4/7/2022

Αλλα «καίνε» τους πολίτες

Δημοσίευση:

Όποιοι παρακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα, θα σχηματίσουν την εντύπωση πως την κοινή γνώμη απασχολεί πρωτίστως ο πόλεμος στην Ουκρανία και πως η διχόνοια περί του εμβολίου έχει παραδώσει τη σκυτάλη στους φιλορώσους και αντιρώσους, οι οποίοι, όταν δεν συμβουλεύουν τους εμπολέμους στη φαιδρή παράδοση του «δεξιότερα Κουροπάτκιν», ανταλλάσσουν βαριές ύβρεις και λοιδορίες, ακόμη και κατάρες, ειδικά οι… πουτινικοί.

Από τον ΦΑΗΛΟ Μ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ*

Εμείς εμφατικά έχουμε πει πως οφείλουμε να συνταχθούμε με τους συμμάχους μας με ενεργητική και διεκδικητική συμμετοχή στη συμμαχία μας, ώστε να απαιτήσουμε αυτά που επιτάσσουν τα εθνικά μας συμφέροντα, χωρίς συναισθηματισμούς και ιστορικές πλάνες και μυθεύματα.

Η πανδημία θα περάσει, θα τελειώσει και ο πόλεμος και θα μας μείνει ο διχασμός, χαλασμένες φιλίες, στο ζήτημα της Ουκρανίας για ξένα νιτερέσα. Είπαμε, ενδημική ασθένεια εν Ελλάδι η διχόνοια, την πίνουμε με… το πρώτο γάλα. Πλην, όμως, η σοβαρότητα και η αλήθεια επιβάλλουν να επισημάνω πως, παρά τις διαδικτυακές εντυπώσεις, η πλειονότητα του κόσμου δεν ξημεροβραδιάζεται ανταλλάσσοντας μπινελίκια και κατάρες για ψόφους, αλλά ασχολείται πρωτίστως με την επιβίωση.

Λόγω των αλματωδών ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας αλλά και σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, έχει καταστεί η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, εργαζομένων και -ακόμη χειρότερα- των ανέργων, ακατόρθωτος και οδυνηρός άθλος. Αν βουλώσουν μια τρύπα, θα μείνουν ανοιχτές άλλες. Έτσι δημιουργείται ένα ντόμινο, που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος.

Παράλληλα πέφτει δραματικά η ποιότητα ζωής των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει πλέον τις… τρύπες στο ζωνάρι. Αγοράζουν πολύ λιγότερα και φθηνότερα, χαμηλής ποιότητας τρόφιμα, ενώ περιορίζουν στο ελάχιστο της μετακινήσεις και τις δαπάνες τους για προϊόντα και υπηρεσίες. Έτσι δεν στερούνται εισόδημα μόνο αυτοί που πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ μειώνεται δραστικά ο τζίρος τους, αλλά και το κράτος χάνει, αντίστοιχα, φόρους από τη μείωση της κατανάλωσης και της φορολογητέας ύλης των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και δυσχεραίνεται η αποπληρωμή και του δημόσιου χρέους.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος με επιδόματα και κουπόνια σοσιαλίζουσας αντίληψης δεν επιλύει το πρόβλημα. Ιδιαίτερα τα καύσιμα, των οποίων οι φόροι είναι υψηλότεροι της αξίας τους, ενώ υπάρχει και ΦΠΑ, φόρος επί των φόρων (!), οδηγούν τελικά, με το «ράλι» των τιμών και με τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, σε μείωση των εσόδων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα-ασπιρίνη. Το μόνο αληθινά φιλελεύθερο μέτρο θα ήταν η δραστική μείωση των φόρων με οριζόντιο τρόπο, ώστε να ωφελούνται οι πάντες.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης, όμως, που δεν μειώνει τους φόρους στα καύσιμα και δίνει επίδομα που δεν φτάνει ούτε για βενζίνη αρκετή να καθαρίσεις λεκέ, είναι πως θα υπάρξει τεράστια τρύπα στον Προϋπολογισμό. Οι μπαλαφάρες που αμόλησε ο Σκυλακάκης, για τους φτωχούς που δεν έχουν αυτοκίνητα κ.λπ., καταδεικνύουν την πλήρη άγνοια του κοινωνικού γίγνεσθαι, με το οποίο, για να είμαι δίκαιος, δύσκολο να… συναντηθεί ο σινιέ φιλελεύθερος, που τον ιδιωτικό τομέα τον βλέπει από την πολυτελή, κρατικοδίαιτη γυάλα του. Θα ήταν καλή ιδέα ο Πρωθυπουργός να ορίσει κάποιον να του βάζει μονωτική ταινία όταν ανοίγει το στόμα του. Ομοίως, ο εργώδης Αδωνις, που έλκεται ακαταμάχητα από μικρόφωνα και κάμερες, μιλάει ασταμάτητα, οπότε κάποια στιγμή -μοιραία- θα του ξεφύγουν ρουκέτες ανοησίας. Γενικώς θα πω πως από τα επιδόματα συνήθως τη γαζώνουν, τα κονομάνε οι ψευτοευπαθείς, οι νομιμοποιημένοι λαθραίοι, οι «τοξικοεξαρτημένοι» στα κρατικά «χαρτζιλίκια». Δείτε σε πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες ποιοι σπεύδουν, συχνά με χαρτιά-μαϊμού.

