Πυρηνική ενέργεια και διεκδικητική πολιτική

Η πυρηνική σύντηξη, αν τα θυμάμαι καλά, διότι ειδικός δεν είμαι, είναι το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης.

  • Από τον Φαήλο Μ. Κρανιδιώτη*

Είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο ήλιος και παράγει ενέργεια! Εάν κάποτε καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτήν τη διαδικασία, θα παράγουμε απεριόριστη, πάμφθηνη και ασφαλή ενέργεια. Μαγικά πράγματα, με άφηναν και με αφήνουν ακόμη εκστατικό, που, όταν επιτευχθούν, θα είναι ορόσημο στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Ο πολιτισμός, οι οικονομίες μας, αν αυτή η τεχνολογία γίνει κοινό κτήμα, θα απογειωθούν. Οι δυνατότητές μας θα πολλαπλασιαστούν τεχνολογικά με ασύλληπτη γεωμετρική πρόοδο. Δεν είναι μόνο το πόσο θα αλλάξει η ζωή μας στη γη. Θα έχουμε πλέον την τεχνολογική δυνατότητα για ασφαλή επέκταση σε άλλους πλανήτες και αστρικά συστήματα. Το απίθανο θα γίνει εφικτό. Ηδη αυτή η τεχνολογία είναι σε πειραματικό στάδιο, αλλά θα φτάσει η ώρα που θα γίνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Άγνωστο πότε, αλλά, όταν γίνει, θα χωριστεί η ανθρώπινη Ιστορία σε δύο περιόδους, πριν και μετά την πυρηνική σύντηξη.

Πάντως τώρα έχουμε να πληρώσουμε δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος. Βογκούν οικογένειες και επιχειρήσεις. Με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες, το μόνο που θα μπορούσε να μας δώσει φτηνή ενέργεια είναι η πυρηνική ενέργεια. Η Τουρκία προχωράει σε αυτό με γοργά βήματα και σκοπό να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά εμείς συμπεριφερόμαστε σαν να μη μας αφορά. Αν δεν μπορούμε να την εμποδίσουμε, τότε οφείλουμε να την προλάβουμε και να την προσπεράσουμε. Να γίνουμε εμείς πυρηνική δύναμη. Οι Γάλλοι έχουν την τεχνολογία, παράγουν μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού τους από πυρηνική ενέργεια και πουλάνε τέτοια τεχνογνωσία σε άλλους. Μία τέτοια απόφαση, ένα πυρηνικό εργοστάσιο που να παρέχει φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για τους Ελληνες, θα ξεσήκωνε τους γνωστούς ακτιβιστές, π.χ. τους υποστηρικτές των πουλιώνε και του αγριοράδικου στο Ελληνικό. Όμως με ψυχρή λογική ένα πυρηνικό εργοστάσιο, όπως στις ΗΠΑ, Γαλλία, εκτός εάν κάποιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιό μας, κατάφερνε σε εμπορική εφαρμογή μεγάλης κλίμακας να τιθασεύσει έναν μικρό ήλιο, να φτιάξει εργοστάσιο πυρηνικής σύντηξης, οπότε θα πουλάγαμε ηλεκτρισμό και στους γείτονες, είναι μια ρεαλιστική λύση, αφού μελετήσουν οι ειδικοί και βρουν το πιο ασφαλές σεισμολογικά σημείο της χώρας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ολοκληρωτικά τις ανάγκες μας. ΟΚ, έχουμε ζεστό νερό τις περισσότερες μέρες του χρόνου, παράγουμε μικρό μέρος των αναγκών μας από ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες που έχουν γεμίσει τα βουνά μας, όμως ποσοστιαία είμαστε ακόμη μακριά. Επομένως, ναι, πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά την απόκτηση πυρηνικού αντιδραστήρα και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, χωρίς ιδεοληψίες.

