Στο όνομα του Άλκη!

Must Read

Με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, θα πρέπει να δούμε το φαινόμενο της έξαρσης της οπαδικής βίας ολιστικά.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*

Στο συνολικό, δηλαδή, πλαίσιο της αχαλίνωτης εγκληματικότητας που έχει οδηγήσει τους πολίτες, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, να την ιεραρχούν ως το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα που τους ανησυχεί (μετά την οικονομία και την πανδημία).

Τρεις είναι οι βασικότερες αιτίες, κατά τη γνώμη μου: Πρώτον, η σωρευμένη αγανάκτηση και οργή στην κοινωνία, ιδιαίτερα μάλιστα των νέων ανθρώπων, που δεν βλέπουν κάποια προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης και αξιοπρεπούς ζωής.

Αυτό είναι απότοκο των Μνημονίων, του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου, της καταχρέωσης της χώρας, αλλά και της απαξίωσης της διεθνούς εικόνας της πατρίδας μας, για την οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών ακόμη και η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν σε αυτά προστεθεί και ο μακρύς εγκλεισμός λόγω της πανδημίας, τότε συγκροτείται ένα εκρηκτικό μείγμα κινήτρων που οδήγησε σε διαμαρτυρίες και συγκρούσεις, αλλά συσσώρευσε και οργή που δεν εκτονώθηκε ποτέ.

Δεύτερον, τα ανοιχτά σύνορα, με τις μαζικές μετακινήσεις αλλοδαπών πληθυσμών, με κατώτερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, είναι επόμενο να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αύξησης της εγκληματικότητας.

Διαρρηγνύεται η ομοιογένεια της κοινωνίας, δεν υπάρχει ουσιαστικά κοινωνία, αφού απουσιάζει ένα σύστημα κοινά αποδεκτών αξιών, ενώ διευρύνονται οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Δημιουργείται έτσι ένα ρατσιστικό και ταξικό μίσος, που ψάχνει να βρει εκτόνωση μέσα από το έγκλημα διαφόρων μορφών, που δεν γίνεται μόνο για λόγους επιβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην περίπτωση του Άλκη, εκτός από τους δυο τρεις Αλβανούς, υπήρχαν και κάποιοι «ελληνοποιηθέντες» Αλβανοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Δηλαδή, οι μισοί (ελληνοποιηθέντες και μη) ήταν ουσιαστικά αλλοδαποί.

Το τρίτο είναι οι ελαφριές ποινές και οι γρήγορες αποφυλακίσεις, επειδή υποτίθεται ότι έχουμε έλλειψη φυλακών, λες και εμποδίζει κανείς όποια κυβέρνηση να φτιάξει σωφρονιστικά ιδρύματα, ώστε, εκτός των άλλων, να μη στοιβάζονται οι κρατούμενοι σαν τα ζώα και να μην παραβιάζονται βασικά δικαιώματα διαβίωσης των ανθρώπων αυτών.

Δυστυχώς, από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμη καταλάβουμε τι έχει συμβεί, ξεκίνησε μια πολιτική σπέκουλα πάνω στο κορμί του δολοφονηθέντος νέου, με ψέματα, διαστρέβλωση και αντιστροφή των γεγονότων, σε μια απαράδεκτη προσπάθεια να δοθεί πολιτικο-ιδεολογική διάσταση στο θέμα.

Αναφορικά πάντως με το ιδεολογικό προφίλ των δραστών, των περισσότερων τουλάχιστον, όπως διέρρευσε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό θα πρέπει σίγουρα να αναζητηθεί στα πολιτικά περιττώματα της πάλαι ποτέ σεβαστής για τους κοινωνικούς της αγώνες Αριστεράς (για εθνικούς αγώνες καλύτερα να μην το συζητάμε!), που σήμερα όμως περικλείει στους κόλπους της όλο σχεδόν τον εσμό περιθωριακών και εγκληματικών στοιχείων, που αποκαλύπτεται τραγικά τα τελευταία χρόνια με πρωτόγνωρα ειδεχθή εγκλήματα (δολοφονίες, βιασμοί, ροζ εκβιασμοί κ.λπ.).

Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και για τη δολοφονία του Άλκη, αλλά βεβαίως δεν είναι αυτό το μείζον. Το μείζον είναι η εργαλειοποίηση του ποδοσφαίρου και του υγιούς οπαδισμού από συγκεκριμένες πολιτικές σέχτες, και για τον λόγο αυτόν σαφώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας όλων των συνδέσμων μέχρι τις 31 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Στη σωστή κατεύθυνση είναι και η δρομολογούμενη πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ενός πάρκου κατά της οπαδικής βίας, που θα δημιουργηθεί στη συμβολή των οδών που οδηγούν στα γήπεδα της Τούμπας και του Χαριλάου.

Δεν αρκούν αυτά, όμως. Η εγκληματικότητα πρέπει να παταχθεί σε όλες τις πτυχές της. Και, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καταλυτικά όλες οι παραπάνω αιτίες που αναφέραμε. Και αυτό απαιτεί ριζική αλλαγή στη γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων, με πρόταξη της ανάπτυξης των εθνικών μας αξιών, της καλλιέργειας της θρησκευτικής πίστης και της στήριξης του θεσμού της ελληνικής οικογένειας. Χωρίς αυτό, όλα τα άλλα θα παραμείνουν στο επίπεδο της επικοινωνίας και του εντυπωσιασμού.

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερμανία: Σύλληψη δύο πολιτών που σχεδίαζαν σαμποτάζ της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία

Ως ύποπτοι για κατασκοπία συνελήφθησαν σήμερα στη Γερμανία δύο πολίτες ρωσικής καταγωγής, με την ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη να...

More Articles Like This