12/8/2022

Χάος στους χειρισμούς για ναυτιλία και όπλα

Δημοσίευση:

Οι -αμφίβολου μακροπρόθεσμου αποτελέσματος- προσπάθειες της κυβέρνησης να εξαιρέσει τα πλοία ελληνικών συμφερόντων από τις κυρώσεις και απαγορεύσεις της Ε.Ε., ως προς τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, έχουν βαρύνουσα σημασία για τρεις, κυρίως, λόγους.

  • Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΑΡΚΑ*

Πρώτα απ’ όλα, αποδεικνύεται ότι η Αθήνα, όταν το επιθυμεί πραγματικά, έχει τη δυνατότητα άσκησης πίεσης στην Κομισιόν και σύναψης συμμαχιών για την προώθηση ή προάσπιση ζωτικών ελληνικών συμφερόντων. Κακώς επικρίνεται ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για «μάχη υπέρ των εφοπλιστών», αφού -ανεξαρτήτως φορολογικών ή άλλων προνομίων- η ναυτιλία αποτελεί κλάδο κατεξοχήν κρίσιμο για την εθνική οικονομία και την άσκηση επιρροής διεθνώς. Αλίμονο αν μετά την ευρεία αποβιομηχάνιση, τη συρρίκνωση του ναυπηγικού τομέα και τη -λόγω Μνημονίου- εξουδετέρωση της ανεπανάληπτης οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια η χώρα απολέσει και την ελληνόκτητη ναυτιλία.

Ωστόσο, αν για κάτι πρέπει να ασκηθεί κριτική στον κ. Μητσοτάκη, είναι ότι δεν έχει επιδείξει την ίδια, ανάλογη ή μεγαλύτερη, μαχητικότητα σε άλλα μείζονα ζητήματα. Οπως στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας (που, κατά το κυβερνητικό λεκτικό, θα «δάγκωναν», αλλά γρήγορα εξιλεώθηκαν), καθώς και στη στήριξη της κοινωνίας έναντι του ενεργειακού κόστους. Η ελληνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με την ισπανική και την πορτογαλική που προστάτευσαν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους, δεν έδωσε μάχη στις Βρυξέλλες για το βασικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τήρησε συνεπή στάση από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, αποστέλλοντας όπλα στο Κίεβο και δηλώνοντας ότι οι σύμμαχοι και εταίροι, όπως η Ελλάδα, «πρέπει να είναι προβλέψιμοι, γιατί αλλιώς δεν είναι αξιόπιστοι», ξαφνικά δεν έχει πρόβλημα να αλλάξει στάση. Λόγω της εθνικής σημασίας της εμπορικής ναυτιλίας και εσωτερικών σκοπιμοτήτων, ο πρωθυπουργός συνειδητοποιεί ότι δεν είναι δυνατόν η άσκηση εξωτερικής πολιτικής να είναι πάντα προβλέψιμη. Εξαιρέσεις επιβάλλονται και δικαιολογούνται.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Άλλωστε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη (που αποδείχθηκε ανέτοιμη για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, παρά τις προειδοποιήσεις του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ από τον Νοέμβριο) θα βρεθεί, σύντομα, ενώπιον νέων παρόμοιων διλημμάτων. Ειδικά ως προς την αποστολή πρόσθετου υλικού στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτοπαγιδευτεί και -το χειρότερο- αφόπλισε την ελληνική διπλωματική επιχειρηματολογία.

Αποστέλλοντας βαρύ οπλισμό, μόλις λίγες ημέρες μετά την εισβολή, ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε -κατά άλλους ορθώς και κατά άλλους λανθασμένα- το άτυπο δόγμα όλων των προκατόχων του για λελογισμένη συνδρομή, αντί της βαθιάς ανάμειξης στις πολεμικές κρίσεις. Δεν ακολούθησε την πολιτική του Κων. Μητσοτάκη στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1990 (άδειες υπερπτήσεων συμμαχικών αεροσκαφών και αποστολή φρεγάτας για νηοψίες το πολύ μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα), του Κ. Σημίτη το 1999 στο Κόσοβο (υποστήριξη επιχειρήσεων, χωρίς συμμετοχή σε πλήγματα κατά της Σερβίας) και του Κώστα Καραμανλή το 2004 στο Αφγανιστάν (αποχή από μάχες και αποστολή κινητού νοσοκομείου και δύναμης Μηχανικού, με προστασία ειδικών δυνάμεων, για την εκτέλεση έργων).

Επομένως, από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το δόγμα, γιατί η Ουάσινγκτον να μην αξιώνει, συνεχώς, επιπλέον συστήματα για την Ουκρανία; Ο πρωθυπουργός έκανε, μάλιστα, το μέγιστο λάθος να δηλώσει ότι «δεν είναι συνεχής» (!) η τουρκική επιθετικότητα. Διέγραψε μεμιάς την, ως τώρα, ελληνική επισήμανση στις ΗΠΑ ότι πρόσθετη συνδρομή είναι αδύνατη λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο.

