Παρασκευή 18/6/2021

Μια επίσκεψη, πολλοί συμβολισμοί

Δεν ξέρω τι άλλο θα πρέπει να χάσουμε ως χώρα, μετά τη μισή Κύπρο, μετά το όνομα, την εθνότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας, και μετά το πριόνισμα στο Αιγαίο, ειδικά μετά την κρίση στα Ίμια, τότε που την επομένη οι ΗΠΑ δήλωσαν επισήμως ότι η περιοχή είναι «αδιευκρίνιστης κυριαρχίας», για να αντιληφθούμε ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Το έχουμε γράψει πριν από λίγες εβδομάδες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: Μια συμφωνία στρατηγικής σχέσης, όπου θα καταγράφονται με τον πιο ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και οι δεσμεύσεις και ξεκάθαρες εγγυήσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα σε μια σειρά από ζητήματα, με καίριο εκείνο της εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

Ας ελπίσουμε ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, τον ερχόμενο Οκτώβριο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να ικανοποιηθούν οι βασικές αρχές που προαναφέραμε, στη συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

Και όσο προετοιμάζουν οι Έλληνες διπλωμάτες τον σχετικό φάκελο τους προτείνω να σκεφτούν ποιος είναι ο λόγος που ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ρος, παρά τις αλλεπάλληλες προσβολές της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ, παρά τη φυλάκιση Αμερικανών υπηκόων στην Τουρκία, παρά την ανυπακοή της Άγκυρας απέναντι στην Ουάσινγκτον και στο ΝΑΤΟ και την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων (S-400) και την κατασκευή δύο αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου (για τον έναν εξ αυτών έπεσε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, επειδή έπληττε τα συμφέροντα ΗΠΑ – Δύσης) και δύο πυρηνικών εργοστασίων ρωσικής τεχνολογίας, παρά τις πειρατικές και βάρβαρες παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια, παρότι συμμάχησε με τη Ρωσία και το Ιράν, που είναι στον «άξονα του κακού», κατά τις ΗΠΑ, παρά το παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν με το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, στέλνοντας στην Ελλάδα και την Ε.Ε. με σχέδιο εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, επέλεξε να μείνει μία ημέρα στην Ελλάδα και πέντε στην Τουρκία.

Και για να μη θεωρήσουν ορισμένοι ότι το θέμα είναι απλά αριθμητικό και ότι μπορεί ο κ. Ρος να κάνει διακοπές στην Τουρκία, να τους πληροφορήσουμε ότι το πρόγραμμά του είναι «γεμάτο» και ότι εργάζεται πάνω σε στρατηγικό σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και θεσμοί, για να ανέβει ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών από τα 20 δισ. που είναι σήμερα στα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο! Μάλιστα, παρότι ο κ. Ρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το θέμα της επιβολής κυρώσεων, λόγω των S-400, στο «καπάκι», που λέει η πιάτσα, δήλωσε ότι αυτό θα το εξισορροπήσουν με την εγκατάσταση στην Τουρκία αμερικανικών εταιριών που θα εγκαταλείψουν την Κίνα, λόγω του αμερικανοκινεζικού εμπορικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσο εξετάζουν οι Έλληνες διπλωμάτες τα σχετικά στοιχεία ας διαβάσουν και το παρακάτω κείμενο, που ανήκει σε άτομο το οποίο απηχεί ευθέως τις απόψεις Ερντογάν και αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την τουρκική κρατική πολιτική:

Τίτλος: Το μόνο πρόβλημα στη Συρία είναι η κατοχή των ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί ευθέως και πρόβλημα της Τουρκίας.

*Στα ανατολικά του Ευφράτη στήνεται το πιο μεγάλο μέτωπο μετά τον Α’ Π.Π.

*Η υπεράσπιση της Τουρκίας δεν είναι υποχρέωση μόνο του Ερντογάν, αλλά όλων εκείνων που θεωρούν αυτόν τον τόπο πατρίδα τους.

