Απρόσωπη δημοκρατία

Must Read

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν είναι μόνο αχρείαστη στον λαό, αλλά και επιβλαβής

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Mε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η στήλη έχει ασχοληθεί αρκετές φορές, κυρίως όσον αφορά τα έξοδά της – τα οποία είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το έργο της. Σε μια εποχή που είμαστε φακελωμένοι από δέκα μεριές και οι μυστικές υπηρεσίες, ντόπιες και ξένες, οι εταιρίες τηλεφωνίας, οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, το Δημόσιο και οι ιντερνετικοί κολοσσοί γνωρίζουν ακόμα και την αλληλουχία των ειδήσεων που διαβάζουμε, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υποτίθεται ότι προστατεύει την… ιδιωτικότητά μας. Θα μπορούσαμε να γελάσουμε, αν το δούλεμα δεν ήταν τόσο χοντρό και ασύμφορο.

Στο μόνο που την αντιληφθήκαμε για τα καλά αυτή την «ανεξάρτητη» Αρχή ήταν η αφαίρεση του θρησκεύματος από τα δελτία των αστυνομικών ταυτοτήτων. Εκεί χρειάστηκε τα μάλα στο καθεστώς Σημίτη, που προσέφερε στους Ελληνες ταπεινώσεις τύπου Ιμίων και Οτσαλάν που δεν είχαν διανοηθεί ότι θα μπορούσαν να υποστούν και να ανεχθούν. Σε κάτι άλλο πέρα από τις ταυτότητες δεν διαπιστώσαμε να είναι χρήσιμη αυτή η Αρχή. Αν έκλεινε… χθες και πουλούσαν στα παλιατζίδικα τα γραφεία, τους υπολογιστές, τους ψύκτες, τα χάρτινα ποτηράκια, τα φωτοτυπικά, τα τραπέζια συνεδριάσεων και τις μοκέτες της, δεν θα έλειπε σε κάποιον. Μόνο όσοι μισθοδοτούνται από αυτή την Αρχή και οι προμηθευτές της (σε υλικά και υπηρεσίες) θα ένιωθαν κάποιο ψυχικό άλγος – κι αυτό μέχρι να βρουν μια άλλη, καλύτερη πηγή εισοδήματος.

Ωστόσο, υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που ευνοούνται άμεσα από τη λειτουργία της και από το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζονται οι υπερεξουσίες της: εκείνοι που έχουν κάθε συμφέρον να αποπροσωποποιούνται οι κοινωνίες. Από θεωρητικής άποψης η λειτουργία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποσκοπεί στη συλλογική αποπροσωποποίηση. Ας πάρουμε για παράδειγμα την αφαίρεση του ονόματος και του προσώπου (σ’ ένα τυχαίο αστυνομικό δελτίο) των κατηγορουμένων σε μια υπόθεση. Κάποτε οι δράστες, οι κατηγορούμενοι, οι αλληλομηνυόμενοι, όλοι είχαν και πρόσωπο και ονοματεπώνυμο. Τώρα, με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουμε περάσει στη σφαίρα μιας «φλουταρισμένης» φωτογραφίας και του «40χρονου» και της «30χρονης».

Συνεχίζεται αύριο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Πόρισμα του ΥΠΕΣ για την διαρροή emails αποδήμων – Εμπλέκεται «τρίτο πρόσωπο»

Το Πόρισμα της μονάδας εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών για την αποστολή emails στους αποδήμους και την διαρροή των...

More Articles Like This