17/5/2022

Οι άγνωστες πτυχές του non paper των ΗΠΑ

Δημοσίευση:

Κατέρρευσε το αφήγημα όλων των κυβερνήσεων, από το 2013 έως σήμερα, για την κατάκτηση ηγεμονικής θέσης στο ενεργειακό λόγω EastMed

Η αποκάλυψη (από τον Σωτ. Σιδέρη στο omegapress.gr) του non paper των ΗΠΑ για τον τερματισμό υποστήριξης στο σχέδιο του αγωγού EastMed φωτογραφίζει μία μεγάλη στρατηγική ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

  • Από τον
    Αλέξανδρο Τάρκα*

Γιατί μπορεί μεν το έργο να ήταν ανεδαφικό, λόγω του αβάστακτου οικονομικού κόστους και των ανυπέρβλητων τεχνικών δυσκολιών σε μια τεράστια υποθαλάσσια έκταση, αλλά ο EastMed ήταν ένα από τα ελάχιστα θέματα διακομματικής ταύτισης απόψεων στην Αθήνα. Πέρα από τον αμερικανικό αιφνιδιασμό, χρήσιμο είναι να αξιολογηθούν και ορισμένες άγνωστες πτυχές που εξηγούν πώς και γιατί η χώρα βρέθηκε ενώπιον εκπλήξεως. Επί της ουσίας, κατέρρευσε το αφήγημα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, από το 2013 έως σήμερα, για την κατάκτηση ηγεμονικής θέσης στο ενεργειακό παίγνιο από την περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ μέχρι τα Βαλκάνια και την Ιταλία.

Η πρώτη πτυχή, που θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί, είναι η στάση της ηγεσίας και των γενικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Απρίλιο του 2019, η Κομισιόν έκανε ένα μεγάλο βήμα, εντάσσοντας τον EastMed στα Σχέδια Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και εγκρίνοντας χρηματοδότηση 34.500.000 ευρώ για τις τεχνικές μελέτες. Όμως αρκετές πηγές βεβαιώνουν ότι από το καλοκαίρι του 2020 οι Βρυξέλλες αφενός ολιγώρησαν ως προς άλλες αναγκαίες κινήσεις και αφετέρου ταυτίστηκαν με την άποψη της Ουάσινγκτον ότι ένα τόσο αμφίβολο έργο δεν αξίζει το κόστος διακινδύνευσης έντασης ή και πολεμικών εμπλοκών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και Κύπρου – Τουρκίας. Είναι βάσιμες οι πληροφορίες ότι η Κομισιόν λίγο πολύ προσδοκούσε το αμερικανικό non paper, ώστε να απεμπλακεί από την αντιπαράθεση για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και τις αξιώσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Δεύτερη αφανής πτυχή είναι η αντίδραση των ΗΠΑ έναντι της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και της γενικότερης ανάμειξης του Παρισιού στις υποθέσεις της Μεσογείου. Αρκετοί συνωμοσιολόγοι στην Αθήνα έκαναν λόγο, τον Σεπτέμβριο του 2021, για -υποτιθέμενη- παρασκηνιακή συναίνεση ή ανοχή της Ουάσινγκτον έναντι της ελληνογαλλικής Συμφωνίας Στρατηγικής Σχέσης και της προμήθειας των φρεγατών Belharra ως αντάλλαγμα κατευνασμού της οργής του προέδρου Εμ. Μακρόν για τη συμφωνία AUKUS. Ακόμα και αν υπήρχε ελάχιστο ψήγμα αλήθειας σε αυτή τη θεωρία, το non paper την καταρρίπτει απόλυτα. Γιατί μεγάλο μέρος του αμερικανικού εγγράφου αφιερώνεται στο γνωστό ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo», που είχε μισθωθεί από την κοινοπραξία του EastMed.

Επιπλέον του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο πλοίο είναι γαλλικών συμφερόντων, το Παρίσι είχε υποστηρίξει τις έρευνές του νοτιοανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου ως μέσο περιορισμού των επεκτατικών σχεδίων και ενεργειών της Τουρκίας. Στη διάρκεια διπλωματικών επαφών, η γαλλική πλευρά εκτιμούσε ότι η παρενόχληση του «Nautical Geo» από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αποκάλυπτε τη βούληση της Άγκυρας για περικύκλωση της Ελλάδας και της Κύπρου, εδραίωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και εξοβελισμό των ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων.

Παράλληλα, έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Μακρόν και της τότε καγκελαρίου Ανγκ. Μέρκελ που κατέληξαν στην (από σπάνια ως πρωτοφανή) εκτίμηση του Βερολίνου ότι οι τουρκικές κινήσεις κατά του «Nautical Geo» έπρεπε να τερματιστούν άμεσα. Η αμερικανική «απάντηση», μέσω του non paper, στην ελληνογαλλική συνεργασία είναι επί λέξει: «Tα γεγονότα των τελευταίων μηνών με το “Nautical Geo” αποδεικνύουν ότι το έργο (του EastMed) έχει την πραγματική δυνατότητα να οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων, η οποία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής». Αφού το non paper -αυτονόητα- καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες παρενόχλησης, προσθέτει ότι «ωστόσο είναι δύσκολο να γίνει η υπόθεση ότι η ερευνητική εργασία του “Nautical Geo” ήταν αναγκαία, όταν οι κυβερνήσεις (των χωρών) της περιοχής δείχνουν να κατανοούν ότι το σχέδιο αυτού του αγωγού δεν είναι οικονομικά βιώσιμο».

