«Ψηφιακό Ελντοράντο» για… μυημένους

Must Read

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Μέρα παρά μέρα μεγαλόσχημοι ξένοι «επενδυτές», διψασμένοι να πάρουν σειρά για να εξασφαλίσουν προνομιακή πρόσβαση στο «ελληνικό ψηφιακό Ελντοράντο» παρελαύνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • Γιώργος Χαρβαλιάς

Είτε διά ζώσης είτε στην κεντρική οθόνη της αίθουσας συσκέψεων, ανταλλάσσουν ιδέες με τον πρωθυπουργό, πρόθυμο ξεναγό-οικοδεσπότη και μια πλειάδα «επιτελικών στελεχών», υπουργικών και άλλων, που υποδύονται την ομάδα υποδοχής. Groupies των επενδύσεων…

Τα ονόματα συνήθως είναι βαρύγδουπα, δεν λέω. Microsoft, Amazon, Deutsche Telecom, λες κι η Ελλάδα αίφνης μεταμορφώθηκε σε Silicon Valley των Βαλκανίων. Οι «επενδύσεις», όμως, είναι ολίγον ασαφείς ως προς το αντικείμενό τους. Ακατανόητες για το πλατύ κοινό, που βομβαρδίζεται με νεοπαγείς όρους για «ψηφιακούς κόμβους», «ψηφιακούς μετασχηματισμούς», «υπολογιστικά νέφη», «κέντρα πληροφοριακών δεδομένων», «οικοσύστημα 5G» και πάει λέγοντας.

Μία νέα γλώσσα «πεφωτισμένων» αναδύεται, που τη μιλούν σοφοί τεχνοκράτες, όπως ο Πιερρακάκης και ο Σκέρτσος, αλλά κάνει τον μέσο Ελληνα να αναρωτιέται: «Βρε, τι είναι τούτα; Τρώγονται;»

«Για να μην τα καταλαβαίνουμε, κάτι σπουδαίο θα ‘ναι», λένε ορισμένοι από εμάς. Μπράβο στον Κυριάκο που μας ταξιδεύει στην πρώτη ταχύτητα της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Στο χωριό μου, όμως, κάποιοι άλλοι λένε ότι πίσω από τα πολλά hubs, data centers και clouds κρύβεται απλώς η σημαία ευκαιρίας διαφόρων τυχάρπαστων, που χρησιμοποιούν ακαταλαβίστικη «technofreak» αργκό προκειμένου να σκεπάσουν τις αθέατες πτυχές μιας κομπίνας ή, ακόμη χειρότερα, την απόλυτη γύμνια της δικής τους αμορφωσιάς, που δεν τους επιτρέπει να καταρτίσουν business plan επαρχιακού κομμωτηρίου.

Δεν υιοθετώ καμία από τις δύο απόψεις, αλλά δεν σας κρύβω ότι την τελευταία μεγαλεπήβολη επένδυση της Deutsche Telecom, στον ήδη γερμανικό ΟΤΕ, δυσκολεύτηκα κι εγώ να τη συλλάβω. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα το ρεπορτάζ στα αγαπημένα μου ειδησεογραφικά σάιτ, που με βοηθούν να αποκρυσταλλώνω τη γραμμή, αλλά συμπέρασμα δεν έβγαζα. Με εντυπωσίασε, πρέπει να παραδεχτώ, ο… εξωγήινος Γερμανός CEO στη γιγαντοοθόνη με το ασημί σακάκι-μπουφάν και από μέσα φούτερ με κορδόνια στην κουκούλα, που έμοιαζε σαν να έχει βγει από το φρουραρχείο στρατοπέδου συγκέντρωσης άλλης εποχής. Όμως, πέραν τούτου ουδέν. «Με το στρατηγικό πλάνο ταχείας ανάπτυξης του FTTH στηρίζουμε δυναμικά το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές της προοπτικές» είπε ο… εξωγήινος.

Στη συνέχεια έπεσε η «διευκρινιστική» από τον Πιερρακάκη: «Η συγκεκριμένη επένδυση είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Η στρατηγική της σημασία έγκειται στο ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη εταιρία διπλασιάζει τον αριθμό των γραμμών FTTH που θα δημιουργήσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια και έτσι θα καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 2.000.000 γραμμές, τα οποία έλειπαν από τα συνολικά επενδυτικά πλάνα των παρόχων αλλά και από τα κρατικά πλάνα, στα οποία είχαμε συμμετάσχει, το Ultrafast Broadband».

