22/5/2022

Θα είναι το τέλος της Ν.Δ. όπως τη γνωρίσαμε

Δημοσίευση:

Για να φτάσουμε στο σημείο να συνεργαστούν ξανά η Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη πρέπει να προηγηθούν αρνητικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα τέτοιες, που να καθιστούν τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού απαραίτητη.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

«Πολιτικές» σημαίνει πως θα ζήσουμε πάλι μία ραγδαία απονομιμοποίηση του πολιτικού μας συστήματος και ότι η Νέα Δημοκρατία του 40% θα καταγράψει στις κάλπες ένα τέτοιο ποσοστό, που θα την υποχρεώσει να αναζητήσει σύμμαχο για να κυβερνήσει τη χώρα. «Οικονομικές» σημαίνει ότι η πατρίδα μας μπορεί να ζήσει πάλι μνημονιακού τύπου καταστάσεις λόγω μίας νέας κρίσης χρέους, εξαιτίας της απότομης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού και εν όψει αυτής το μη αυτοδύναμο πρώτο κόμμα θα ζητήσει τη βοήθεια του τρίτου για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της διακυβέρνησης.

Ωστόσο αυτή τη φορά, εάν ο κύριος Ανδρουλάκης αναγκαστεί κατόπιν έξωθεν πιέσεων να μετάσχει σε μία τέτοια κυβέρνηση εναντίον της θελήσεώς του, τα πράγματα θα είναι ριζικά διαφορετικά σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά. Αλλο να συγκυβερνάς με το ΠΑΣΟΚ του 4% και άλλο να συγκυβερνάς με το ΠΑΣΟΚ του 10%. Αλλάζει το κέντρο βάρους της διακυβέρνησης.

Οι σοσιαλιστές από κομπάρσοι του παρελθόντος θα γίνουν πρωταγωνιστές του μέλλοντος, διότι δεν επιθυμούν να πάθουν ό,τι έπαθαν όταν αποφάσισαν να συνυπάρξουν με τη Νέα Δημοκρατία του κυρίου Σαμαρά. Τότε που συρρικνώθηκαν και χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια -κατά τη διάρκεια των οποίων ο ελληνικός λαός τούς τιμωρούσε διαρκώς για τη χρεοκοπία του 2010- μέχρι να συνέλθουν.

Τυχόν συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ το 2023 λοιπόν θα οδηγήσει στο επισφράγισμα της πλήρους μετάλλαξης της κεντροδεξιάς παράταξης και στην οριστική αποκοπή της από τον ιστορικό πυρήνα των ψηφοφόρων της. Και ως συνέπεια αυτής της αλλαγής θα οδηγηθούμε στον λαϊκό μετασχηματισμό της αληθινής κεντροδεξιάς παράταξης σε κάτι άλλο από αυτό που είναι σήμερα.

Ήδη στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής της η Νέα Δημοκρατία έχει ενσωματώσει, όχι αζημίως, στον κορμό της δεκάδες κομματικά στελέχη του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, σε σημείο που σήμερα αναγνωρίζεται σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι το 30% των κρατικών αξιωματούχων προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ των εκσυγχρονιστών. Ενα κόμμα που έχει ριζικά διαφορετική κουλτούρα από την ιστορική κεντροδεξιά παράταξη.

Η οποία σήμερα έχει ως κορμό κολεγιόπαιδες, εναλλακτικούς και διαφορετικούς ποταμίσιους, εκσυγχρονιστές σημιτικούς και ακροδεξιούς συστημικούς του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Βαβέλ. Νεοφιλελεύθερη Βαβέλ. Χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα. Εάν σε όλα αυτά προστεθεί η συνεργασία – συμμαχία με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, τότε ας μη μείνει καμιά αμφιβολία: Οι σοσιαλιστές δεν θα χάσουν την ευκαιρία να καταπιούν κατά τη διακυβέρνηση αυτό που θα ονομάζεται Κεντροδεξιά, προκειμένου να πάρουν ιστορική ρεβάνς για το περιθώριο στο οποίο τους έθεσε ο ελληνικός λαός επί μία ολόκληρη δεκαετία. Δεν έχω καμία αμφιβολία: Τυχόν συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ κατά τη διακυβέρνηση θα απελευθερώσει φιλελεύθερες δυνάμεις που είναι σήμερα εγκλωβισμένες στη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν επιθυμούν να προδώσουν τον χώρο στον οποίο ανδρώθηκαν πολιτικά και ιδεολογικά από τα μαθητικά τους χρόνια.

Η τυχόν συνεργασία θα έχει μία και μόνη συνέπεια: Να ξεχάσουμε τη Νέα Δημοκρατία όπως τη γνωρίσαμε. Ενα ισχυρό τμήμα της θα παραμείνει συσπειρωμένο γύρω από την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι ο πρώτος αρχηγός που δεν πρόκειται να παραδώσει το κόμμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων του μέλλοντος, και ένα άλλο, επίσης εξίσου πολύ μεγάλο, θα αναζητήσει στέγη αλλού – αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατό πού, διότι κανείς δεν κινείται.