Για την αντιμετώπιση όμως άμεσα του συντριπτικού οικονομικού βάρους στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις των τωρινών υψηλότατων λογαριασμών, πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, αλλά όχι σοβιετικού τύπου. Δεν θα μπω σε βαθιά νερά, αλλά τα επιδόματα και τα χαρτζιλίκια δεν είναι φιλελεύθερη λύση. Το ύψος των φόρων είναι μεγαλύτερο από την αξία του καυσίμου. Η φιλελεύθερη λύση είναι το πετσόκομμα των φόρων. Το κράτος θα απολέσει έσοδα, αλλά ας περιορίσει τους κομματικούς στρατούς, ας περιστείλει άχρηστες δαπάνες και σπατάλες πόρων στον γάμο του Καραγκιόζη και με αυτό τον τρόπο να ελαφρύνει τους πάντες οριζόντια και χωρίς διακρίσεις, χωρίς να δημιουργεί κατηγορίες επιδοματοεξαρτημένων. Και αυτό επείγει, διότι έχουν ήδη ξεπεραστεί τα όρια των πολιτών, λαμβάνουν ραβασάκια από τους παρόχους, που προκαλούν εμφράγματα. Μικρά καταστήματα εστίασης λαμβάνουν διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς. Και φυσικά τι ανάπτυξη να έχεις με τέτοιο κόστος ενέργειας στο δόξα πατρί; Γενναία λοιπόν μείωση των κρατικών φόρων στα καύσιμα θα είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική αλλά και πολιτική τόνωσης της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητα. Υλοποιεί αυτά που μας υπόσχεται φωναχτά χρόνια τώρα και εμείς μετράμε τις γωνίες να δούμε αν είναι τέσσερις. Οι Μεμέτηδες προανήγγειλαν εκστρατεία ενημέρωσης με αίτημα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και στην τελευταία επιστολή Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ αυτό συνδέεται φυσικά με την Εθνική Κυριαρχία επ’ αυτών, στην ουσία αμφισβητείται. Είναι μια πράξη αναθεώρησης, μια πράξη κλιμάκωσης των προκλήσεων, αφού με τον πιο επίσημο τρόπο διεκδικούν, πάλι, Ελληνική γη, κομμάτι της Ελληνικής Λίμνης, του λίκνου του πολιτισμού μας, νησιά όπου ζουν χιλιάδες Ελληνες χιλιάδες χρόνια.

Ο Μεμέτης χωριάτης πήρε θάρρος και θέλει να ανεβεί πάλι στο κρεβάτι και στον σβέρκο μας, και πρέπει να του κόψουμε τον βήχα και τα χέρια. Και, ΟΚ, οι Τούρκοι ισλαμοφασίστες κάνουν τη δουλειά τους. Το «σκύλος δάγκωσε άνθρωπο» δεν είναι είδηση, ούτε ότι οι Τούρκοι απειλούν, ασχημονούν. Κι εδώ θα περίμενα ο Δένδιας να «δαγκώσει» τον σκύλο, ήγουν τον φαταούλα Μεμέτη.

Ο τουρκικός επεκτατισμός καταλαβαίνει μόνο με τον βούρδουλα. Εδώ λοιπόν, είδηση είναι ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη απαντήσει στον Τσαβούσογλου και παρεμπιπτόντως να τον ρωτήσει ο Νίκος Δένδιας «Είναι καλά τα καρπούζια, μάστορα;» Πάντα το έχω απορία όποτε βλέπω τον Τούρκο ΥΠΕΞ, που θα μπορούσε να κάνει και λαμπρή καριέρα στα Βλάχικα της Βάρης με την κατάλληλη ενδυμασία. Θυμάμαι την αμήχανη φάτσα του όταν με αστειάκια αλλά χαμογελαστή προσήλωση στον στόχο ο Δένδιας τον έκανε να πει τον δεσπότη Παναγιώτη. Καλά τα αστειάκια, αλλά νομίζω πως η κλιμάκωση της τουρκικής ιταμότητας επιβάλλει να θέσουμε πλέον ζητήματα στην Ε.Ε., στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, παντού. Να διεκδικήσουμε. Να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε κυρώσεις για την Τουρκία, που είναι ο μεγαλύτερος διακινητής – δουλέμπορος στον κόσμο.

