Επιχείρηση-σκούπα

Must Read

Έκανε η Αστυνομία επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, πέριξ της Ομόνοιας τη μία ημέρα, εκεί όπου χρειάζεσαι διαβατήριο και μανταλάκι στη μύτη για να περάσεις -δεν λογαριάζεται ως ελληνικό έδαφος η περιοχή εδώ και έτη- και στην πλατεία Βικτωρίας την επoμένη.

  • Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στους ελέγχους στα καταστήματα-βιτρίνα πέριξ της Ομόνοιας δεν βρήκαν ούτε μία παρανομία. Ξεχειλίζει η νομιμότητα στα καταστήματα χωρίς πελάτες. Έχουν επινοήσει, φαίνεται, κάποιον μαγικό τρόπο να λειτουργούν χωρίς καταναλωτές και έσοδα. Πρόκειται για τη νέα επιχειρηματικότητα, που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στη χώρα μας. Αυτή που βγάζεις λεφτά χωρίς να πουλάς τίποτα.

Να μας δώσουν τα φώτα τους αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν κυνηγημένοι, πάμφτωχοι, χωρίς χαρτιά, από τα βάθη της Ασίας και βρέθηκαν με επιχείρηση μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ή, μάλλον, να μας δώσουν τα φώτα τους οι ελεγκτικές Αρχές για το πώς γίνεται ένα κατάστημα χωρίς πελάτες να είναι νόμιμο. Ή να μας πει ο κ. Άδωνις, του υπουργείου Ανάπτυξης, πόσο καλά λειτουργεί ο ανταγωνισμός μεταξύ 10 αραβικών μίνι μάρκετ που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο και έχουν όλα δουλειά. Ή να μας πουν οι αρμόδιοι που δίνουν τις άδειες κουρέων/κομμωτών με το κιλό σε Ασιάτες πώς πέρασαν τις εξετάσεις για να τις αποκτήσουν ή πώς αναγνώρισαν ισοτιμία με άδειες χωρών εκτός Ε.Ε. Ή να μας πει η Επιθεώρηση Εργασίας πώς δηλώνουν αυτές οι επιχειρήσεις εργαζομένους, όταν τους αλλάζουν σχεδόν κάθε μέρα. Ή να μας πει ο δήμος αν η Δημοτική Αστυνομία κάνει σοβαρούς ελέγχους και μηνύσεις ή αν εφαρμόζει τις κυρώσεις.

Με εξαίρεση τους ελέγχους εγγράφων, τα υπόλοιπα ήταν αστεία. Έκοψε, λέει, η Τροχαία κλήσεις για ζώνη και κράνη και αφαίρεσαν πινακίδες. Διαφημίστηκε, δηλαδή, η επιχείρηση ως εκκαθάριση του κέντρου απλά για να κάνει η Τροχαία τη δουλειά της.

Λες ας μην είμαι μηδενιστής, γκρινιάρα, μίζερη. Ας δεχτώ μία φορά ότι υπάρχουν καλές προθέσεις, ότι όντως υπάρχει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο, ότι υπάρχουν στόχοι, πρόγραμμα, δουλειά. Περνάς, όμως, μία ημέρα μετά από τις περιοχές όπου επιχείρησε η Αστυνομία με μεγάλες δυνάμεις και η κατάσταση είναι η ίδια ακριβώς, σαν να μην έγινε τίποτα. Κάτι που απλά επιβεβαιώνει ότι η αστυνομική επιχείρηση ήταν εντελώς επικοινωνιακή και καθόλου ουσιαστική. Διότι το λιγότερο που περιμένεις να βρεις πάνω στην πλατεία Βικτωρίας μία ημέρα μετά την «επιχείρηση-σκούπα» είναι μία περιπολία. Αλλά δεν βρίσκεις ούτε ίχνος αστυνομικού. Αντιθέτως βρίσκεις αυτούς που υποτίθεται ότι έδιωξε η Αστυνομία. Το δούλεμα, δηλαδή, πάει σύννεφο.

Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών Πανεπιστημίου Sorbonne III – Paris Nouvelle.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ – 18 τραυματίες 

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπληξε ένα κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab...

More Articles Like This