17/5/2022

H ΝΔ δεν είναι πια δεξιά

Δημοσίευση:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντοτε δίνει ειδήσεις στις συνεντεύξεις του. Όχι στο «πιάτο».  Between the lines.  Πρέπει να τον ακούς προσεκτικά και να μελετάς την επομένη το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνεντεύξεως του « διαγωνίως» ( όπως λέμε στην δημοσιογραφική γλώσσα)  για να καταλάβεις.

  • του Μανώλη Κοττάκη

Το χαλαρό ύφος με το οποίο απαντά στις ερωτήσεις-βαριεστημένο καμιά φορά όπως προκύπτει από την γλώσσα του σώματος  στο γενικό πλάνο- ξεγελά. Ο πρωθυπουργός έδωσε λοιπόν ειδήσεις προχθές στον Νίκο Χατζηνικολάου. Και για τις πρόωρες εκλογές και για την στρατηγική συνεργασιών σε περίπτωση που δεν είναι αυτοδύναμος στις εκλογές  και για τον πήχυ της αυτοδυναμία και για την ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ και για το πως αντιλαμβάνεται την σχέση του με τον κόσμο της περιφέρειας. Για όλα.

Για τις εκλογές παρολίγον να του ξεφύγει να πει ότι θα διεξαχθούν προώρως. Την ώρα που απαντούσε στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για τις μειώσεις στην φορολογία του ΕΝΦΙΑ κόμπιασε – αν δείτε το βίντεο – την στιγμή  που έλεγε ότι «αυτές θα υλοποιηθούν πριν τις εκλογές». Από το βίντεο φαίνεται πως ήταν έτοιμος να προδοθεί, να τις προσδιορίσει χρονικώς σύντομα,  κάτι που κατάλαβε ο έμπειρος Νίκος Χατζηνικολάου. Ο πρωθυπουργός κατανόησε ότι παρολίγον να «καρφωθεί» μόνος και μετά από ένα μακρόσυρτο «εεε..» φρέναρε και  πρόσθεσε το πολιτικώς ορθόν «που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας».

Παρατηρώντας ότι ο Χατζηνικολάου συνέχισε να χαμογελά ένιωσε την ανάγκη να καλύψει την παρολίγον ομολογία  του με την φράση «ήταν προβοκατόρικη η απάντηση αυτή γιατί περίμενα το μειδίαμα σας». Έτσι το κάλυψε. Αν και ο αστεισμός δεν βγάζει πλήρως νόημα στην ελληνική.

Σε όλη την συνέντευξη του πρωθυπουργού  πάντως  δόθηκαν απαντήσεις για άλλα θέματα που και να ήθελε να μην «καρφωθεί» ότι τον βασανίζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, «καρφώθηκε».

  • Πρώτον γιατί άλλαξε το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, από  τον μήνα Ιούλιο το μετακίνησε στον μήνα  Μάιο. Ο Μητσοτάκης είναι πολύ μεθοδικός και πολύ του προγράμματος, δε τα  αλλάζει αυτά χωρίς αποχρώντα  λόγο.
  • Δεύτερον γιατί  ανακοίνωσε ότι δεν θα υιοθετήσει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για πολίτες ηλικίας πενήντα ετών. Φυλάει τα ρούχα του.
  • Τρίτον γιατί ανακοίνωσε ( προχθές) μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους στους οποίους υστερεί η ΝΔ.
  • Τέταρτον διότι πριν τις εκλογές θα ανακοινώσει τις μειώσεις στην φορολογία του ΕΝΦΙΑ.
  • Και πέμπτον διότι μολονότι είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι εκλογές, υιοθέτησε την λογική των «παραθύρων». Ομολόγησε ότι στο πρόσφατο παρελθόν όταν τα ποσοστά αποδοχής της ΝΔ ήταν «στρατοσφαιρικά» τον Μάιο του 2021 είχε πειρασμό να τις προκηρύξει. Αν βάζεις στο μυαλό του κόσμου την έννοια «παράθυρο» για εκλογές, θα έρθει και η μέρα που  θα το ανοίξεις το παράθυρο και δεν θα εκπλαγεί  κανείς!

