Η Τουρκία έσκαψε τον λάκκο της

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο λαός μας λέει δύο παροιμίες. Η μία λέει ότι όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου στο τέλος πέφτει ο ίδιος μέσα. Η δεύτερη λέει ότι όποιος πηδάει πολλά παλούκια στο τέλος κάθεται πάνω σε ένα απ’ αυτά. Φαίνεται ότι οι παροιμίες ταιριάζουν γάντι σε αυτό που θα πάθει η Τουρκία στον νομό Αντιοχείας – Χατάι.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Ο νομός Αντιοχείας βρίσκεται στη νότια Τουρκία, στην ιστορική περιοχή της Κιλικίας, έχει έκταση 5.600 km², πληθυσμό 1.670.712 κατοίκους και χωρίζεται διοικητικά σε 15 επαρχίες.

Ο νομός Αντιοχείας ή, με βάση την οθωμανική διοικητική διαίρεση, το Σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας, μετά την ανακωχή του Μούδρου, το 1818, καταλήφθηκε από τους Γάλλους, που έκαναν προέλαση από τη Συρία στην Ανατολία. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας της Αγκυρας, που υπογράφηκε με τη Γαλλία στις 20 Οκτωβρίου 1921, ο Μουσταφά Κεμάλ, ως αντάλλαγμα της γαλλικής στήριξης στον πόλεμο εναντίον των Ελλήνων, δέχτηκε το Σαντζάκι να παραμείνει εντός των συνόρων της Συρίας. Εκεί συστάθηκε από τις γαλλικές Αρχές μια αυτόνομη διοίκηση, ενώ η σύνθεση του πληθυσμού ήταν η εξής: Αραβες αλεβίτες: 61.600 (28%), Αραβες σουνίτες: 22.000 (10%), Ελληνες και λοιποί χριστιανοί: 17.600 (8%), Τούρκοι: 85.800 (39%), Αρμένιοι: 24.200 (11%), Τσερκέζοι, Εβραίοι, Κούρδοι: 8.800 (4%).

Η γαλλική (επί)κυριαρχία στο πρώην Σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας διήρκεσε μέχρι τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που η Γαλλία προσπαθούσε να πείσει τον Μουσταφά Κεμάλ να συμπαραταχθεί μαζί της και με την Αγγλία απέναντι στη Γερμανία του Χίτλερ.

Ο Μουσταφά Κεμάλ ζήτησε το πρώην Σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας, για να συζητήσει το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο πλευρό Γαλλίας – Αγγλίας.

Ως αποτέλεσμα ανατολίτικων παζαριών του Κεμάλ, οι Γάλλοι άνοιξαν τον δρόμο για την προσάρτηση του Σαντζακίου στην Τουρκία.

Πρώτα ιδρύθηκε το τουρκικό κράτος του Χατάι (γαλλικά: État du Hatay), με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Σαντζακίου της Αλεξανδρέττας στις 2 Σεπτεμβρίου 1938. Στις 29 Ιουνίου 1939 το νομοθετικό σώμα του κράτους του Χατάι με 40 μέλη, από τους οποίους 22 Τούρκοι, αποφάσισε την ενσωμάτωσή του στην Τουρκία και έκτοτε αποτελεί τον νομό Χατάι, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η τουρκική Εθνοσυνέλευση. Μετά τις εξελίξεις αυτές, στις 23 Ιουλίου 1939, τα γαλλικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το Χατάι.

Φυσικά, η Τουρκία δεν συμμετείχε ποτέ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Γαλλίας – Αγγλίας, αντιθέτως, ενώ ήταν κατ’ όνομα ουδέτερη, συνήψε συμφωνία με τη Γερμανία του Χίτλερ, ενώ παρείχε πολύτιμες πρώτες ύλες στη ναζιστική αμυντική βιομηχανία.

Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο 2011, τότε που η Τουρκία αποφάσισε να αποτελέσει βάση για τους λιποτάκτες του συριακού στρατού και για τις ομάδες εκείνων που ήθελαν την ανατροπή του Ασαντ. Η περιοχή που επιλέχτηκε για την εκπαίδευση όλων αυτών και ως ορμητήριο εναντίον της Συρίας ήταν ο νομός Αντιοχείας (Χατάι).

Όταν ξέσπασε ο ξενοκίνητος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, εκατομμύρια Σύριοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στον Λίβανο, στην Ιορδανία και την Τουρκία.
Πολλοί από τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Τουρκία επέλεξαν να εγκατασταθούν στον νομό Αντιοχείας. Όμως, αυτό σταδιακά άρχισε να οδηγεί σε ανατροπή των δημογραφικών ισορροπιών στον νομό.

