Το σουηδικό πρότυπο

Must Read

Θλιβεροί πολιτικάντηδες και γιατρουδάκια της συμφοράς προέβλεπαν μαζικούς θανάτους στη Σουηδία επειδή δεν έκανε λοκντάουν. Μαντέψτε τη συνέχεια…

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Νιλς Αντερς Τέγκνελ. Είναι ο Σουηδός επιδημιολόγος που ηγήθηκε της επιστημονικής της ομάδας, η οποία διαχειρίστηκε την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 στη σκανδιναβική χώρα.

Η εισήγησή του, που εν πολλοίς έγινε δεκτή, ήταν επικεντρωμένη στην αναγνώριση της αξίας της ελευθερίας ως υπέρτατο αγαθό, στη σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη, στην ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα στη Σουηδία και στην επιδίωξη της σταδιακής και ελεγχόμενης -πλην αναπόφευκτης- επαφής του πληθυσμού με τον νέο ιό. Με λίγα λόγια, στη Σουηδία δεν έκαναν απαγορεύσεις. Μόνο συστάσεις στον πληθυσμό και ενημέρωση για την κατάσταση που εξελισσόταν. Η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε τους πολίτες για την υπευθυνότητά τους και οι πολίτες ανταπέδωσαν την εμπιστοσύνη στο κράτος και στα θεσμικά όργανά του.

Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Νιλς Αντερς Τέγκνελ τελεί υπό παραίτηση από τη θέση του για να αναλάβει μια θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πρόταση που του έγινε επιβραβεύει τη δουλειά που έκανε στη Σουηδία – κάτι που αποδεικνύουν και οι αριθμοί.

Οι θάνατοι στη Σουηδία των 10.350.000 ανθρώπων έφτασαν τους 17.693, ενώ οι θάνατοι στην Ελλάδα των 10.7000.000 και των σκληρών λοκντάουν, των καταστροφολόγων ειδημόνων, των θαυμαστών των κινέζικων περιοριστικών μέτρων είναι 26.424. Οι Σουηδοί, με την προσήλωσή τους στην ελευθερία και την καθοδήγηση του Τέγκνελ, πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα από τα ελληνόφωνα ιατρικά… παρατράγουδα που υστερίαζαν στις τηλεοράσεις και τον ποδηλάτη της Πάρνηθας Κυριάκο Μητσοτάκη, που χαρακτήριζε «τζαμπατζήδες» τους ανεμβολίαστους.

Οι Σουηδοί πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα γιατί αξιοποίησαν καλύτερους και ικανότερους ανθρώπους στην υπόθεση της αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι Σουηδοί δεν ακολούθησαν την ελληνέζικη κρατικομιντιακή πεπατημένη της φτήνιας, της υστερίας, της προπαγάνδας. Η σουηδική συνταγή δεν είχε τριτοκοσμικoύ τύπου τιμωρητικά μέτρα ούτε αστυνομικούς να προστιμάρουν τη γιαγιά που βγήκε από το σπίτι χωρίς μάσκα ούτε γελοιότητες με ευσυγκίνητους λοιμωξιολόγους να κλαουριάζουν (λυπούμενοι τάχα τη γιαγιά μην τυχόν και αρρωστήσει) ούτε στρατηγούς τσέπης με μύτη σαν αρμένικο σουτζούκι να λένε νταηλίδικα ότι ακόμα και μονάχοι μας να είμαστε στην πιλοτή της πολυκατοικίας οφείλουμε να φοράμε μάσκα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη φυλακή 50 άτομα που διακινούσαν ναρκωτικά στο ΑΠΘ

Ένοχοι κρίθηκαν για συμμετοχή στο κύκλωμα, το οποίο διακινούσε ναρκωτικά στο πανεπιστημιακό χώρο του ΑΠΘ και πέριξ αυτού, στις...

More Articles Like This