Τουρκία: Ο νέος ρόλος που διεκδικεί να παίξει

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο πόλεμος συνεχίζεται για πέμπτη εβδομάδα, με τη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης να αποτελεί τον πρώτο σημαντικό σταθμό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με διαμεσολαβητή την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Όσον αφορά τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα υποκρισίας της διεθνούς κοινότητας, αφού μια χώρα που διατηρεί στρατεύματα κατοχής στο 37% της Κύπρου, μιας χώρας πλήρους μέλους της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάζεται ως διαμεσολαβητής με σκοπό το τέλος του πολέμου και της κατοχής εδαφών από πλευράς της Τουρκίας.

Το θέμα αυτό οι κυβερνήσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα φρόντισαν να μην το αναδείξουν από την πρώτη μέρα της εισβολής, ξεπλένοντας τον Ερντογάν και ανοίγοντάς του τον δρόμο να αναδειχτεί από εισβολέας και παράνομος σφετεριστής του 37% της Κύπρου σε ειρηνευτή «λευκή περιστερά της ειρήνης», παίρνοντας ταυτοχρόνως συγχωροχάρτι για τη μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και διεκδικώντας την άρση των εις βάρος της Τουρκίας κυρώσεων από ΗΠΑ, Καναδά και Γερμανία, σε θέματα που σχετίζονται με τα F-35, τα F-16 και την αμυντική της βιομηχανία.

Επίσης, ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την ευνοϊκή γι’ αυτόν συγκυρία, λόγω και της εμπλοκής του στην ειρηνευτική διαδικασία, σπάει την απομόνωση όπου βρίσκονταν ο ίδιος και η χώρα του, όσο επέμενε στο νεοοθωμανικό του δόγμα, φροντίζοντας να αποδυναμώνει τη μία μετά την άλλη τις όντως φιλόδοξες συμμαχίες που είχε πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι μόνο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που εξαγόρασαν από την ισραηλινή Delek το κοίτασμά της στην ισραηλινή ΑΟΖ, παζαρεύοντας την κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας, ούτε η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, στις 3 Απριλίου 2022.

Ο αρμόδιος Τούρκος εισαγγελέας που είχε χρεωθεί την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα αντιφρονούντος δημοσιογράφου Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο Γενικό Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, από ειδική ομάδα που έστειλε ο διάδοχος του θρόνου στην Τουρκία, αποφάσισε να παραπέμψει τον φάκελο στη Σαουδική Αραβία, εξαλείφοντας με τον τρόπο αυτόν ένα σοβαρό εμπόδιο στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, που παραμένουν σχεδόν παγωμένες.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε το εξής: Η Τουρκία ήταν πανταχόθεν απομονωμένη, όσο εφάρμοζε το νεοοθωμανικό δόγμα, ως «ναυαρχίδα» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η πολιτική της αυτή ενοχλούσε σχεδόν όλες τις χώρες της Β. Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόσμου, με εξαίρεση το Κατάρ.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να οικοδομήσει σημαντικές συμμαχίες στη βάση του κοινού συμφέροντος σχεδόν με όλες τις χώρες των περιοχών που προαναφέρθηκαν.

Η Τουρκία εγκαταλείπει –ή κάνει ότι εγκαταλείπει– τη νεοοθωμανική της πολιτική, αποσύρει σε έναν βαθμό την υποστήριξη που παρείχε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και φροντίζει να κλείνει το ένα μετά το άλλο τα μέτωπα που η ίδια με δική της ευθύνη είχε ανοίξει. Όμως, με τον τρόπο αυτόν εξαλείφει το κοινό συμφέρον των συμμαχιών που είχε συνάψει η Ελλάδα, οι οποίες κινδυνεύουν να μείνουν «πουκάμισο αδειανό». Ακόμα και η συμμαχία με τη Γαλλία, που όλοι χειροκροτήσαμε, την οποία πληρώσαμε και με αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, κινδυνεύει σε έναν βαθμό, αφού η Τουρκία φρόντισε να προσεγγίσει τη Γαλλία, προσφέροντας και το «τυράκι» της πιθανής αγοράς του γαλλοϊταλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας υψηλών υψών.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι το εφησυχαστικό αφήγημα περί τουρκικής «απομόνωσης» και ισχυρών ελληνικών συμμαχιών δεν ισχύει πλέον και κινδυνεύει να ανατραπεί. Άλλωστε, από αυτήν εδώ τη στήλη είχαμε τονίσει ότι οι συμμαχίες απαιτούν συνεχή, καθημερινή προσοχή και μόχλευση, για να μην καταντήσουν κάποια στιγμή «πουκάμισο αδειανό».

Δυστυχώς, βρισκόμαστε σ’ αυτό το σημείο και η Ελλάδα θα πρέπει να ανασχεδιάσει την εξωτερική της πολιτική, να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για να αποφύγει τα δυσάρεστα που έρχονται.

Όσον αφορά την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, θα επανέλθουμε στο επόμενο άρθρο μας, με την επισήμανση ότι σε περίπτωση που η γειτονική χώρα κατορθώσει να κατοχυρώσει τον τίτλο της χώρας που δρα ανεξάρτητα στην περιοχή, ερήμην του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, όπως πράττει στο Ουκρανικό, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι τεράστιοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λαμία: 12χρονος έδειρε χωρίς αιτία συμμαθητή του και του έσπασε ένα δόντι!

Καθημερινότητα αποτελούν πλέον τα περιστατικά επιθέσεων και βίας μεταξύ ανηλίκων.Χθες ήταν η σειρά ενός 12χρονου από σχολείο της Λαμίας...

More Articles Like This