26/1/2022

Ο ριζοσπαστισμός των ελίτ!

Δημοσιευση:

Στην αρχή αρχή της πανδημίας το περιοδικό «Εconomist» δημοσίευσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη για την πολιτική και εκλογική συμπεριφορά των κοινωνιών, όταν οι πανδημίες ξεπερνούν τα δύο χρόνια και δεν τιθασεύονται.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Οδηγός αυτής, βεβαίως, ήταν όσα συνέβησαν στον πλανήτη μας σε προηγούμενους λιμούς και καταποντισμούς. Σε προηγούμενες πανδημίες. Τα ευρήματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά. Η διετία είναι το ανώτατο χρονικό όριο της υπομονής των λαών. Μετά το πέρας της διετίας αρχίζει σταδιακώς η ριζοσπαστικοποίηση. Και οι πορείες διαμαρτυρίας – στη Βιένη κατέβηκαν προχθές στον δρόμο 40.000 άνθρωποι. Συμπτωματικώς, στην περίπτωσή μας η διετία είναι τώρα.

Τώρα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον εντοπισμό του ιού στην Ουχάν της Κίνας, τον Φεβρουάριο συμπληρώνεται διετία στη χώρα μας από τον εντοπισμό του κρούσματος μηδέν. Να αναμένουμε ριζοσπαστικοποίηση; Υπάρχουν ενδείξεις σοβαρές. Από τους 500.000 ανεμβολίαστους που απειλήθηκαν με το πρόστιμο των 100 ευρώ του κυρίου Σκέρτσου μόνο οι 100.000 και πλέον συνεμορφώθησαν προς τις υποδείξεις. Όμως το νέο που προκύπτει και χωρίς έρευνα στη νέα και επώδυνη φάση που ζούμε είναι ο ριζοσπαστισμός των ελίτ και των τεχνοκρατών. Ο ριζοσπαστισμός των κοινωνιών έπεται. Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ομολογήσει ότι οι αποφάσεις της πανδημίας είναι πολιτικές και οι επιστήμονες ακολουθούν.

Τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων -όσα έχουν έρθει εν πάση περιπτώσει στο φως της δημοσιότητας- αποκαλύπτουν παρεμβάσεις υπουργών για τη λήψη αποφάσεων σε αντίθετη κατεύθυνση από τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Τώρα δύο διακεκριμένοι επιστήμονες ιατροί, απολύτως προσκείμενοι στην κυβέρνηση, έρχονται να επαναστατήσουν και να αποκαλύψουν ότι και εντός των πρόχειρων ΜΕΘ και εκτός των πρόχειρων ΜΕΘ ο κόσμος πεθαίνει από έλλειψη οργάνωσης του ΕΣΥ. Και ποιοι επιστήμονες, παρακαλώ! Ο πρώτος είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο υπεράνω πάσης υποψίας κύριος Τσιόδρας.

Ο «αγαπητός Σωτήρης», παρόντος του οποίου ο πρωθυπουργός έκανε επιδείξεις οικειότητας τους περασμένους μήνες σε ειδικά οργανωμένες συνεντεύξεις Τύπου. Αυτός ο Τσιόδρας έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη του περασμένου Μαΐου, που δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει όσα είπε ο κύριος Μητσοτάκης στη Βουλή προσφάτως για τη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ. Ο δεύτερος είναι ο καθηγητής Βασιλακόπουλος. Προ μηνός επίσης αποκάλυψε ότι χάνεται κόσμος στις ΜΕΘ επειδή είναι πρόχειρα στημένες και δεν υπάρχει επαρκής οξυγόνωση. Είχε τα νεύρα του τότε επειδή δεν έγινε πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αλλά ό,τι είπε έγραψε και δεν ξεγράφει. Ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητος ποιος θα ακολουθήσει. Οι πικραμένοι από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης και οι φοβισμένοι για τυχόν ποινικές ευθύνες θα αυξάνονται όσο θα παρατείνεται η πανδημία. Στόματα κλειστά θα μείνουν, αλλά για πόσο; Η προϊστορία δείχνει ότι στο τέλος τα στόματα ανοίγουν. Είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς.

