Δύσκολο για Μακρόν

Must Read

Σε αυτές τις γαλλικές εκλογές, ο πατριωτικός λόγος της Λεπέν φαίνεται να άγγιξε τελικά αρκετό κόσμο, με αποτέλεσμα να αισθανθεί ο Μακρόν την ανάσα της στον σβέρκο του. Από τα δημοσιεύματα πριν και μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών φαίνεται ότι το σύστημα δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα εκλεγεί ο αγαπημένος των ελίτ.

Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Οι Γάλλοι έχουν αγανακτήσει με την οικονομική του πολιτική, με τα μέτρα που πήρε για τον κορονοϊό, αν και σαφώς ελαφρύτερα από τα δικά μας, με το χαϊδολόγημα σε λαθρομετανάστες.

Ο Μακρόν προτείνει έναν πολιτικό λόγο εκτός τόπου και χρόνου, διαφημίζοντας ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για όλους, λες και τους Γάλλους αυτά τους απασχολούσαν. Την ίδια στιγμή, μιλά για σύνταξη στα 65, κάτι που τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει, μήπως και πάρει καμιά ψήφο. Μιλά για Ευρώπη και δημοκρατία, όπως όλοι αυτοί που αποφασίζουν κατά των λαών της Ευρώπης μέσα από διαδικασίες και όργανα που μόνο δημοκρατικά δεν τα λες. Όσοι είναι κατά των λαών της Ευρώπης και καταστρέφουν τον πολιτισμό της και τις χώρες βαφτίστηκαν Ευρωπαίοι δημοκράτες.

Όσοι πάλι ενδιαφέρονται για τα έθνη τους και κοιτούν το καλό της κοινωνίας είναι ακροδεξιοί, φασίστες, συντηρητικοί. Η διάλυση των ευρωπαϊκών εθνών και των πολιτισμών τους είναι κάποιο είδος προοδευτικότητας που αδυνατούμε να καταλάβουμε όλοι εμείς που αγαπάμε την πατρίδα μας και την ήπειρο αυτή, η οποία φώτισε όλον τον κόσμο με τα πνευματικά της επιτεύγματα. Είναι πρόοδος ο εκβαρβαρισμός της κοινωνίας. Είναι πρόοδος η διάλυση των αξιών μέσα στα δηλητηριώδη προτάγματα της νεοταξίτικης ατζέντας. Είναι πρόοδος η φτωχοποίηση της κοινωνίας με τις «ευρωπαϊκές» πολιτικές των απάτριδων συμφερόντων.

Και, φυσικά, είναι ακροδεξιό να μην έχεις νεοταξίτικη ατζέντα. Απέναντι στις ελιτίστικες φανφάρες του Μακρόν, η Λεπέν έχει πει ότι θα καταργήσει την ιθαγένεια που ανακτάται με το δίκαιο του εδάφους (και πολύ καλά θα κάνει), θα μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια (ακούει κανείς εδώ;), θα απελάσει αλλοδαπούς εγκληματίες και παραβατικούς, τα επιδόματα θα δίνονται μόνο σε όσους ξένους δουλεύουν επί 5ετία με πλήρες ωράριο. Επίσης, προτείνει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, θα νομοθετήσει η αίτηση ασύλου να κατατίθεται μόνο σε πρεσβείες και προξενεία της Γαλλίας στο εξωτερικό, και θα απαγορεύσει τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών. «Ο λαός πρώτα, όχι η παγκοσμιοποίηση» λέει η Λεπέν, όταν ο Μακρόν λέει ουσιαστικά το ακριβώς ανάποδο. Αν και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν νικητή, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του αριστερού Μελανσόν, που άγγιξε το 22%. Συγκέντρωσε ψήφους και από τα Κίτρινα Γιλέκα και από ανθρώπους που ήταν κατά των μέτρων του κορονοϊού. Αυτοί θα ψηφίσουν Μακρόν; Δεν νομίζω.

*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επικαιροποίηση ΕΜΥ: Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προχώρησε τα μεσάνυχτα σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, σύμφωνα με τα...

More Articles Like This