Είναι καιρός, λοιπόν, για δύο πράγματα: Καταρχήν, για μια αληθινά φιλελεύθερη πολιτική μόνιμης μείωσης των φόρων με οριζόντιο τρόπο, και όχι μόνο για τα καύσιμα. Αυτό που μαζί με τον Τζήμερο φωνάζουμε επίμονα και σταθερά: Ενιαίος, οριζόντιος φόρος (flat tax) 15% για φυσικά και νομικά πρόσωπα, χωρίς κλίμακες, από όπου να εμπίπτουν όλες οι δαπάνες. Αυτό, δε, να έχει νομοθετικά μονιμότητα με βάθος χρόνου. Έτσι θα μπει όλη η μαύρη οικονομία στην κανονική οικονομία, αφού κανείς δεν θα έχει κίνητρο να φοροδιαφεύγει και θα γίνουμε πόλος επενδύσεων.

Για δε τις εταιρίες έρευνας και ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας ο φόρος να είναι ακόμη μικρότερος. Ετσι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, που θα απορροφήσουν και τους νέους επιστήμονες και θα επιστρέψουν κι αυτοί που έφυγαν, διότι θα υπάρχει αυτό που είναι το καλύτερο μέτρο κοινωνικής πολιτικής: Καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργηθούν επίσης μεγάλοι τζίροι εταιριών και φυσικών προσώπων που θα αποφέρουν πολύ περισσότερους φόρους στο κράτος.

Οι υψηλοί φόροι στραγγαλίζουν την οικονομία και τελικώς αποφέρουν λιγότερα κρατικά έσοδα, διότι πέφτει η κατανάλωση. Αυτό που προτείνουμε είναι ένας νόμος με μία παράγραφο, που όμως θα απογειώσει την οικονομία και τη χώρα.

Επίσης, είναι καιρός να κάνουμε πράξη ένα πυρηνικό πρόγραμμα με τη βοήθεια της Γαλλίας, που θα μας εξασφαλίσει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Τέλος, οι διαφαινόμενες επισιτιστικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ειδικά στα σιτηρά, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό αυτό που γράφω επίμονα χρόνια τώρα: Την ανάγκη η χώρα να διασφαλίζει την τροφή της. Η επιστροφή στη γη, η καλλιέργεια κάθε σπιθαμής αγροτικής γης με σύγχρονη γνώση και μεθόδους και ένα κίνημα επιστροφής στη γη και επισιτιστικής επάρκειας είναι εθνικά θέματα και στόχοι, που, εάν επιτευχθούν, θα αναζωογονήσουν κι αυτοί την οικονομία και τη χώρα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και εισοδήματα, επιτυγχάνοντας παράλληλα την απομάκρυνση ενός μεγάλου κινδύνου.