Άνθρωποι που έστυψε και πέταξε η κυβέρνηση από οργανισμούς ή από το υπουργικό συμβούλιο έχουν κάθε λόγο να μιλήσουν για να έχουν και αυτοί τη νομική τους θέση ισχυρή. Όσο για τα λοιπά μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, είναι θέμα χρόνου τώρα το ξέσπασμά τους. Η αποστασιοποίησή τους. Το ακαταδίωκτο που θέσπισε η κυβέρνηση για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους υπουργοί και μέλη της επιτροπής για να μη διώκονται και να μην καταθέτουν ως μάρτυρες σε εξεταστικές επιτροπές δεν φθάνει, δεν αρκεί. Ειδικώς όταν αλλάζει η ατμόσφαιρα.

Μπορεί να «κάηκε» το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να προτείνει εξεταστική για τις ΜΕΘ με την εμμονή της στο θέμα της συνδεόμενης, βεβαίως, με την πανδημία λίστας Πέτσα, ωστόσο είναι βέβαιον ότι η πολιτική πίεση θα αυξηθεί. Άλλο να καταγγέλλει ο αναξιόπιστος ΣΥΡΙΖΑ και άλλο ο αξιόπιστος κύριος Τσιόδρας, τον οποίο, όπως έχει πει, ο πρωθυπουργός συναντά δύο φορές την εβδομάδα.

Και εκτός από το μείζον ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας που εγείρεται – μόνος του ο κύριος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Βουλή στη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ, λέγοντας ότι δεν έχει «ενδείξεις», ολόκληρη έκθεση Τσιόδρα είχε στο συρτάρι του-, τίθεται πλέον και ζήτημα πολιτικών συμμαχιών. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη προς το οποίο η Ν.Δ. χάνει ήδη 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 0%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της έγκυρης Κapa Research; Θα στηρίξει την κυβέρνηση στην κατ’ ουσίαν κόντρα της με τον καθηγητή και πρόεδρο επιτροπής του υπουργείου Υγείας κύριο Τσιόδρα; Ή θα συναγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπολιτευτικούς τόνους κατά της κυβερνήσεως; Μην το ψάχνουμε, αγαπητοί.

Η στήλη τα έχει πει, τα έχει ξαναπεί και θα επιμένει να τα λέει. Το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη θα είναι κόμμα κατά βάση αντιδεξιό και αντιμητσοτακικό. Μη νομίζει κανείς ότι με το να έχει μια δικογραφία στο συρτάρι του για κάποιον μπορεί να τον σταματήσει από το να του κάνει αντιπολίτευση. Ειδικώς αν οι καθηγητές Ιατρικής ανοίξουν στο αμέσως επόμενο στάδιο θέμα για την ολιγωρία της κυβέρνησης να προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες μονοκλωνικών φαρμάκων για να διασώζονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Το επίσης χειρότερο που συμβαίνει είναι το εξής: Η μελέτη Τσιόδρα ενισχύει τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια περίοδο που η στρατηγική του για την πανδημία αμφισβητείτο ανοικτά ως λαϊκίστικη από κορυφαία στελέχη του κόμματός του, τους κυρίους Ξανθό και Φίλη, οι οποίοι κατ’ ουσίαν στήριζαν με τις απόψεις τους την κυβέρνηση και έπλητταν τον αρχηγό τους.

Το εύρημα της εποχής, λοιπόν, λίαν επικίνδυνο για την παράταξη σε τελική ευθεία τετραετίας, είναι ότι ο ριζοσπαστισμός της ελίτ προκαλεί ριζοσπαστισμό στο πολιτικό σύστημα -θέμα χρόνου είναι να πάρει αποστάσεις από αυτό όλο και κάποιος δυσαρεστημένος βουλευτής της Ν.Δ. (εκτίμηση κάνω, δεν έχω πληροφορία)- και ο ριζοσπαστισμός στο σύστημα να κατέβει προς τα κάτω, στον λαό, αν δεν έχει ήδη κατέβει.

Η «απείθεια» των ανεμβολίαστων προς την υποχρεωτικότητα και το πρόστιμο είναι ενδείξεις λίαν ανησυχητικές. Η ρίψις στην πυρά βιβλίων συγγραφέων από γονείς είναι επίσης ανησυχητικό φαινόμενο. Δεν την αναγνωρίζουμε αυτή την Ελλάδα, την Ελλάδα της πυράς. Υπάρχει όμως, αναπτύσσεται πάνω στην ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας για τους θεσμούς και ουδείς γνωρίζει τι μορφή θα πάρει στο πεζοδρόμιο μέσα στο 2022. Το πεζοδρόμιο είναι το τελευταίο που επιθυμεί η χώρα στο νέον ασταθές έτος, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι στο τέλος δεν θα το αποφύγει. Ζούμε ήδη την επανάσταση κατά της χειραγώγησης των πλειονοτήτων. Από το «Μένουμε σπίτι» οδηγούμαστε στο «Εξω από το σπίτι». Τα δύσκολα για τη χώρα είναι μπροστά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πρόσληψη συμβούλων απευθείας, ή με διαγωνισμό από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα «σωθεί» η ΕΑΒ

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης το σχέδιο Νόμου "Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα...