Στην πραγματικότητα ο κύριος Μητσοτάκης μαζί με τα υπονοούμενα για διπλές εκλογές και την συγκεκριμενοποίηση του στόχου του για ποσοστό 38% βάζει στο μυαλό του κόσμου τις εκλογές υποδορίως  την ώρα που δήθεν τις απορρίπτει με κατηγορηματικότητα. Αν θα τις κάνει στο τέλος, ο Θεός και η ψυχή του. Δεν εξαρτάται μόνο από τις προθέσεις του αλλά και από το τι θα «γράφει» το ποσοστό της ΝΔ την Ανοιξη στις πραγματικές μετρήσεις . Αν γράφει με τις αναγωγές 35% θα τις ρισκάρει. Αν  γράφει 32% θα το αφήσει για αργότερα.

Ειδήσεις έκρυβαν όμως οι τοποθετήσεις του κυρίου Μητσοτάκη για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και για το ΚΙΝΑΛ. Από αυτές προκύπτει ότι προφανώς και επιθυμεί σε περίπτωση μή αυτοδυναμίας συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη μολονότι τον κατέταξε με δυσφορία στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία».

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ ή με τον  ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Μητσοτάκης  απάντησε «το δεύτερο το αποκλείω πλήρως». Για το πρώτο; Δεν είπε τίποτε. A contrario, εξ αντιδιαστολής λοιπόν προκύπτει ευθέως. Με το ΠΑΣΟΚ «ναι», αφού πρώτα δοκιμάσει την τύχη του με την αυτοδυναμία.

Στην συνέντευξη του στον κύριο Χατζηνικολάου ο κύριος Μητσοτάκης προσδιόρισε τελεσιδίκως πως κατατάσσει την ΝΔ στον πολιτικό χάρτη. Την αποκάλεσε «προοδευτικό μετριοπαθές κέντρο». Χρειάστηκε μια επισήμανση του δημοσιογράφου για να προσθέσει στον τίτλο και τον όρο «πατριωτικό». Ο όρος δεξιά χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό ως δεύτερο συνθετικό της περιγραφής  του ευρύτερου  χώρου που συγκροτούν διάφορα κόμματα: « Κεντροδεξιά πολυκατοικία».

Πρόκειται για παλαιό ορισμό που είχε δώσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης αξιοποιώντας  τον τίτλο δημοφιλούς σήριαλ της εποχής. Η ΝΔ δεν είναι πια δεξιά λοιπόν και επισήμως!

Και να μην το έλεγε όμως ο πρωθυπουργός τόσο ξεκάθαρα προέκυψε από άλλη απάντηση του. Εκεί που είπε με τρόπο σχεδόν υποτιμητικό ότι δεν πρόκειται  να κάνει ανασχηματισμό για να  εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση  σε  περιφέρειες στις οποίες υστερεί. Η έννοια της αντιπροσώπευσης για ακριτικές περιφέρειες όπως η Θράκη για παράδειγμα η οποία είναι μονίμως στο στόχαστρο των Τούρκων θεωρείται «λαϊκισμός»  για τον πρωθυπουργό. Η έννοια της αντιπροσώπευσης την ώρα που πολιτικός του στόχος είναι η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων, η αυτοδυναμία και η  πολιτική σταθερότητα είναι ξεπερασμένη αντίληψη. Η  έννοια της αντιπροσώπευσης δεν είναι σύμφυτη με την έννοια της αποτελεσματικότητας και της αξιοκρατίας. Όσες περιοχές δεν εκπροσωπούνται στο σχήμα έχουν άχρηστους Βουλευτές, ακατάλληλους  για την κυβέρνηση του, με βάση τον ορισμό του πρωθυπουργού.  Οι πολίτες συγκεκριμένων περιφερειών δεν δικαιούνται να έχουν Υπουργό ως συνομιλητή στον δρόμο για τις εκλογές !

Όπως βλέπετε, δεν είναι και λίγες οι ειδήσεις που έδωσε ο κύριος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου. Από μία άποψη είναι και προς τιμήν του που εκτίθεται τόσο συχνά τόσο στην αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση στην Βουλή στη Βουλή όσο και στις ερωτήσεις των συναδέλφων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κοινή βάση μελών Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Eάν τα κόμματα δεν υποκρίνονται, τότε πρέπει να είναι αφελή. Αναφέρομαι στη συζήτηση που...