Του Ιμπραήμ Καραγκιούλ, εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Πλέον το «Πρόβλημα Συρία» έχει μετατραπεί σε «Πρόβλημα κατοχής από τις ΗΠΑ». Το ένα τρίτο αυτής της χώρας έχει καταληφθεί από το ΡΚΚ, μετά την κατασκευή της απειλής του Ι.Κ. Και δεν μπορεί να βρεθεί λύση έξω από αυτό το πλαίσιο αναφοράς. Το πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να απαντηθεί είναι «τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ εδώ;», ποιος τους κάλεσε, με ποια νομιμοποίηση ήλθαν, με ποια λογική κάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών.
Καταλαμβάνουν μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας βήμα βήμα μια χώρα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Συρίας, αλλά ολόκληρης της περιοχής. Θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σ’ ολόκληρη την περιοχή. Όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι.Η κατοχή της Συρίας είναι «Πρόβλημα της Τουρκίας».

Όλα τα προβλήματα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας πηγάζουν από την κατοχή των ΗΠΑ στη Συρία. Η πιο μεγάλη εγγύς απειλή από εκεί προέρχεται, και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει «όσους έχουν στον νου τους την Τουρκία».

Η κατοχή της Συρίας είναι «πρόβλημα της Τουρκίας», γιατί ο πόλεμος αυτός έγινε για να ανοίξει το μέτωπο και στην Τουρκία. Γι’ αυτό προσπαθούμε να κλείσουμε αυτό το μέτωπο, γι’ αυτό πρέπει να τερματιστεί η κατοχή των ΗΠΑ στη Συρία.

Και όλοι στην Τουρκία, ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας, πρέπει να εναντιωθούν στην κατοχή αυτή.

Στα ανατολικά του Ευφράτη στήνουν το πιο μεγάλο μέτωπο μετά τον Α’ Π.Π. Αν δεν περατωθεί αυτή η κατοχή, η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας θα είναι πάντα υπό συνεχή απειλή. Αύριο θα είναι πολύ χειρότερα από σήμερα. Με το ΡΚΚ και την τρομοκρατία χτίζεται το «Μέτωπο της Τουρκίας». Γι’ αυτό λέμε ότι είναι εθνικό θέμα, που αφορά όλους μας.

Γι’ αυτό πρέπει να δούμε το θέμα μακροπρόθεσμα. Χτίζεται ένα μέτωπο, μια ζώνη που αρχίζει από τα σύνορα με το Ιράν και φτάνει ως τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας το βόρειο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας.

Είναι το μεγαλύτερο μέτωπο που απειλεί την Τουρκία μετά τον Α’ Π.Π. Ο «Εσωτερικός Πυλώνας» του Μετώπου δεν βλέπει καμία κατοχή. Όσοι συσπειρώνονται γύρω από τον εσωτερικό πυλώνα αυτού του μετώπου διαπράττουν προδοσία.

Ο εσωτερικός πυλώνας διαμορφώνεται για να διευκολύνει τον πόλεμο των εξωτερικών πυλώνων εναντίον της Τουρκίας. Όλοι αυτοί δεν αναρωτιούνται «τι ζητούν οι ΗΠΑ εδώ;».
Και ο πυλώνας αυτός δεν περιορίζεται στο ΡΚΚ και το HDP. Έχει ευρύτερες διαστάσεις και δεν στρέφεται εναντίον του Ιράν, αλλά της Τουρκίας, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να αντισταθεί στην περιοχή.

* Για όσους λένε «Τι μας νοιάζει τι γίνεται στη Συρία;».

Σε όσους λένε «τι μας νοιάζει τι γίνεται στη Συρία;» απαντάμε ότι όλα αυτά αφορούν την Τουρκία. Ο κίνδυνος έρχεται, είναι ήδη εδώ. Τον είδαμε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Και όσο το θέμα αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Τουρκία άλλο τόσο αφορά και στοχοποιεί τη Ρωσία και το Ιράν. Ομως η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία.

*Η υπεράσπιση της Τουρκίας δεν είναι υποχρέωση μόνο του Ερντογάν.

Η υπεράσπιση της Τουρκίας δεν είναι υποχρέωση μόνο του Ερντογάν και των υποστηρικτών του. Αυτός είναι ήδη στο στόχαστρο γι’ αυτόν τον λόγο από πλανητικές και «εσωτερικές» δυνάμεις, επειδή έκανε τον «άξονα της Τουρκίας».

Είναι υποχρέωση και ύψιστο καθήκον όλων μας να υπερασπιστούμε την πατρίδα.
Για τον λόγο αυτόν η εισβολή στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη είναι για την πατρίδα μας ένα εθνικό θέμα, είναι η άμυνα της Τουρκίας.

Ας πάρουμε τις αποφάσεις μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