Πάσχα χωρίς Χριστό

Must Read

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα! Στη νεανική μου ηλικία έζησα για λίγο στην Αγγλία, λόγω μεταπτυχιακών σπουδών, και βίωσα τι σημαίνει να αποχριστιανικοποιείται μία ολόκληρη χώρα λόγω της πολιτικής ορθότητας.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Οι θρησκευτικές εορτές εκεί είχαν βαφτιστεί «τραπεζικές αργίες» και σχεδόν κανείς Αγγλος δεν γνώριζε τι ακριβώς αφορά η μέρα, ακόμα κι αν αφορούσε τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί τον προστάτη όλης της πατρίδας τους! Τα Χριστούγεννα δεν έβλεπες πουθενά φάτνη ή τη μορφή του Κυρίου μας και η συνηθισμένη ευχή ήταν «season greetings», δηλαδή ένα ξερό και αποχριστιανοποιημένο «καλές εορτές», λες και αποτελούσε κάποιου είδους βλασφημία να μιλήσεις για το όνομα του Κυρίου.

Προχθές μου έστειλε συγγενής μου που μένει μόνιμα στην Αγγλία φωτογραφίες από ποδοσφαιρικό αγώνα που είχε πάει με τον γιο του την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών. Τον ρώτησα πώς είναι δυνατόν να παίζουν οι ομάδες ποδόσφαιρο σε τόσο ιερή εορτή και μου απάντησε ότι είναι απλώς μια Κυριακή σαν όλες τις άλλες […] στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως γνωστόν, ό,τι γίνεται στο εξωτερικό έρχεται ως «μόδα» και στην Ελλάδα με χρονοκαθυστέρηση 5-10 ετών. Στην πατρίδα μας τόσο η επέλαση της παγκόσμιας ορθοπολιτικής ισοπεδωτικής μανίας που βάλλει κατά κάθε θρησκείας, παράδοσης και εθίμων όσο και η εφαρμογή της καραντίνας των τελευταίων δύο ετών της πανδημίας κλόνισαν το θρησκευτικό μας αίσθημα και την επαφή που έχουμε σε δισχιλιετή βάση με την Εκκλησία μας.

Οι ιεροί ναοί μας κλειστοί για μεγάλη διάρκεια, ο φόβος του θανάτου από τον κορονοϊό να έχει εξαπλωθεί και -το κυριότερο για εμένα- ο εκκλησιασμός των μαθητών, που γινόταν σε συχνή βάση, έπαυσε σχεδόν ολοκληρωτικά, λόγω εγκυκλίων από το υπουργείο Παιδείας.

Οι διαφημίσεις από επιχειρήσεις που βλέπουμε σε όλη τη διάρκεια προετοιμασίας για την Ανάσταση δεν έχουν καμία μα καμία αναφορά στη Σταύρωση του Κυρίου μας. Κουνελάκια έχουν πάρει τη θέση του […], λες και αναβιώνει κάποιος παλαιολιθικός ανιμισμός, ενώ και πολλοί προβάλλουν το μήνυμα ότι η Λαμπρή είναι η «εορτή της άνοιξης» παραβλέποντας εντελώς το βαθύτατο θρησκευτικό στοιχείο.

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε όλο αυτό το κλίμα αποδόμησης; Να έχουμε ισχυρή επαφή με την εκκλησία της ενορίας μας, να νηστεύουμε, να ακολουθούμε τα έθιμα του λαού μας και να εορτάσουμε με τη λαμπρότητα που αρμόζει την Κυριακή της Ανάστασης, αγαπημένοι, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μας. Καλή Ανάσταση σε όλους!

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διπλωματία υποτέλειας

Διαβάστε σήμερα στη «δημοκρατία»: Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: H Ελλάδα με στρατηγική φτωχού συγγενή - Ερντογάν και Ράμα εμπαίζουν τον...

More Articles Like This