Ο ορισμός του επιτελικού κράτους

Οι λέξεις αποκτούν νόημα όταν έχει προηγηθεί βίωμα. Κι από βιώματα άλλο τίποτε στην...

Σε αναζήτηση ελπίδας

«Κάτι είναι μέσα μου που λυπάται, ως το θάνατο, μα που δεν κλαίει» (Ίων...

Απουσία διευθύνσεως

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνετε.Από τον Μανώλη ΚοττάκηΜετά τις...

Του Φουρθιώτη το κάγκελο

Τυχερός είναι, υπό μία έννοια, ο Μητσοτάκης. Πάνω στην ώρα που ανοίγουν στόματα και...

Η πιο ξεκούραστη δουλειά

Όταν είσαι άνεργος, έχεις έναν καημό. Οταν όμως ψάχνεις για δουλειά, τότε κοιτάς αυτή...

Κράτος λιακάδας και χιονιά

Το καλοκαίρι αποτεφρώθηκε η χώρα με μηδέν μποφόρ και οι υπεραισιόδοξοι φορολογούμενοι περιμένουν ανοιχτούς...

Ο κώνωψ και η κάμηλος

Ακουγα χθες το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό τον ελπιδοφόρο υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα να...

Πράσινη φτώχεια

Τα φερέφωνα του συστήματος μας ενημερώνουν από κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης αλλά και με...

«Μητσοτάκη θες; Θα πληρώνεις και θα κλαις!»

Η ελληνική κοινωνία ΥΠΟΦΕΡΕΙ. Σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά και ηθικά. Δεν είναι μια...

Ομορφα τα Rafale… Ομως τι γίνεται με τα ομορφότερα drones; 

Γράφει η Ζέζα ΖήκουΠροφανώς η άμυνα της χώρας είναι σημαντική -η αεράμυνα είναι κομβικής...

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Μεγάλη Επανεκκίνηση»

Παρά το γεγονός ότι η «Μεγάλη Επανεκκίνηση» στο ομώνυμο βιβλίο του Klaus Schwab δεν...

Η Εκκλησία και πάλι απούσα

Καλά, τελικώς μόνον ο Παναγιώτης ο Λιάκος πειράχτηκε που η… προοδευτική Αριστερά βουρλίστηκε, φουρκίστηκε,...

Ο πειρασμός της αμαρτίας

Η σύλληψη του 37χρονου ιερέα, ο οποίος κατηγορείται ότι αποπλάνησε και βίασε νεαρά μαθήτρια...

Τα ΜΜΕ σαν Δρ Φρανκενστάιν

Παίρνουν κομμάτια από πτώματα και τρόμο και καταλήγουν να δημιουργούν φοβισμένους νεκροζώντανουςΑπό τον...

Η μάχη που δεν δόθηκε ακόμη

Το «σεβόμαστε την Αριστερά για τους αγώνες της» απέτυχε ως μέθοδος διασφάλισης ενότητας και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» ο Γιάννης Σερβετάς – Το πρόβλημα υγείας του

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» θα βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Σερβετάς,...

«Άξιος» ο μισθός του Γιάννη Πρετεντέρη

Όταν λέει κανείς ότι κάποιος αξίζει τα λεφτά που...

Επικό «δικό σας το υπόλοιπο» στον αέρα του ΣΚΑΪ!

«Όμορφα είναι έξω εδώ, ρίχνει πολύ χιονάκι, άντε όμως...

Εικόνες χάους: Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στη Συγγρού – Ακούστηκε μέχρι το Καλαμάκι!

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο 78χρονος - Κλειστή η Λεωφόρος Συγγρού και στα δύο ρεύματα

Τελειωμένη η Κυβέρνηση!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεφτιλίζει τους Έλληνες και έπειτα τους χαρτζιλικώνει 

Απίστευτη δήλωση βουλευτού της ΝΔ: Πρόστιμο σε οδηγούς στην Αττική Οδό!

Δια στόματος της βουλευτού Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