18/1/2022

Κοινοβούλιο «κερκίδα»!

Δημοσιευση:

Η κοινοβουλευτική αναμέτρηση κυβερνήσεως – αντιπολιτεύσεως για τον Προϋπολογισμό, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας χειροκροτούσαν με πάθος οπαδού τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέδειξε με σαφήνεια σε τι είδους εκλογές οδηγούμαστε και με ποια διακυβεύματα: εκλογές ακραίας πόλωσης μεταξύ των κυρίων ΜητσοτάκηΤσίπρα, με διακυβεύματα τη σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Αν και το σύστημα των δημοσκοπήσεων κάνει φιλότιμες προσπάθειες να παρεμβάλει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ως σφήνα μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα, οι πρώτες ενδείξεις για τον «νέο παίκτη» είναι απογοητευτικές. Το ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλη «τρύπα» στην κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση επί τριήμερο, τα ανακλαστικά του στην υπόθεση Τσιόδρα ήταν πολύ χαμηλά, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν αμήχανος στις συνεντεύξεις και τις τοποθετήσεις του.

Μέχρι να εγκλιματιστεί στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον, ο Τσίπρας θα έχει μεταφέρει όλη την αντιπαράθεση στη Βουλή. Από εκεί που λείπει. Η ομιλία Ανδρουλάκη στην αίθουσα Γερουσίας, για να έχει κοινοβουλευτικό τηλεοπτικό πλάνο για τα δελτία ειδήσεων, ελάχιστα βοήθησε.

Τούτων δοθέντων, έχει σημασία η αποτίμηση της κοινοβουλευτικής μάχης μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη – Τσίπρα, της πρώτης στην οποία η Ν.Δ. είχε πρόβλημα λόγω της υπόθεσης Τσιόδρα. Της πρώτης όπου η Ν.Δ. βρέθηκε αρχικώς σε άμυνα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκμεταλλεύτηκε τις κυβερνητικές παλινωδίες σχετικώς με τον τελικό αποδέκτη της εκθέσεως. αλλά και παλαιότερη διατύπωσή του για τις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ και επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση σε τρεις άξονες: ΕΣΥ, μεσαία τάξη , σχέσεις με συμφέροντα και διαπλοκή.

Υπόθεση Τσιόδρα

Χρησιμοποιώντας διαρκώς το ρήμα «ντιλάρω» και την υπόθεση Τσιόδρα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πλήξει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού και να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο. Με κορυφαία στιγμή το αίτημα για εκλογές.

Αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις κερκίδας της συνήθως νωθρής Κοινοβουλευτικής Ομάδος του, ο στόχος του μάλλον επετεύχθη: Η αύξηση της συσπείρωσης των κοινωνικώς αδύναμων στρωμάτων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του τραγικώς απόντος ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν είχε κοινοβουλευτικές εφεδρείες για να σταθεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση μετά το αίτημα Τσίπρα για εκλογές. Γνωρίζοντας ότι η μεγάλη αστική πλειοψηφία που συγκροτεί τον σκληρό πυρήνα του εκλογικού κορμού της Ν.Δ. δεν γοητεύεται από την ιδέα της αστάθειας, έθεσε στο τραπέζι το διακύβευμα της σταθερότητας.

Και προέταξε επίσης αξίες και πολιτικές που συγκινούν το εκάστοτε συντηρητικό ακροατήριο. Οπως οι 57 μειώσεις φόρων, οι δαπάνες για την άμυνα και η παράδοση των Rafale, τα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση. Απέφυγε να απαντήσει εν εκτάσει στις κατηγορίες για «ντιλ» με συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως τραπεζίτες, κλινικάρχες, κατασκευαστικοί όμιλοι, και προσέφυγε στην κλασική διέξοδο της καταγγελίας του πολακισμού και της ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με ακραίες ομάδες.

Η προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να συσπειρώσει τις αστικές δυνάμεις θα εστέφετο με πλήρη επιτυχία, αν δεν είχε δύο προβλήματα: η μετριοπαθής αρχικώς απάντησή του για τη σταθερότητα και τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν «στην ώρα» τους, συνοδεύτηκε από μία μάλλον αχρείαστη επίδειξη έπαρσης. «Ζητάτε εκλογές γιατί θα είστε τρίτο κόμμα», «θα προκήρυσσα εκλογές για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας» είναι φράσεις που μάλλον απάδουν στο προφίλ που επιδιώκει να σχηματίσει ο πρωθυπουργός για τον εαυτό του. Δεν τις έχει ανάγκη.

Έκπληξη προκάλεσαν και οι αιχμηρές αναφορές του κυρίου Μητσοτάκη κατά της επιστήμης, των βιογραφικών και της μελέτης του συμβούλου του κυρίου Τσιόδρα, την οποία χαρακτήρισε ειρωνικώς «περιβόητη».

«Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ» παρατήρησε απαξιωτικώς. Ο κύριος Τσιόδρας υπεβιβάσθη στον «κανέναν». Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε ότι ο κύριος πρωθυπουργός μεσημέρι Σαββάτου επικαλέστηκε στην απάντησή του άρθρο της διευθύντριας του Ευαγγελισμού κυρίας Κοτανίδου που δημοσιεύτηκε χθες στην «Καθημερινή» της… Κυριακής! Το είχε στην κατοχή του πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα.

Το έδαφος για την απαξίωση του κυρίου Τσιόδρα προλείαναν οι πρόθυμοι υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (αν και άσχετος με την ιατρική, χαρακτήρισε τη μελέτη «ήσσονος σημασίας») και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία βρήκε «αδυναμίες» και «κενά» στη μελέτη.

