τώρα εκτροχιάζεται από το βατερλό της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση. Πρωτίστως η «υβριδική» λύση χαρακτηρίζεται ως λύση που θα την «καταπιούν» ευχάριστα μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού. Ετσι εξοστρακίζεται από τα πολιτικά σχέδια μια «καθαρή» λύση σε εθνικό πλαίσιο και μέσω επικοινωνιακής προπαγάνδας προβάλλεται το σενάριο της «υβριδικής» λύσης που δεν συνιστά νέο Μνημόνιο. 

Κατά τα άλλα, μετά την πανδημία θα υποστούμε μια διαλυτική διαδικασία. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα αποδύονται σε έναν αμείλικτο ανταγωνισμό για νέα δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά χρέη τους. Πάντως, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το χρέος σου – εκτός από τη διαγραφή, είτε σε συμφωνία με τους δανειστές είτε μονομερώς – είναι να επιτύχεις σταθερά υψηλή οικονομική ανάπτυξη. Αλλά πρόκειται για ουτοπία…

Ολα αυτά σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον, που συνθέτουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην Ιστορία, τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία, οι μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες στην Ιστορία και η διόγκωση του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη να ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ με δυναμική για ακόμα ψηλότερα. Αλλά καθώς θα εκτονώνεται ο πόλεμος της πανδημίας, είναι δεδομένο ότι μια μεγάλη μάχη θα κορυφωθεί, με το τεράστιο πανδημικό χρέος στο τραπέζι, όπου θα κόβονται και θα ράβονται οι νέοι, μετα-πανδημικοί δημοσιονομικοί κανόνες. Και σε μια τέτοια μάχη δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Μόνο οι Γερμανοί…

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει αλλάξει εκ θεμελίων τον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Αντί για τη διαίρεση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, που υπήρχε στον Ψυχρό Πόλεμο, η ήπειρος διαιρείται τώρα ανάμεσα στο Βορρά της ευάλωτης ευημερίας και στον Νότο του αδυσώπητου χρέους. Αποκαλυπτική είναι η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της ΕΚΤ, απαντώντας στο αίτημα 100 οικονομολόγων για τη διαγραφή των κρατικών χρεών (2,5 τρισ.) που διακρατεί η ΕΚΤ: «Η διαγραφή χρέους… είναι αδιανόητη καθώς θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης της ΕΕ, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών. Αυτός ο κανόνας αποτελεί μία από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ». 

Δυστυχώς, χαράμι… πήγαν οι θυσίες του ελληνικού λαού για το «κούρεμα» (PSI+) του χρέους που έπληξε ανεπανόρθωτα τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και κατέστρεψε όσους ατυχείς επένδυσαν στα ελληνικά ομόλογα. Επί σειρά ετών έγραφα στη στήλη μου στην Καθημερινή για το τεράστιο ψέμα που έστησαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι με το διαβόητο PSI+ του ελληνικού χρέους. Το εγκωμίαζαν ως τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στη διεθνή οικονομία, ωστόσο επρόκειτο για καλυμμένη πτώχευση της χώρας…

Να θυμηθούμε: Την «μαύρη» Παρασκευή 23 Απριλίου του 2010… ο Γιωργάκης Παπανδρέου από το Καστελλόριζο άνοιξε την κερκόπορτα στην κόλαση της χρεοκοπίας και του ΔΝΤ. Πολιτικοί, καθηγητές, οικονομολόγοι, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι και ολόκληρο το κατεστημένο αποφάσισαν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό υπερασπίζοντας το «τέλειο» έγκλημα. Και εκατομμύρια Ελληνες πλήρωσαν και θα πληρώνουν το τίμημα αυτής της εξαπάτησης. Η Ελλάδα πάντως έγραψε τη δική της τραγική οικονομική ιστορία, καθώς η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ στα μνημονιακά χρόνια έφθασε στο 26,5%, απώλειες που μπορούν να συγκριθούν εν καιρώ ειρήνης μόνο με τη Μεγάλη Υφεση στις ΗΠΑ το 1929, αλλά και την εποχή της Βαϊμάρης στη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «θεωρία του ντόμινο»… σωτήρια (ίσως) για την τουρκική Halkbank

H υπό κρατικό έλεγχο Halkbank -ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας- κατηγορείται...

