100 βουλευτές των ΗΠΑ για τα εγκλήματα σε Ναγκόρνο Καραμπάχ

Must Read

19 Φεβ. 2021 – Επιστολή προς τον ΥΠΕΞ & ΥΠΑΜ, 100 μελών του Κογκρέσου με πρωτοβουλία του FRANK PALLONE, JR. και του δικού μας GUS M. BILIRAKIS…σχετικά με εγκλήματα και θηριωδίες Αζερμπαϊτζάν & Τουρκίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

  • Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Διαβάστε τα πιο κάτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα

Ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα για εμάς και για το μέλλον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου είναι η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ).

Όπως γνωρίζετε, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας ξεκίνησαν μια απρόκλητη επίθεση στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, που οδήγησε σε έξι εβδομάδες καταστροφικών μαχών που σκότωσαν περίπου 5.000 ανθρώπους και ανάγκασαν περισσότερους από 100.000 Αρμένιους να φύγουν από την περιοχή του Καραμπάχ.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν μπόρεσαν να προχωρήσουν γρήγορα στην περιοχή με τη βοήθεια ξένων μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, πολλοί που φέρονται ότι είχαν δεσμούς με διεθνώς αναγνωρισμένες τρομοκρατικές ομάδες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που χρησιμοποιούν αμερικανικά εξαρτήματα και τεχνολογία και βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης χρήσης βομβών διασποράς (cluster bombs) και βομβών λευκού φωσφόρου.

Μια άλλη σημαντική συνιστώσα για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή είναι να λογοδοτήσουν οι παράγοντες αποσταθεροποίησης. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας σχεδίασαν την εισβολή στο πλαίσιο της επίθεσης της 27ης Σεπτεμβρίου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν την αποθήκευση όπλων, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που σκότωσαν πολλούς αθώους πολίτες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, τις προκλήσεις του Ιουλίου 2020 από τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν στην επαρχία Tavush της Αρμενίας και αρκετές περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας κοινών στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα αρμενικά σύνορα που προμηνύουν τις επερχόμενες επιθέσεις .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι διεθνείς παράγοντες δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την απότομη και απρόκλητη κλιμάκωση της βίας.

Οι ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί εκείνη την εποχή για να σταματήσουν οι επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, να περιελάμβαναν απειλές κυρώσεων σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από αυτές τις χώρες και παρακράτηση βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της παραίτησης από το άρθρο 907 του νόμου για την υποστήριξη της ελευθερίας και της παύσης περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας μέσω του Τμήματος 333.

Ομοίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανεκτιμήσουν την πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία. Το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν θερίζει τους καρπούς του χάους που έχει σπείρει στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή και τον Νότιο Καύκασο. Η εσκεμμένη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση αντιαεροπορικών πυραύλων ρωσικής κατασκευής λόγω της απειλής κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτεί μια γρήγορη και αποφασιστική διόρθωση.

Πρέπει να διδαχθούμε από τις αποτυχίες μιας πολιτικής κατευνασμού που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις έναντι της Τουρκίας και να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο διπλωματικό και οικονομικό εργαλείο για να τιμωρήσουμε αυτούς τους κακούς παράγοντες για τις επιθέσεις τους και τις αποκρουστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν δεν ενεργήσουμε, διακινδυνεύουμε την πιθανότητα το καθεστώς Ερντογάν να προκαλέσει μια διαρκώς διευρυνόμενη ζώνη σύγκρουσης.

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κόκκινος συναγερμός από τους πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας έκανε συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού για την αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα...

More Articles Like This