Λογικοφανές, από εκεί και πέρα, το αμερικανικό αντεπιχείρημα ότι, αφού «δεν είναι συνεχής» η απειλή, η Ελλάδα διαθέτει ακόμα περιθώρια αποδέσμευσης αμυντικών συστημάτων της. Παλαιοί διπλωμάτες θυμίζουν ότι κάτι παρόμοιο συνέβη τον Ιούνιο του 1992 με το όνομα των Σκοπίων, όταν ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών ειρωνεύτηκε την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «αφού δέχεστε το λίγο “Μακεδονία”, γιατί δεν δέχεστε και το ολόκληρο να τελειώνουμε;».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Η τρίτη σημαντική πτυχή της διαμάχης στις Βρυξέλλες εντοπίζεται στον αρραγή ή μη χαρακτήρα των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Τους μήνες πριν από την εισβολή, η Ουάσινγκτον τόνιζε ότι, σε αντίθεση με το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Βλ. Πούτιν δεν θα πρέπει να αξιοποιήσει πάλι ενδεχόμενη νέα ανοχή ή διάσπαση της Δύσης.

Κατά τους περασμένους 2,5 μήνες όντως δεν υπήρξε ρωγμή στο μέτωπο των κυρώσεων. Τώρα, και με ελληνική συμμετοχή, αρχίζουν τριγμοί που θα πολλαπλασιαστούν -ανεξαρτήτως εξέλιξης του πολέμου- στον δύσκολο χειμώνα του 2022-23, με τη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων στην Αθήνα να γίνεται δυσχερέστατη.

* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το «Αβδούλ Χαμίντ Χαν», το ερευνητικό πλοίο των Μεμέτηδων, φέρει το όνομα ενός διαβόητου...

Ένοικος στο Μαξίμου επιλεκτικής γνώσης!

Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεξιάς και της κεντροδεξιάς παράταξης, από το τέλος του Β΄...

Ευθυνόφοβη κυβέρνηση

Τα υπερεθνικά διευθυντήρια, γνωστά τοις πάσι διά τον χρόνιο μισελληνισμό τους, μισούν θανάσιμα τον...

Αλλαγή πλεύσης…

Στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον...

Παρακολουθήματα παρακολουθήσεων

Είναι γεγονός πως σε κάθε εποχή η οποιαδήποτε εξουσία φρόντιζε να παρακολουθεί και να...

Διπλωματικός συναγερμός στην Αθήνα

Αν κρίνω από όσα διαβάζω στα ρεπορτάζ έγκριτων συναδέλφων του διπλωματικού ρεπορτάζ, τότε η...

Μας κορόιδεψε… ευθέως!

Μονάχα ένας επαγγελματίας γλείφτης, κόλακας και ξιπασμένος αυλικός σαν τον Αδωνι Γεωργιάδη, που θρέφεται...

Γιατί ο δημόσιος βίος δηλητηριάστηκε από τις υποκλοπές!

Εξεταστική για την ΕΥΠ από το 2015, με αφορμή τις καταγγελίες Λαφαζάνη για παγίδευση...

Πολιτική αποτυχία της Ν.Δ.

Το πρόσφατο σκάνδαλο παρακολούθησης των τηλεφώνων ενός πολιτικού αρχηγού, βουλευτών, καθώς και στελεχών της...

Οι καταγγελίες των συνθηκών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πάει μέχρι στιγμής καλά για τη Δύση. Και αυτό,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

H Πόπη Μαλλιωτάκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναφορέσει σουτιέν

Η Πόπη Μαλλιωτάκη, διαθέτει έναν λογαριασμό στο Instagram με...

Τον σακάτεψε στο ξύλο – Μπουνιές μετά από τροχαίο στη Σαντορίνη

Αποτρόπαιες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στα Φήρα της Σαντορίνης μετά...

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Αντιπλοίαρχος πέθανε ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας

Το Πολεμικό Ναυτικό θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του Αντιπλοιάρχου...

Η Λουπέσκου, ο Τράγκας και το μυστικό βουτηγμένο στο… αίμα!

Η Αντζυ Λουπέσκου, η διακεκριμένη ερευνήτρια της μεταφυσικής, ψυχολόγος,...

Η πιο τολμηρη φωτογραφία του 2022: H Όλγα Σκιαδαρέση κάνει ολόγυμνη μπάνιο στη θάλασσα

O Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Μπέσυ Μάλφα, έχουν αποκτήσει...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το προσεχές τριήμερο

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως...

«Ένα ολόκληρο χωριό βρωμάει ψοφίμι» – Τραγικές εικόνες στη Θεσπρωτία

Εικόνες γροθιά στο στομάχι έδωσε στη δημοσιότητα η γνωστή...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