Η ΛΑΡΚΟ που κλείνει για να πουληθεί είναι η μόνη εταιρεία στην ΕΕ που παράγει νικέλιο από δικά της αποθέματα!

Must Read

1 Φεβ. 2022
Την απόλυση των 1080 εργαζομένων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των δύο χωριστών διαγωνισμών πώλησης της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Εργασίας Κωστης Χατζηδάκης. Στόχος της κυβέρνησης όπως γνωστοποιήθηκε προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων είναι οι διαγωνισμοί να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου – μέσα Μαρτίου.

  • Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Το χρονοδιάγραμμα που γνωστοποιήθηκε στους εργαζόμενους προβλέπει ότι τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης προκειμένου να προχωρήσουν οι δύο διαγωνισμοί, που αφορούν στα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας και Καστοριάς (ειδικός διαχειριστής) και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας μαζί με τα μεταλλεία της Λάρυμνας και του Λουτσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Υ.Γ.

Για ενημέρωσή σας το νικέλιο αποτελεί πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες παραγωγής ανοξείδωτων χαλύβων στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Δείτε τι αναφέρει η μελέτη “2016 Minerals Yearbook”, GREECE (U.S. Department of the Interior, U.S. Geological Survey)

Η Ελλάδα ήταν το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που παρήγαγε νικέλιο και σιδηρονικέλιο από τα δικά της αποθέματα. Η Ελλάδα έχει σημαντικά αποθέματα ορυκτών. Σε αυτά περιλαμβάνονται αποθέσεις τέτοιων μετάλλων όπως βωξίτης, χαλκός, χρυσός, σιδηρομεταλλεύματα, μαγνησίτης, νικέλιο, ασήμι και ψευδάργυρος και τέτοια βιομηχανικά ορυκτά όπως μπεντονίτης, άστριος, γύψος, κυνηγός, καολίνη, ασβεστόλιθος, περλίτης και ελαφρόπετρα. Το 2016, η Ελλάδα κατείχε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα περλίτη στον κόσμο, το έβδομο μεγαλύτερο απόθεμα μαγνησίτη και το έβδομο μεγαλύτερο απόθεμα βωξίτη

Δομή της Ορυκτής Βιομηχανίας 

Οι περισσότερες εταιρείες ορυκτών ήταν ιδιωτικές. Η κυριότητα ανήκει κυρίως στον άνθρακα και το νικέλιο. Η κυβέρνηση κατείχε μερίδιο 55,2% στην ΛΑΡΚΟ Α.Ε, η οποία ήταν ο κορυφαίος παραγωγός νικελίου και ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη όσον αφορά την παραγωγή, και μερίδιο 34,12% στη ΔΕΗ, η οποία ήταν η κορυφαία εταιρεία παραγωγής λιγνίτη στην Ελλάδα και εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2016, δραστηριοποιήθηκαν συνολικά 369 επιχειρήσεις στον τομέα της εξόρυξης.

Η ΛΑΡΚΟ που κλείνει για να πουληθεί είναι η μόνη εταιρεία στην ΕΕ που παράγει νικέλιο από δικά της αποθέματα!

*Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνες από την «Λατρευτική Εβδομάδα» και το «Πάσχα στο Άγιον Όρος»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα

More Articles Like This