Σύγκρουση ισχυρών (πάλι) στα Βαλκάνια

Must Read

Επιστροφή και σύγκρουση των ισχυρών δυνάμεων στα Βαλκάνια αναμένεται τους επόμενους μήνες, καθώς οι εκκρεμότητες στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου και στον ορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της λεγόμενης Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. προστίθενται στον «παραδοσιακό» ανταγωνισμό επιρροής στην περιοχή.

  • Από τον Αλέξανδρο Τάρκα

Οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον ομόλογό του Μ. Πομπέο και τον βοηθό υπουργό Φ. Ρίκερ, καθώς και σε υπηρεσιακό επίπεδο, ότι θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην περιοχή. Κατά την αμερικανική πλευρά, οι πληροφορίες από την Ε.Ε. δεν επιτρέπουν αισιοδοξία και θα πρέπει να υπάρξει άμεση μεταβολή των ισορροπιών, ώστε να αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τα Τίρανα και τα Σκόπια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης-18ης Οκτωβρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλλαγή στάσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι εναλλακτικά ίσως είναι χρήσιμη η αποσύνδεση (decoupling) των υποψηφιοτήτων Σκοπίων και Τιράνων, με επιβράβευση του κ. Ζ. Ζάεφ και αναβολή για τον κ. Ε. Ράμα, αφού μάλλον δεν εξασφαλίζεται ομοφωνία των μελών της Ε.Ε. για απόφαση υπέρ και των δύο.

Χαρακτηριστικό του αμερικανικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, είναι το γεγονός ότι ο κ. Πομπέο μετά τις πρόσφατες επαφές του με τη νέα ηγεσία της Κομισιόν θα ταξιδέψει στις αρχές του επόμενου μήνα όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου. (Ως γνωστόν, ως πριν από λίγα χρόνια οι υψηλά ιστάμενοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνδύαζαν τις επισκέψεις στην Αθήνα με την Αγκυρα και όχι άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες, αλλά προφανέστατα τα μεγέθη και οι ισορροπίες έχουν μεταβληθεί). Επίσης είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μ. Πάλμερ ανέλαβε από την 31η Αυγούστου παράλληλα καθήκοντα ειδικού εκπροσώπου για τα δυτικά Βαλκάνια με κύριο αντικείμενο την ενσωμάτωσή τους στους δυτικούς θεσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο κ. Δένδιας έχουν διερευνήσει τις προθέσεις των βασικών εταίρων στην Ε.Ε. και την Κομισιόν, αλλά -λόγω και της μεταβατικής περιόδου έγκρισης διορισμού νέων επιτρόπων- δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα. Ο απερχόμενος επίτροπος Διεύρυνσης Γ. Χαν είχε κρίνει ότι οι δύο υποψηφιότητες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα λόγω της «εντυπωσιακής μεταρρύθμισης στο δικαστικό σύστημα της Αλβανίας» (!), της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και της διμερούς συμφωνίας Σκοπίων – Σόφιας.

Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν εξέφρασε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη συνάντηση της 22ας Αυγούστου, τις συνεχιζόμενες επιφυλάξεις του για αμφότερες τις υποψηφιότητες. Φέρεται μάλιστα ότι απέρριψε την εκδοχή του decoupling ως πηγής μεγαλύτερης σύγχυσης σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Μακρόν στο Βελιγράδι στις 15 Ιουλίου, η οποία ήταν η πρώτη Γάλλου προέδρου μετά την αντίστοιχη του Ζ. Σιράκ τον Δεκέμβριο του 2001, δηλαδή δύο μήνες μετά την πτώση του Σλ. Μιλόσεβιτς και με ανοιχτό (και τότε) το ζήτημα των διευθετήσεων Σερβίας – Κοσόβου.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα ούτε για τη στάση της Γερμανίας, αφού κατά τις συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη με την κυρία Α. Μέρκελ στις 29 Αυγούστου -ακόμα και αν ήθελε η καγκελάριος να τον ενημερώσει- δεν θα μπορούσε να το πράξει. Ο λόγος είναι ότι η απόφαση για τα Τίρανα και τα Σκόπια θα ληφθεί από την ομοσπονδιακή Βουλή, η οποία ήταν κλειστή για διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις είναι προγραμματισμένες από 23 ως 29 Σεπτεμβρίου και από 14 ως 18 Οκτωβρίου (παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). Σε κάθε περίπτωση, Γερμανοί διπλωμάτες αξιολογούν ότι η περίπτωση Ράμα είναι «προβληματική» και ότι ο κ. Ζάεφ πρέπει να «επιβραβευθεί».

Πέραν των δυτικών χωρών αυξημένο ενδιαφέρον για τα δυτικά Βαλκάνια έχουν η Ρωσία και η Κίνα. Η Μόσχα, εν όψει και της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Ελλάδα ίσως ως τα τέλη του έτους, δεν έχει συζητήσει το θέμα με την Αθήνα, ενώ το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει προς τον κ. Μητσοτάκη κυρίως οικονομικά επιχειρήματα για οφέλη από την πρωτοβουλία One Belt One Road.

Πάντως, πέραν της στάσης των τρίτων, κρίσιμες θα είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης με βάση τις ιδιαίτερες ελληνικές προτεραιότητες. Επί της αρχής κρίνεται ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί τη μόνη οδό προώθησης μεταρρυθμίσεων στις δύο γειτονικές χώρες. Στην πράξη όμως δεν είναι δυνατό να επιβραβευθούν ούτε οι κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία ούτε οι προκλητικές παραβιάσεις ακόμα και της -ήδη κάκιστης- Συμφωνίας των Πρεσπών.

*Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επικαιροποίηση ΕΜΥ: Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προχώρησε τα μεσάνυχτα σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, σύμφωνα με τα...

More Articles Like This