Στον πολύ κόσμο αυτά δεν έγιναν αντιληπτά, αλλά η επιχείρηση απαξίωσης της επιστήμης και των βιογραφικών έγινε αντιληπτή ευρέως στην ιατρική κοινότητα. Με απογοήτευση. Δεν ήταν λοιπόν μια από τις καλές στιγμές του κυρίου Μητσοτάκη και των συνεργατών του η επιχείρηση αποδόμησης του κυρίου Τσιόδρα. Κατά τα λοιπά, οι Μητσοτάκης και Τσίπρας έδωσαν μάχη απόντος του Ανδρουλάκη για την κληρονομιά της Φώφης Γεννηματά.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δώσει το όνομά της σε ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της απέδωσε την πατρότητα του όρου «Μαξίμου Α.Ε.», ενώ ως γνωστόν ανήκει στον Γιάνη Βαρουφάκη… Επιμύθιο: Αν κρίνουμε από το οπαδικό πνεύμα των βουλευτών, τα χέρια των οποίων πρέπει να έβγαλαν κάλους από το χειροκρότημα των αρχηγών τους, η Ελλάς εισέρχεται στην περίοδο της κλάκας και του φανατισμού. Η οποία σκεπάζει την ουσία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοκρατία και τριτοκοσμική φυλαρχία

Μπορούμε να γίνουμε ισχυροί σαν τη Μεγάλη Βρετανία αν καταργήσουμε το πρωθυπουργικό ακαταδίωκτοΑπό...

Με ποιους είστε, κύριοι;

Ψάχνουμε να βρούμε τον εχθρό απέναντί μας. Καταγράφουμε κάθε μέρα τις «προκλητικές» δηλώσεις των...

Τσιτσιπάς και Τζόκοβιτς

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε μια ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά ιστορία στην Αυστραλία, η οποία συγκέντρωσε...

Η κόλαση του… Δάντη!

Ναι, διώξεις δημοσιογράφων για τα ρεπορτάζ τους γίνονται. Στα απολυταρχικά καθεστώτα, όμως, όχι στις...

Ο νέος πατριωτισμός των ελίτ είναι η άρνηση του πατριωτισμού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου προξένησε την εβδομάδα που πέρασε μια ιδεολογική τοποθέτηση που έκανε ο...

Γιατί ο Μητσοτάκης είναι Κεντροαριστερός

Η Αριστερά πάντοτε κατευθύνει την πολιτική συζήτηση στα δικά της ιδεολογικά μέτρα. Για παράδειγμα,...

Ο Θανάσης Κοντογεώργης και ο Μηλιώκας

Μόλις πέρασε ο πρώτος ενθουσιασμός της Μεταπολιτεύσεως, άρχισαν να κυκλοφορούν τραγούδια που αποκάλυπταν την...

«Σκασίλα μου» τώρα, παναγιότατε;

Εκτός από τη γεωπολιτική των κρατών υπάρχει και η γεωπολιτική των Εκκλησιών.Από τον...

Ντουντούκες πεισιθανάτιου ενδοτισμού

Το θράσος σίγουρα πηγαίνει πακέτο με τους Αποστόλους του Μαρασμού. Το γιγαντώνει η υπερπροβολή...

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό και συνάμα θαρραλέο βήμα, υπογράφοντας συμφωνία στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας...

Ποιος παίζει τελικά με τη φωτιά;

Χρειάζεται πράγματι κάμποση δόση αποκοτιάς για να προκαλείς τους Ρώσους στην αυλή του σπιτιού...

Η Τουρκία επιστρέφει στην αγκαλιά της Δύσης

Τελικώς, όλα έχουν την εξήγησή τους. Η αμερικανική απόσυρση από την υποστήριξη του αγωγού...

Εξουσία και εθελοδουλία

Κομψή και «αεράτη» κυρία, φανατική «αντιψέκας», απολάμβανε τον καφέ της σε αθηναϊκό πεζοδρόμιο επιδεικνύοντας...

Ο κομάντο Θάνος Πλεύρης ενημερώνει

Η κοινή λογική έχει μπει σε καραντίνα. Αναμένεται να απελαθεί κλοτσηδόν από την Ελλάδα,...

Το σενάριο “Αρμαγεδών” για τον βιασμό της αμερικανικής Δημοκρατίας…      

Γράφει η Ζέζα Ζήκου «Kαθώς ο λαός, από δικό του λάθος, έχασε την εμπιστοσύνη των...

Πριν και μετά

Για να δούμε, ρε σύντροφοι, τι έχουμε. Μάσκες. Πριν: Πετάξτε τις μάσκες, έλεγαν οι...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξέσπασε σε λυγμούς η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού – «Αφήστε με να πάω στην κηδεία του» 

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται η σύζυγός του...

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Το τραγικό χτύπημα της μοίρας στην 24χρονη που βιάστηκε από τα Rich Kids στη Θεσσαλονίκη

Η άτυχη 24χρονη έχασε την οικογένεια και τον αγαπημένο της μέσα σε δύο χρόνια

Ηρωίδα η Γεωργία! Δεν λυγίζει από τις απειλές των καθαρμάτων και μιλάει δημόσια

Δημόσια βγαίνει να καταγγείλει τον εφιάλτη που έζησε στα...

Ιστορική συμμαχία των οπαδών κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να... ενώσει ακόμα και τους...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