*Δικηγόρος, πρόεδρος της Νέας Δεξιάς, εταίρου του συνασπισμού ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, www.neadexia.eu

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πυρηνική Τουρκία και η «πράσινη» Ελλάδα

Καθείς για τους δικούς του λόγους, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν το 2010 στην κατασκευή...

Τρεις ιστορίες ατιμίας εναντίον στελεχών της Ν∆ και μία εις βάρος της δημοκρατίας

Πάντοτε πίστευα ότι ένα από τα χαρακτηριστικά που έκαναν και κάνουν τον συντηρητικό, δεξιό...

H «συγγνώμη» που δεν θα ζητήσουν Σαμαράς και Μητσοτάκης!

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου απαλλάσσει, πλήρως και πανηγυρικά, τον εκδότη της «δημοκρατίας» Γιάννη...

Η ηγεμονία των λέξεων και των εννοιών

H Τουρκία ζήτησε και πέτυχε προσφάτως την αλλαγή του ονόματός της στον ΟΗΕ από...

Νίκη ή ήττα η Μαδρίτη για τον Ερντογάν;

Η συμπεριφορά του Ερντογάν και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν ο ίδιος και...

Πρωθυπουργικό φάουλ στη Μαδρίτη

Η Τουρκία δεν «έχει τα δίκια της» για το Κουρδικό, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός...

Πολιτικοί μειωμένου εθνικού φρονήματος…

Aν κάποιοι εκπλήσσονται που ο Ελληνας πρωθυπουργός εκχωρεί στο φτερό το όνομα του Αιγαίου...

Στ’ άρματα, στ’ άρματα

Σε μια εκπομπή στην τηλεόραση άκουσα έναν σκηνοθέτη (που δεν είναι δα και ο...

Ο Μπάιντεν στo ΝΑΤΟ… έκανε «κουρελόχαρτο» το νόμο των ΗΠΑ για την Ασφάλεια & Ενεργειακή Συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Μπάιντεν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και οι ευχαριστίες...

Το μέλλον δεν εργάζεται για εμάς!

Με τρία κριτήρια μπορεί να αποτιμήσει κανείς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ...

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι έδωσε και τι πήρε η Τουρκία

Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά για το θέμα, καλό είναι να διαβάσουμε τι λέει...

Τορπίλη… TURKAEGEAN

Η Τουρκία με μία κίνηση μπαμπέσικη πήρε άδεια να διαφημίζει τις ακτές της ως...

Τι έγινε τελικά στη Μαδρίτη

Οι φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές, μετά το κοινό κείμενο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,...

Happy traveller και… στη Μαδρίτη!

Μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός στις σύντομες τουριστικές αποδράσεις. Κάπως έτσι νομίζω ότι είδε...

Ανάξιοι να προστατέψετε οτιδήποτε είναι ελληνικό!

Ως δημοσιογράφος του ομίλου Εστία Επενδυτική έχω ένα ξεχωριστό «προνόμιο»: Μαζί με άλλους τρεις...

Η υπογεννητικότητα και… οι εμβρυοκτονίες!

Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων ξεσήκωσε...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ισχυρές πιέσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη να διώξει τον Ανδρέα Λοβέρδο

Ιστορικά, αλλά και νέα – άφθαρτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο – Επιμένουν στη μη λήψη μέτρων

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος μίας 19χρονης στο...

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της...

Ιωάννινα: Μαιευτήρας υπέστη έμφραγμα την ώρα του τοκετού

Πανικός επικράτησε σε ιδιωτική κλινική της Ηπείρου, καθώς την...

Πάνω από 20.000 πολίτες τραγούδησαν το γνωστό σύνθημα κατά του Μητσοτάκη

Με ένα στόμα, μια φωνή, σχεδόν 25.000 άνθρωποι που...

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