Ωχ, πάλι μπερδεύτηκα. Αναλφάβητος είμαι στη σύγχρονη γλώσσα του ψηφιακού μετασχηματισμού, σκέφτηκα από μέσα μου και αμέσως αναζήτησα παρηγοριά στην «αποκωδικοποίηση» του πρωθυπουργού: «Καθώς σας άκουγα», είπε ο Κυριάκος, «θυμήθηκα μια ατάκα από την ταινία “Top Gun” του 1986 (σ.σ.: είχε συγκρατήσει και τη χρονιά, ο άτιμος!): “Νιώθω την ανάγκη, την ανάγκη για ταχύτητα”!»

Μα, πες το έτσι, βρε αδελφέ! «Ταχύτητα»! Σβουουουμ! Οπως κάποιος έλεγε «πιότητα» και εννοούσε «ποιότητα». Τώρα κατάλαβα. Άσε που θα πέσουν και 3 δισ. στη χώρα. Από τους Γερμανούς για εμάς. Δώρο.

Ωραία πράγματα. Μέχρι που ο γνωστός γκρινιάρης στην παρέα μου παρατήρησε ότι τα επενδυτικά προγράμματα με τις οπτικές ίνες επιδοτούνται αδρά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Ανήκουν στην πίτα των «επιλέξιμων». Αρα τα χρήματα επιστρέφουν στη Γερμανία με το πρόγραμμα «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Μικροψυχίες, σκέφτηκα πάλι από μέσα μου. Προχθές είχε έρθει κι η Amazon, μην το ξεχνάμε. Υποσχέθηκε να μας κάνει κόμβο ταχείας διακίνησης των προϊόντων της. Εναν από τους… τριάντα που σχεδιάζει για την επόμενη χρονιά, εκτός ΗΠΑ. Και αυτή η επένδυση θα είναι γαλαντόμος: Από 150.000.000 έως 200.000.000 ευρώ. Τώρα τι ακριβώς θα αφορά, θα σας γελάσω. Ο chief technology officer της εταιρίας είπε, όπως διάβασα στα αγαπημένα μου ενημερωτικά sites, ότι με αυτόν τον τρόπο η Amazon Web Services «θα δώσει λύση στις τεράστιες ανάγκες και τη ζήτηση που υπάρχει για τη μετάβαση στο cloud, αλλά και ακόμη πιο γρήγορες αποκρίσεις κάτω από 10 milliseconds». Σβουουουμ!

Περνάμε σε άλλο επίπεδο, σκέφτηκα, κι έτρεξα να αναζητήσω λεπτομέρειες, ξαναπατώντας το ποντίκι του υπολογιστή μου, που στο μεταξύ είχε κολλήσει.

«Βρε, λες να φθηνύνει και το ρεύμα;» αναρωτήθηκα και έδιωξα από το κεφάλι μου τη σκοτοδίνη που μου είχε προκαλέσει λίγο νωρίτερα ο τελευταίος λογαριασμός της ΔΕΗ. Κάτι θα ξέρει ο πρωθυπουργός, που διώχνει τους… βρομερούς λιγνίτες για να πάμε στην «πράσινη» ηλεκτροκίνηση. Εδώ ετοιμάζονται να κλείσουν τις πετρελαιοπηγές οι Αραβες. Κι αμέσως το μυαλό μου πήγε στις κελεμπίες. Τις γοήτευσε κι αυτές η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Έτσι διάβασα στα sites. Ο πρίγκιπας διάδοχος ήταν σαφής: «Καρντάση, έχω πέντε δισ. για πάρτη σου. Πες μου απλώς πού να τα σπρώξω».

Respect! Εμας μας ρωτάνε πού τα θέλουμε κιόλας. Όχι σαν τον Ερντογάν, που τα δίνουν ελεημοσύνη για να βουλώσει τρύπες.

Και ύστερα ξαναέπεσε το βλέμμα μου στον λογαριασμό της ΔΕΗ και κατσούφιασα. Πέντε δισ. δεν έλεγε ότι θα φέρει κι ο Λαφαζάνης από τον Πούτιν; Μόνο που αυτόν τα sites τον είχαν πάρει στο ψιλό…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στιγμή που ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των ΜΑΤ έξω από το «Μελίνα Μερκούρη»

Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει την στιγμή κατά την οποία ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ έξω...

More Articles Like This