Ο Γόρδιος Δεσμός και η… λύση του

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Στο προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Ο Γόρδιος Δεσμός της εξωτερικής μας πολιτικής» προσπαθήσαμε, στο πλαίσιο του χώρου που διατίθεται, να εξηγήσουμε γιατί η ταυτόχρονη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εξελίχθηκε σε πληγή για την Ελλάδα.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Και, επειδή ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας, που ένωσε τον Ελληνισμό και πραγματοποίησε ένα θαύμα, το οποίο καθορίζει σε έναν βαθμό μέχρι και σήμερα πολιτισμικά μεγάλο μέρος των εδαφών που κατέκτησε, δεν λέμε ότι ο Γόρδιος Δεσμός πρέπει να κοπεί, αλλά να λυθεί.

Η Ελλάδα σωστά επέλεξε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ -άλλωστε, είναι αμφίβολο αν είχε άλλη επιλογή η πολιτική ηγεσία το 1952- και σωστά παραμένουμε μέλος της συμμαχίας. Εξάλλου, την τελευταία φορά που αμφισβητήσαμε εμπράκτως τη συμμετοχή μας, με την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του, το 1974, δημιουργήσαμε μια κατάσταση στο Αιγαίο την οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα.

Μέχρι το 1974, ο επιχειρησιακός έλεγχος του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου ήταν υπό την ευθύνη των Ελλήνων αρχηγών Αεροπορίας και Ναυτικού. Μετά την έξοδό μας, αυτό το προνόμιο χάθηκε, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Επίσης, αν η Ελλάδα επιχειρήσει να βγει από το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση συμπλοκής με την Τουρκία, που είναι προφανές ότι θα περιλαμβάνει και αεροπορικές επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος, τότε θα κληθεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, αφού θα ενεργοποιηθεί το περίφημο άρθρο 5, που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Αρα, πώς μπορεί να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός;

Το έχουμε αναφέρει ξανά, αλλά η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως. Η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τον μακρόπνοο επεκτατικό σχεδιασμό των τουρκικών κυβερνήσεων, ο οποίος μεταφράζεται σε αντίστοιχα επιχειρησιακά σχέδια εναντίον τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν την τουρκική επιθετικότητα, όπως παραβιάσεις εναέριου χώρου, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, έκδοση παράνομων NAVTEX, εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, επιθετική εργαλειοποίηση αλλοδαπών για εισβολή στην Ελλάδα και πόσα άλλα.

Αφού προηγηθεί μια πολύ λεπτομερής και μεθοδική πολιτική και διπλωματική προετοιμασία, όλα αυτά να τεθούν με τον πιο επίσημο τρόπο σε συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ από τον Ελληνα πρωθυπουργό και να ζητήσουμε την αλλαγή του καταστατικού του, ούτως ώστε να προβλέπεται το «πάγωμα» της συμμετοχής στη συμμαχία όποιου κράτους-μέλους απειλεί άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο να λυθεί μόνο του το πρόβλημα, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ μεγάλο. Ούτε είναι δυνατόν να ανεχθούμε μπροστά στα μάτια των χωρών του ΝΑΤΟ να διεξάγεται άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», όταν γνωρίζουμε ότι αυτή αποτελεί υλοποίηση πολιτικής οδηγίας και επιχειρησιακών σχεδίων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν στόχο, σε πρώτη φάση, να εγκλωβίσουν τα ελληνικά νησιά μέσα στην αυθαίρετα ορισθείσα τουρκική υφαλοκρηπίδα και, σε δεύτερη φάση, να χωρίσουν το Αιγαίο στη μέση, προσαρτώντας τα νησιά που βρίσκονται ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.

Η ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το πολιτικό σύστημα εν συνόλω, η λεγόμενη «πνευματική και οικονομική ελίτ» και οι Ελληνες πολίτες πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και, δυστυχώς, υπέρ των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας.

Μπορούμε να λύσουμε τον Γόρδιο Δεσμό, αρκεί να εξετάσουμε σωστά τη φύση του, και μετά όλα τα άλλα είναι εύκολα. Όσο για το σύνθημα που ταιριάζει στην περίπτωση, είναι το σύνθημα που υπάρχει στο έμβλημα των πεζοναυτών μας: «Θαρσείν χρη τάχ̓ αύριον έσετ̓ άμεινον».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε μπλόκο σε συγκεντρώσεις οπαδών ΑΕΚ και Παναθηναϊκού

Ενόψει του κρίσιμου ντέρμπι και για λόγους ασφαλείας

More Articles Like This