Να απαιτήσουμε την εφαρμογή της Λωζάννης για την Ιμβρο και την Τένεδο, ήτοι Αυτοδιοίκηση και ένοπλη παρουσία μόνο Αστυνομίας από Ελληνες κατοίκους, με απόσυρση κάθε τουρκικής στρατιωτικής δύναμης. Να ζητήσουμε εξηγήσεις και κυρώσεις για τη βεβήλωση και λεηλασία μνημείων μας σε Τουρκία και κατεχόμενη Κύπρο. Να θέτουμε ευθέως σε κάθε συνάντηση και στα διεθνή όργανα θέμα αναγνώρισης από την ίδια την Τουρκία της Γενοκτονίας των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και την παραβίαση των δικαιωμάτων του Κουρδικού Εθνους. Σε κάθε συνάντηση να τους το τρίβουμε στα μούτρα. Να απαιτούμε δημόσια συγγνώμη, ανέγερση Μνημείων της Γενοκτονίας μέσα στην Τουρκία, στα οποία να γονατίσει ο Τούρκος πρόεδρος, αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Θα είναι μια καλή αρχή του τέλους της εποχής του «δεν διεκδικούμε τίποτα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μαχαιρώνουμε λευκούς»

Πριν από λίγες εβδομάδες σε ένα μικρό γαλλικό χωριό 500 κατοίκων μία ομάδα αγνώστων...

Με τον Ταγίπ… και όπου βγει!

Η ιστορία με τα δημοσιεύματα που είδαμε σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες, τα οποία...

H αντιφατική φυσιογνωμία που ζημίωσε δολίως τον Ελληνισμό

Συνέβη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ελσίνκι το 1975, κατά τη διάρκεια της παράθεσης...

Δημοκράτες με βασιλικούς μισθούς

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα έκανε μια πράξη άξια επαίνου. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί...

Ποτέ με τους ξένους

Κάθε προσβολή στην ηγεσία της χώρας είναι προσβολή στη χώρα, δεν αφορά μόνο το...

Οι πρωτοκλασάτοι όταν βγαίνουν απ’ το μαντρί…

Ξέρουμε, βέβαια, ότι οι πολιτικοί είναι «πολιτικοί». Τουτέστιν, άλλα λένε τη μια στιγμή και...

Τι ξέρει ο κύριος Σαμαράς

Σε μια παλαιά, κλασική τακτική του ΠΑΣΟΚ προσέφυγαν ορισμένα κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου...

Βουλευτικοί ώμοι αρσιβαρίστα

Ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης κι η υπέρκομψη συμβία του με τα 39 ακίνητα και...

Κάθε πότε θυμώνει ο Κυριάκος;

Στη διάρκεια της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί απρέπειες και προσβολές πολύ...

ΕΣΡ…

Διάβασα πριν από λίγος μέρες στη «δημοκρατία»  ότι, σε συνάντηση που είχε με τον...

Η αντίδραση ενός ηγέτη

Η προσβολή εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας είναι προσβολή εναντίον της πατρίδας και του...

Δεν δείχνει έτσι την ενόχλησή του ένας Βρετανός πρωθυπουργός

Θα ακύρωνε ποτέ ένας «γκάγκαρος» Βρετανός πρωθυπουργός προγραμματισμένη συνέντευξή του με ξένο ηγέτη φίλης...

Ελγίνειος φερετζές αφελληνισμού

Παρακολουθείς στην τηλεόραση* την παραδοσιακή οπερέτα όπου τις ελληνόφωνος/η πολιτικός, σε μια έκρηξη πατριδολατρείας,...

Αντί να κοκκινίζουν τη… συγχαίρουν!

Η συγκλονιστική περίπτωση της 85χρονης αγρότισσας που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου...

Οι «γραφικοί»

Για να δούμε. Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, Τζόρτζια Μελόνι και...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού...

Η Ελένη Κρίτα αποκάλυψε πόσα χρήματα πήραν οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

Η ηθοποιός Ελένη Κρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό...

Λαχτάρα για τη Μαρινέλλα στο νοσοκομείο

Μια περιπέτεια υγείας ανάγκασε την βασίλισσα του ελληνικού τραγουδιού,...

Δημοσκόπηση για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Η πρωτοφανής κατάσταση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο...

Σκύλος βιάστηκε με αιχμηρό αντικείμενο και πέθανε – Το φρικώδες περιστατικό στην Αράχωβα

Μια φρικώδης πράξη, ένα αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε στην Αράχωβα...

NEWSROOM