Πρόσφατα, ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Χατάι, Λουτφού Σαβάς, έκανε την εξής δήλωση, χτυπώντας καμπανάκια για το μέλλον της περιοχής: «Το 75% των γεννήσεων στο Χατάι είναι από γυναίκες που προέρχονται από τη Συρία».

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος, που προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019 έλαβε 490.269 ψήφους και ποσοστό 55,16%, ενώ ο εκλεκτός του ΑΚΡ Ιμπραήμ Γκιουλέρ 380.495 ψήφους και ποσοστό 42,81%.

Επειδή ο Ερντογάν και το ΑΚΡ αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των Σύρων σε ορισμένους νομούς, η δήλωση αυτή του δημάρχου θεωρήθηκε ότι θίγει τα πολιτικά τους συμφέροντα και γι’ αυτόν τον λόγο το γραφείο του νομάρχη του Χατάι κατέθεσε ποινική μήνυση κατά του δημάρχου για ρατσιστικό λόγο.

Ο δήμαρχος είπε συγκεκριμένα: «Οι γυναίκες που προέρχονται από τη Συρία γεννούν ένα παιδί κάθε χρόνο, υπερβαίνοντας τη φυσική γονιμότητα, και υπάρχει έκρηξη του συριακού πληθυσμού σε πολυγαμικές οικογένειες. Ηταν μεγάλο λάθος να δίνουμε υπηκοότητα στους Σύρους, με δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Υστερα από 12 χρόνια ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Χατάι θα είναι Σύρος. Τους απαγορεύεται να αγοράζουν γη, αλλά αγοράζουν συνεχώς γη μέσω των Τούρκων εταίρων τους. Προειδοποιώ, το Χατάι χάνεται».

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκφράσεις: «Το Χατάι έχει πληθυσμό 1.670.000. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπάρχουν περίπου 500.000 Σύροι. Αλλά ο ανεπίσημος αριθμός είναι πάνω από 800.000. Περίπου ένας στους δύο κατοίκους είναι Σύρος. Το 75% των γεννήσεων στο Χατάι είναι από γυναίκες που προέρχονται από τη Συρία. Τρία από τα τέσσερα παιδιά που γεννιούνται είναι Σύροι. Η ψυχολογία του πολέμου έχει διαταράξει τις ορμόνες. Υπάρχουν Σύρες που γέννησαν σε 11 μήνες και γέννησαν έξι παιδιά σε έξι χρόνια. Οι περισσότεροι έχουν 3-4 γυναίκες και όλες έχουμε πολλά παιδιά. Η δημογραφική δομή του νομού εξελίσσεται εναντίον μας. Υστερα από 12 χρόνια ο δήμαρχος είναι Σύρος. Σε κανέναν μας δεν αρέσει.

Αν υπήρχε υποψήφιος Σύρος στο Ρεϊχανλί, θα είχε κερδίσει τις δημοτικές εκλογές με μεγάλη διαφορά. Η ισορροπία αλλάζει σε πολλές επαρχίες. Οι Τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να γίνουν πολίτες της ΤΔΒΚ αν δεν έχουν μείνει μόνιμα εκεί επί 12 χρόνια. Γιατί οι Σύροι γίνονται πολίτες της Τουρκίας αμέσως; Αυτό είναι το τελευταίο μέρος που πρόσθεσε ο Ατατούρκ στα εθνικά σύνορα. Το έδαφος είναι ολισθηρό σε αυτή την περιοχή. Αν χαθεί το Χατάι, θα χαθούν όλα. Παλεύουμε για να μη χαθεί το Χατάι. Δεν μπορώ όμως να το λύσω μόνος μου, αυτόν τον εθνικό αγώνα πρέπει να τον δώσει η Αγκυρα. Δεν μιλώ τόσο σκληρά όσο ο Tanju Özcan (δήμαρχος του Bolu), αλλά η κατάσταση εδώ δεν πάει καθόλου καλά».
Αυτά είπε ο δήμαρχος Αντιοχείας και ο νομάρχης του πιο ρατσιστικού κράτους στον κόσμο τού έκανε μήνυση για ρατσιστικό λόγο.

Τελικά η Ιστορία κάνει κύκλους και με βάση τα καταγγελλόμενα από τον δήμαρχο, το παλιό Σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας μπορεί να πάρει τη θέση που του αξίζει, για να αποδειχτεί άλλη μια φορά πόσο σοφές είναι οι παροιμίες του ελληνικού λαού.

Όποιος πηδάει πολλά παλούκια…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραγωδία στη Μονεμβασιά: Νεκροί δύο εργάτες γης μετά από φωτιά στο χώρο που έμεναν

Ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Μονεμβασιά, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο που διέμεναν εργάτες γης.Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε...

More Articles Like This