Νεολαίες για φτύσιμο

Το ότι, τελικώς, ο Στρατός θα προσέφερε ουσιαστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους ήταν κάτι παραπάνω...

Χέρι χέρι η Τουρκία με την ισλαμική τρομοκρατία

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη σχέση και στους άρρηκτους δεσμούς που έχει αποκτήσει...

Ειδικοί και παθογένειες

Αφού σου το είχαν πει, άνθρωπε, οι ειδικοί. Θα κάνει χιονοκαταιγίδες. Τι σημαίνει δεν...

Αρκτικός Δήμος Αμαρουσίου

Η άποψη που έχουν οι Έλληνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εσφαλμένη. Οι πραγματικές...

Τα ευτράπελα της «Ελπίδας»

Κατ’ αρχάς, θερμά συγχαρητήρια σ’ αυτόν που ονόμασε τη θεομηνία «Ελπίδα». Πώς το λέει...

Αδιέξοδο Μητσοτάκη στην ουκρανική κρίση

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου στις επικείμενες αποφάσεις για...

Άρρητα ρήματα

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,Οπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «πολιτική με συμβουλές δεν γίνεται».Από...

Με όπλα από τον Στάλιν το ΚΚΕ σκότωνε Έλληνες

Ο Ρώσος ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δημοσίευσε αυτές τις ημέρες...

Οι αριθμοί διαψεύδουν Μητσοτάκη

Ας δούμε τα στατιστικά της κυβέρνησης, και στην καλοκαιρία και στην κακοκαιρία, για να...

Τι σημαίνει βουλευτής

Στην εξαιρετική αγγλική σειρά «Μάλιστα, κ. Πρωθυπουργέ», που προβάλλεται στην ERTFLIX, ο πρωθυπουργός εξηγεί...

Με πρόσληψη συμβούλων απευθείας, ή με διαγωνισμό από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα «σωθεί» η ΕΑΒ

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης το σχέδιο Νόμου "Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα...

Ο ορισμός του επιτελικού κράτους

Οι λέξεις αποκτούν νόημα όταν έχει προηγηθεί βίωμα. Κι από βιώματα άλλο τίποτε στην...

Σε αναζήτηση ελπίδας

«Κάτι είναι μέσα μου που λυπάται, ως το θάνατο, μα που δεν κλαίει» (Ίων...

Απουσία διευθύνσεως

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνετε.Από τον Μανώλη ΚοττάκηΜετά τις...

Του Φουρθιώτη το κάγκελο

Τυχερός είναι, υπό μία έννοια, ο Μητσοτάκης. Πάνω στην ώρα που ανοίγουν στόματα και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κλαίει ολόκληρη η Κως για τον 17χρονο Μάξιμο και τον 18χρονο Μανώλη

Εικόνες από αρχαία τραγωδία επικρατούν στην τοπική κοινωνία της...

«Σκύψε, δεν θα το ξαναπώ» – Η αρρωστημένη κατήχηση του σάτυρου ιερέα στη 14χρονη δεν έχει τέλος

Το «λίγο πιο κάτω» σε φωτογραφίες που ζητούσε στην ανήλικη, η οποία αποπειράθηκε, δύο φορές να αυτοκτονήσει

Ο Καθηγητής Ιωαννίδης «γκρεμίζει» τους μύθους: Η πραγματική θνητότητα, το τέλος της πανδημίας και η Ελλάδα

Τι δείχνει η νέα έρευνά του στο MedRxiv - Πώς διαμορφώνεται πλέον η θνησιμότητα από κορωνοϊό ανά ηλικιακή ομάδα

Έγγραφο-«φωτιά»! Eντολή στα νοσοκομεία να προσέξουν περιστατικά που θα έπαιρναν δημοσιότητα

Το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης πάνω από τις ανθρώπινες ζωές!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