Μετακίνηση σχολών με μικροκομματική λογική

Must Read

Στην αρχή, όταν το διάβασα, νόμιζα ότι ήταν πρωταπριλιάτικο, αλλά όταν το έψαξα, είδα ότι υπάρχουν δημοσιεύματα πριν και μετά την 1η Απριλίου.

  • Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη περιλαμβάνεται η μεταφορά τριών τμημάτων Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ, πρώην ΤΕΙ Σίνδου Θεσσαλονίκης) στις Σέρρες. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, μιλάμε για 6.000 φοιτητές σήμερα, οι οποίοι έχουν ήδη ξεσηκωθεί, όπως μαθαίνω, ενώ οι καθηγητές στην πλειονότητά τους δεν γνώριζαν τίποτα.

Τα πρώην ΤΕΙ Σίνδου αποτελούν υπόδειγμα πανεπιστημιακού ιδρύματος, έχουν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και η λειτουργία τους συνάδει με αυτήν ενός πανεπιστημίου που επιτελεί τον ρόλο του προσηλωμένο στις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις, χωρίς μάλιστα την καταστροφική επιρροή εξωπανεπιστημιακών ή λοιπών περιθωριακών κύκλων, όπως δυστυχώς συνήθως συμβαίνει σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Φαίνεται να υπάρχει κάποια μεθόδευση εδώ και καιρό, με στόχο την αποδυνάμωση των συγκεκριμένων σχολών, των οποίων οι φοιτητές συνεργάζονται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στα πιο σύγχρονα προγράμματα στους τομείς Μηχανικής – Ηλεκτρονικής – Πληροφορικής, σε τεχνολογικά αντικείμενα που συνδέονται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δείχνει να θέτει άλλες προτεραιότητες, ίσως και εν όψει επικείμενων εκλογών, δίνοντας βάση σε μικροπολιτικά και τοπικιστικά συμφέροντα, αντί στην πρόοδο και την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, υποβαθμίζοντας σχολές που, λόγω του υψηλού επιπέδου του αντικειμένου με το οποίο ασχολούνται, έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Οι απόφοιτοί τους βρίσκουν πολύ εύκολα δουλειά, με καλές αμοιβές και προοπτικές. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη δημιουργούνται τον τελευταίο καιρό εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες χρειάζονται το ανάλογο προσωπικό και δημιουργούν τις προϋποθέσεις συνεργασίας με τις αντίστοιχες τεχνολογικές πανεπιστημιακές σχολές σε ερευνητικό επίπεδο.

Όπως καταγράφεται στη σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ (ειδικά στη σελίδα 4, στην τελευταία παράγραφο), όπου ο πρόεδρος είναι διορισμένος, ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας είναι αυτό που προτείνει τις αλλαγές, ενώ «δεν προκύπτουν προτάσεις αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη προερχόμενες ευθέως από τα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ». Δηλαδή όλες αυτές οι μετακινήσεις δεν αποτελούν ιδέες και προτάσεις του ΔΙΠΑΕ, αλλά του υπουργείου. Η μεταφορά αυτή χιλιάδων φοιτητών σαφώς επηρεάζει την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς ήδη διαμαρτύρονται, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε αυτήν την αλλαγή. Τα παιδιά τους επέλεξαν τις σχολές αυτές γιατί, εκτός του ότι αποτέλεσαν επιλογή τους, δεν θα χρειαζόταν να μετακινηθούν σε άλλη πόλη, αφού δεν θα άντεχαν οικονομικά αυτά τα έξοδα. Τώρα τι θα γίνει;

Πρόσφατα, μάλιστα, μεταφέρθηκε στη Δράμα από τη Σίνδο το Τμήμα Γεωπονίας. Εκεί, τουλάχιστον, υπήρξε μέριμνα για τους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν σε αυτό να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Σίνδο.

Ο προβληματισμός όμως είναι άλλος και φυσικά σε μακροχρόνια βάση. Διερωτάται κανείς ποια θα είναι η οικονομική ζημιά για τη Θεσσαλονίκη με την αποχώρηση των τμημάτων και την αποστέρηση χιλιάδων φοιτητών για πάντα. Πέραν των αναγκών που καλύπτουν οι διάφορες επιχειρήσεις με την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών, προφανώς υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αλλά και ιδιοκτητών ακινήτων που θα πληγούν άμεσα με τη μετακίνηση των τμημάτων. Ίσως οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπιση αυτής της ολέθριας προοπτικής που διαμορφώνεται με ταπεινά μικροπολιτικά κριτήρια και επιδιώξεις κυβερνητικών παραγόντων.

*Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στιγμή που ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των ΜΑΤ έξω από το «Μελίνα Μερκούρη»

Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει την στιγμή κατά την οποία ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ έξω...

More Articles Like This