Τυχόν συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κλείσουν αρνητικά, όπως θα αξιολογεί ο πατριωτικός χώρος, τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα τα Ελληνοτουρκικά, και να προσδεθεί ξανά η Ελλάδα μέσω νέων Μνημονίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας στο άρμα των δανειστών θα οδηγήσει μεγάλα λαϊκά στρώματα σε μία νέα συνειδητοποίηση. Ποια έκφραση μπορεί να πάρει αυτή δεν μπορώ σήμερα να το διακρίνω, διότι δεν υπάρχουν τα δεδομένα.

Βλέπω όμως τις τάσεις στο εκλογικό σώμα, τις επιθυμίες και τις δυσθυμίες. Και είμαι βέβαιος ότι οι εξελίξεις στο Κέντρο, που στην πατρίδα μας ουκ ολίγες φορές έχει αποδειχθεί ότι είναι επάγγελμα και όχι ιδεολογικός χώρος, θα οδηγήσουν σε ένα ντόμινο ραγδαίων εξελίξεων στον κοινωνικό και πατριωτικό χώρο. Οι πλάκες της Ιστορίας έχουν αρχίσει ήδη να μετακινούνται και γενεσιουργός αιτία των εξελίξεων είναι οι δύο εκλογικοί νόμοι, του ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική και της Νέας Δημοκρατίας με την ολίγη από ενισχυμένη αναλογική, που εξωθούν το εκλογικό σώμα να αλλάξει στάσεις και συμπεριφορές.

Ρισκάρω την εκτίμηση πως, υπό προϋποθέσεις, θα ζήσουμε πράγματι τη Μεταπολίτευση νούμερο 2. Πολίτες από εντελώς διαφορετικούς χώρους και ριζικά διαφορετικές αφετηρίες με κοινούς προβληματισμούς θα βρεθούν κάτω από τις ίδιες στέγες, που δεν θα φέρουν όμως τα ονόματα των παλαιών πολιτικών σχηματισμών, οι οποίοι λόγω της διαρκούς μετάλλαξής τους φθίνουν όλο και περισσότερο. Ενώ είχαν όλες τις προϋποθέσεις να ζήσουν με την αυτή μορφή για πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβοσβήνουν φωτάκια στο πιλοτήριο

Στην πολιτική είσαι μόνος σου. Και όσο πλησιάζουμε προς τις αποφάσεις ο πρωθυπουργός, σύμφωνα...

Βουλευτάδες πολυάσχολοι…

Αυτές τις ημέρες βρέθηκα σε κάποιες εκδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια, για την παρουσίαση του...

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη

Μεγάλο ενθουσιασμό σκόρπισε στα πλήθη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ρίγη συγκίνησης για την...

Γιατί χειροκροτούν αι ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι σαν νυχτερινό κέντρο, με τη διαφορά ότι ο «τραγουδιστής» πληρώνει...

Αναμνηστικό…

«Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε» τραγούδησε η Δούκισσα. «Μα θες δε θέλεις, θα μου αφήσεις τις...

Σκανδιναβική «ουδετερότης»

Τόση Ιστορία που παράγεται αυτές τις μέρες είναι ολίγον δύσκολο να την καταναλώσουμε! Χαρακτηρίστηκε...

Η λεηλασία συνεχίζεται

Η λεηλασία μετάλλων της χώρας συνεχίζεται. Όλοι ξέρουμε πως η πλειονότητα των κατ' επάγγελμα...

Το ποίημα του Κογκρέσου

Η Μούσα παρακολούθησε την ομιλία Μητσοτάκη, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» πριν καν εκφωνηθεί, και έψαχνε...

Σε λάθος μονοπάτι

Μια πρώτη παρατήρηση στον απόηχο των «επινικίων» για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο...

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη!

Πολιτικό ταμείο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουμε...

Φοβήθηκε να πει τη λέξη «Τουρκία»

Προτού ακόμη αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για το αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ...

Ανταλλάσσεται πατρίδα με γραβάτα

Δεν κοστίζει ακριβά η Ελλάδα. Μια γραβάτα ως αντίτιμο αρκείΑπό τον Παναγιώτη ΛιάκοΤον...

Ευχέρεια επικοινωνίας με δυσχέρεια στην ουσία

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνουν τον δυσάρεστο κανόνα -από την...

Εκτίθεται ο κ. Υπουργός

Έχει αντιληφθεί ο κ. Θεοδωρικάκος ότι με τα καμώματά του εξευτελίζει την Ελληνική Αστυνομία...

Γενοκτονία Ποντίων: Από την αναγνώριση στην καταξίωση

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η ελληνική Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της...

Η Γιαδικιάρογλου και ο Στόλτενμπεργκ

Τον επικό διάλογο από το «Ξύλο» του Σακελλάριου τον θυμάστε; «Εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λύγισαν και τα σίδερα στην κηδεία του 10 μηνών βρέφους… Με ρουχαλάκι του στα χέρια η μητέρα του

Σκηνές που θύμιζαν αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκαν στην Ελασσόνα νωρίτερα,...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

Νεκρός 38χρονος επιχειρηματίας μέσα στο κατάστημά του στους Αγίους Θεοδώρους

«Πάγωσε» η τοπική κοινωνία των Αγίων Θεοδώρων, μετά την...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

Έσκασε «βόμβα» από τον Τριανταφυλλόπουλο: Υπόθεση βιασμού με «συνταγή» Μπίκα…

Ανατριχιαστικά πολλές ομοιότητες με την καταγγελία της Γεωργίας Μπίκα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