Η τρίτη αθέατη πτυχή του non paper αφορά την προαναφερθείσα φράση περί κατανόησης από τις κυβερνήσεις της περιοχής. Ασφαλώς, θα ήταν αδιανόητο να υποστηρίξει κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμερίστηκε επισήμως τις εκτιμήσεις περί μη βιωσιμότητας ή ανάγκης εγκατάλειψης του EastMed. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες σίγουρα αξιολόγησαν, σαν δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης, ορισμένες περίεργες αναφορές μελών της. Ειδικά σε ιδιωτικές συζητήσεις με ξένους αξιωματούχους ακούγονταν ελληνικές απόψεις ότι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί αντίληψη του παρελθόντος και ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθιστά ανούσια την αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Πρόκειται για ακατανόητες μελλοντολογικές θεωρίες που προφανέστατα εκμεταλλεύτηκε, σε παρόντα χρόνο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν για την εξασφάλιση μίας νίκης μέσω Ουάσινγκτον.

* Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κοινή βάση μελών Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Eάν τα κόμματα δεν υποκρίνονται, τότε πρέπει να είναι αφελή. Αναφέρομαι στη συζήτηση που...

Πολυπόθητη νύφη

Με μια ιδιαίτερα πετυχημένη εκλογική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν 170.000 μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ., η...

Θαύμα: «Προσγειώθηκε» στην Αθήνα ο Θεοδωρικάκος

Στη δημοσιογραφία έχουμε πολλές φορές το ελάττωμα να κρίνουμε τα πράγματα μόνο μέσα από...

Περί ελληνοποιήσεων

Οι πάντες μπορούν να αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο. Αρκεί να μην έχουν διατελέσει βασιλείςΑπό...

Το άτομο και η κοινωνία: Τι προηγείται;

Φίλος αγαπητός με προέτρεψε χθες το πρωί να μελετήσω το βαθυστόχαστο άρθρο του οικονομικού...

Κατώτατος μισθός

Με τα πανηγύρια των κολαούζων και το απαραίτητο… διάγγελμα προς τους συμπολίτες του, ο...

Αμερικανικός έρωτας!

Ο έρωτας είναι σαν τα γραμματόσημα. Όσο πιο πολύ τα φτύνεις τόσο πιο πολύ...

Καπουτζιδικόν κίνημα

Το τελευταίο πράγμα που ένοιαζε τους τηλεθεατές της Γιουροβίζιον ήταν αν ο Καπουτζίδης δηλώνει...

Έχει και αλλού πορτοκαλιές: Ανατολικά!

Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία είναι πάντοτε ένα εντυπωσιακό θέαμα.Μανώλης ΚοττάκηςΌχι μόνο τον...

Οι ΗΠΑ, οι Κούρδοι και η Τουρκία

Ενώ ο φιλοκυβερνητικός Tύπος στην Τουρκία πανηγύριζε για τη δράση της τουρκικής πρεσβείας στις...

Η μέθοδος του Καραγκιόζη

Μετά τα χαΐρια μας με τους κουκουλοφόρους βανδάλους με τις βαριοπούλες, που κατέστρεψαν τα...

Μπορεί να σκοράρει σε… άδειο τέρμα;

Oι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκότερες. Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει...

Η αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο XVIII

Είναι εξωφρενικό αντίτιμο η πείνα, οι εξευτελισμοί, οι φοβερές κακουχίες που πέρασε ο ελληνικός...

Είναι, όμως, Ρώσοι

Στην Καλλιθέα υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Σοβιετικούς...

Σχολή Ευελπίδων

Αυτή δεν είναι είδηση που αφορά τη Ρούλα ή τον Μπάμπη. Δεν αφορά κάποιο...

Πρόωρες εκλογές με επίκληση στο ενεργειακό «μπλακάουτ»!

Πρώτα τα καλά νέα: Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η πατρίδα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Eurovision: Η Ευρώπη στήριξε τους Ουκρανούς, ενώ το 1976 έστησε στον τοίχο τη Μαρίζα Κωχ για την τουρκική εισβολή

Eurovision με επιλεκτική... αμνησία, γεωπολιτικά παιχνίδια, ισπανικό οφθαλμόλουτρο και...

Απογειώθηκε η οικονομία της Ρωσίας, βουλιάζει αυτή της Ευρώπης!

Ρεκόρ επταετίας στις εξαγωγές πετρελαίου τον Απρίλιο, πλεόνασμα πάνω από 11 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό το α’' τετράμηνο και ανεπαίσθητη ακρίβεια

Φωτογραφία που δημοσίευσε η NASA από τον Άρη δίνει τροφή σε νέες θεωρίες…

Σάλο προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία που...

Έχασε τα λόγια του ο Μητσοτάκης με την ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου

Κρύος ιδρώτας έλουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά  την ερώτηση...

Πάγωσε το πανελλήνιο με την πρώτη συνέντευξη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC φιλοξενήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην...

Η αντίδραση της μάνας της Καρολάιν για την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το ΜΟΔ ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος...

Άγριο bullying στον Μάκη λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του – Τι αποκαλύπτουν συμμαθητές του

«Του πετούσαν νεράντζια, τον έφτυναν, του πετούσαν νερό και του έλεγαν ''θα σε μαχαιρώσω''» - Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