Πολυπόθητη νύφη

Με μια ιδιαίτερα πετυχημένη εκλογική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν 170.000 μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ., η...

Θαύμα: «Προσγειώθηκε» στην Αθήνα ο Θεοδωρικάκος

Στη δημοσιογραφία έχουμε πολλές φορές το ελάττωμα να κρίνουμε τα πράγματα μόνο μέσα από...

Περί ελληνοποιήσεων

Οι πάντες μπορούν να αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο. Αρκεί να μην έχουν διατελέσει βασιλείςΑπό...

Το άτομο και η κοινωνία: Τι προηγείται;

Φίλος αγαπητός με προέτρεψε χθες το πρωί να μελετήσω το βαθυστόχαστο άρθρο του οικονομικού...

Κατώτατος μισθός

Με τα πανηγύρια των κολαούζων και το απαραίτητο… διάγγελμα προς τους συμπολίτες του, ο...

Αμερικανικός έρωτας!

Ο έρωτας είναι σαν τα γραμματόσημα. Όσο πιο πολύ τα φτύνεις τόσο πιο πολύ...

Καπουτζιδικόν κίνημα

Το τελευταίο πράγμα που ένοιαζε τους τηλεθεατές της Γιουροβίζιον ήταν αν ο Καπουτζίδης δηλώνει...

Έχει και αλλού πορτοκαλιές: Ανατολικά!

Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία είναι πάντοτε ένα εντυπωσιακό θέαμα.Μανώλης ΚοττάκηςΌχι μόνο τον...

Οι ΗΠΑ, οι Κούρδοι και η Τουρκία

Ενώ ο φιλοκυβερνητικός Tύπος στην Τουρκία πανηγύριζε για τη δράση της τουρκικής πρεσβείας στις...

Η μέθοδος του Καραγκιόζη

Μετά τα χαΐρια μας με τους κουκουλοφόρους βανδάλους με τις βαριοπούλες, που κατέστρεψαν τα...

Μπορεί να σκοράρει σε… άδειο τέρμα;

Oι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκότερες. Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει...

Η αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο XVIII

Είναι εξωφρενικό αντίτιμο η πείνα, οι εξευτελισμοί, οι φοβερές κακουχίες που πέρασε ο ελληνικός...

Είναι, όμως, Ρώσοι

Στην Καλλιθέα υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Σοβιετικούς...

Σχολή Ευελπίδων

Αυτή δεν είναι είδηση που αφορά τη Ρούλα ή τον Μπάμπη. Δεν αφορά κάποιο...

Πρόωρες εκλογές με επίκληση στο ενεργειακό «μπλακάουτ»!

Πρώτα τα καλά νέα: Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η πατρίδα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Eurovision: Η Ευρώπη στήριξε τους Ουκρανούς, ενώ το 1976 έστησε στον τοίχο τη Μαρίζα Κωχ για την τουρκική εισβολή

Eurovision με επιλεκτική... αμνησία, γεωπολιτικά παιχνίδια, ισπανικό οφθαλμόλουτρο και...

Απογειώθηκε η οικονομία της Ρωσίας, βουλιάζει αυτή της Ευρώπης!

Ρεκόρ επταετίας στις εξαγωγές πετρελαίου τον Απρίλιο, πλεόνασμα πάνω από 11 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό το α’' τετράμηνο και ανεπαίσθητη ακρίβεια

Φωτογραφία που δημοσίευσε η NASA από τον Άρη δίνει τροφή σε νέες θεωρίες…

Σάλο προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία που...

Έχασε τα λόγια του ο Μητσοτάκης με την ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου

Κρύος ιδρώτας έλουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά  την ερώτηση...

Πάγωσε το πανελλήνιο με την πρώτη συνέντευξη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC φιλοξενήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην...

Η αντίδραση της μάνας της Καρολάιν για την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το ΜΟΔ ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος...

Άγριο bullying στον Μάκη λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του – Τι αποκαλύπτουν συμμαθητές του

«Του πετούσαν νεράντζια, τον έφτυναν, του πετούσαν νερό και του έλεγαν ''θα σε μαχαιρώσω''» - Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