Ο Κυριάκος για τον νέο εκλογικό νόμο

Must Read

Σύντομες παρατηρήσεις για το περιεχόμενο της εξαιρετικώς ενδιαφέρουσας συνεντεύξεως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γιώργο Αυτιά στον Σκάι:

Του Μανώλη Κοττάκη

1. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Και τούτο διότι εκτιμά ότι το 2023 «τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα», άρα οι πολιτικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη Ν.Δ. Αν τα πράγματα όμως πηγαίνουν «χειρότερα», υπό την έννοια ότι ακρίβεια, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, εθνικά θέματα επιδεινώνονται, τι γίνεται; Θα μπει στον χειμώνα χωρίς λαϊκή εντολή; Κατά την εκτίμησή μας ο κύριος Μητσοτάκης δεν διέψευσε τις πρόωρες εκλογές. Έθεσε την προϋπόθεση του «καλύτερα-χειρότερα» ως νέα μεταβλητή για την εξάντληση της τετραετίας. Ολα ανοικτά, λοιπόν.

2. Ο κύριος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Βουλή επί των ημερών του! Σχολίασε τολμηρά ότι αυτή η αναλογική η δική του «δεν είναι και τόσο ενισχυμένη» σε σύγκριση με τον νόμο Παυλόπουλου! Παρά τις διαψεύσεις, λοιπόν, ανοικτό παραμένει και το θέμα της τροποποίησης του εκλογικού νόμου. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης: «Η άποψή μου ήταν πάντα πάρα πολύ συγκεκριμένη, ότι η απλή αναλογική δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κυβερνησιμότητας και γι’ αυτό αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και έχουμε μια ενισχυμένη αναλογική. Όχι τόσο ενισχυμένη όσο η προηγούμενη, αλλά κατά την άποψή μου ένα δίκαιο σύστημα, το οποίο ισορροπεί μεταξύ αναλογικότητος και κυβερνησιμότητος. Από εκεί και πέρα, για μένα οι κυβερνήσεις του ενός κόμματος έχουν μια αξία στον βαθμό που μπορούμε να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις και να υλοποιούμε με αποφασιστικότητα το πρόγραμμά μας».

3. Ο κύριος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον Πέτρο Δούκα και άλλους διότι με όσα είπαν για τις φωτιές του 2007 «διέπραξαν σφάλματα που προσβάλλουν την ιστορία της παράταξης». Αν και η δήλωση αυτή καθυστέρησε μία εβδομάδα, εύγε. Ας γίνει μία σύσταση όμως στους «πράσινους» που μετεγγράφησαν στη Ν.Δ. να μη σπεκουλάρουν στο μέλλον με αυτά τα θέματα και να μη χύνουν το μελάνι τους σαν τη… σουπιά. Θα πνιγούν μέσα σε αυτή κάποια στιγμή, αν συνεχίσουν έτσι.

4. Πολύ σωστή η εκ μέρους του πρωθυπουργού χρήση των όρων «αδύναμοι» και «ευάλωτοι». Ας τα ακούει αυτά ο κύριος Σκυλακάκης, που χρησιμοποίησε υποτιμητικά, σχεδόν ρατσιστικά τον όρο «φτωχοί» σε πρόσφατες δηλώσεις του! Ο κύριος Μητσοτάκης το εννοεί, δεν το εννοεί, διαθέτει στοιχειώδη ενσυναίσθηση στον δημόσιο λόγο του. Τουλάχιστον.

5. Πολύ σωστή η χρήση του όρου «βλακώδης ανταγωνισμός» για το ποδόσφαιρο. Ελπίζω να τον καταλαβαίνουν και οι τελικοί αποδέκτες της παραίνεσης του πρωθυπουργού. Διότι κατά τρόπο «βλακώδη» όσον αφορά τον ανταγωνισμό -θέλουν να νικούν με κάθε διαθέσιμο μέσο- συμπεριφέρονται και πολλοί παράγοντες στην πατρίδα μας! Γι’ αυτούς κτυπά η καμπάνα Μητσοτάκη. Αυτά!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνής διάκριση για τη «δημοκρατία»!

Η «δημοκρατία», αποσπώντας «Επαινο», ήταν υποψήφια για το βραβείο «Εφημερίδα της Χρονιάς 2024»Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αποτελεί θεσμό...

More Articles Like This