Σκανδιναβική «ουδετερότης»

Must Read

Τόση Ιστορία που παράγεται αυτές τις μέρες είναι ολίγον δύσκολο να την καταναλώσουμε! Χαρακτηρίστηκε αίφνης ιστορική εξέλιξη η υποβολή αίτησης ένταξης της Σουηδίας και την Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και χαιρετίστηκε από τον γενικό του γραμματέα ως εγκατάλειψη της ουδετερότητας.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Θα θέλαμε πολύ να είναι έτσι, αλλά τα σκανδιναβικά κράτη έχουν υπογείως εγκαταλείψει την ουδετερότητά τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια – στο παρασκήνιο συνεργάζονται αρμονικά και απροκάλυπτα με τον αγγλοσαξονικό άξονα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συνεργασία τους με την Ατλαντική Συμμαχία εις βάρος των συμφερόντων ακόμη και αυτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι διαρκής και σταθερή. Το μόνο που αλλάζει τώρα κάπως τα πράγματα είναι η ασφάλεια. Η νέα παράμετρος στη ζωή τους. Τόσα χρόνια η αθέατη συμπόρευσή τους με τη Δύση δεν ήγειρε σοβαρούς προβληματισμούς, καθώς ουδέποτε προκάλεσε ζητήματα εθνικής ασφάλειας στη μεθοριακή περίμετρό τους. Τώρα όμως που η Αμερική πολεμά τη Ρωσία στην Ουκρανία δι’ αντιπροσώπου προέκυψε και αυτό: η ανάγκη να εγκαταλειφθεί επισήμως η ουδετερότητα και να υποβληθεί επισήμως αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Πρακτικά, όμως, αυτό έχει αλλάξει πολλά πολλά χρόνια. Σκανδιναβική ουδετερότης δεν υπάρχει. Δείτε ποιας εθνικότητας είναι οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ακόμη και οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ: Σκανδιναβοί εμπιστοσύνης. Νορβηγοί, Σουηδοί, Δανοί, Φινλανδοί. Ακόμη θυμάμαι τον Νίκο Κοτζιά να καταγγέλλει τον Νορβηγό ειδικό μεσολαβητή του Κυπριακού Εσπεν Μπαρθ Αϊντε για μεροληψία εις βάρος μας – μόλις προσγειωνόταν στην Αθήνα έτρεχε πρώτα στην τουρκική πρεσβεία και μετά πήγαινε στο υπουργείο Εξωτερικών!

Δείτε από ποιες εθνικότητες συγκροτούνται συνήθως οι ουδέτεροι κυανόκρανοι του ΟΗΕ σε εμπόλεμες περιοχές (Κόσοβο, Ιράκ, Αφγανιστάν) και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών κατά της παράνομης μετανάστευσης, όπως η Frontex – Σκανδιναβοί εμπιστοσύνης, επίσης. Δείτε ποιας εθνικότητας είναι η επίτροπος της Ε.Ε. που κυνηγά την Ελλάδα επειδή δεν δέχεται όλους τους παράνομους μετανάστες του κόσμου. Δείτε τι συμβαίνει με τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τις παράνομες υποκλοπές της αμερικανικής NSA εις βάρος Ευρωπαίων εκλεγμένων ηγετών.

Προσφάτως απεπέμφθη από τη θέση του ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Δανίας επειδή συνελήφθη να συνεργάζεται επί μακρόν με τους Αμερικανούς και να εποπτεύει την παρακολούθηση του προσωπικού κινητού της καγκελαρίου Μέρκελ! Στο μακρινό 2005, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων που διερευνούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αντελήφθη ότι ο υπερκοριός με τις 6.000 γραμμές κώδικα, που παρακολουθούσε τα τηλέφωνα της πολιτικής μας ηγεσίας, κατασκευάστηκε σε σκανδιναβικό έδαφος, στις εγκαταστάσεις διάσημης πολυεθνικής. Αν διαβάσετε με προσοχή από απόσταση τα πρακτικά της εξεταστικής, με την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της, συνδυαστικά με την κατάθεση μάνατζερ πολυεθνικής κινητής τηλεφωνίας, θα εξαγάγετε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη συνεργασία τους, καθώς η σκανδιναβική πολυεθνική είχε ενσωματωμένο στο πακέτο των συσκευών που πωλούσε στην εταιρία κινητής και σύστημα «ακρόασης».

Δείτε, τέλος, πόσο διαλυτικά λειτούργησαν μέσα στους κόλπους της Ενωσης οι φίλοι μας οι Φινλανδοί στην εποχή των Μνημονίων, τότε που πέσαμε στην ανάγκη τους. Ζήτησαν αρχικώς ως ενέχυρο χρυσό και άλλες εμπράγματες εγγυήσεις, που δεν ζητούσε ουδείς άλλος Ευρωπαίος εταίρος (εξευτελίζοντάς μας), και στο τέλος «συμβιβάστηκαν» με μια ειδική συμφωνία ad hoc με την κυβέρνηση για τον δανεισμό της Ελλάδας 25ετούς διάρκειας αντί αδρών ανταλλαγμάτων (για να έρχεται σήμερα, που αυτοί πέφτουν στην ανάγκη μας, ο κύριος Μητσοτάκης και να μαλώνει οποιονδήποτε «σπάει» τους κανόνες και απειλεί με βέτο το Ελσίνκι – πόσο γρήγορα ξεχνάμε, πόσο «large» μεγαλόψυχοι είμαστε!).

Αυτή είναι λοιπόν -με τις φωτεινές εξαιρέσεις της, βεβαίως- η σκανδιναβική «ουδετερότητα» εδώ και χρόνια στον ΟΗΕ, στο Εurogroup, στην ενέργεια, στις διασυνοριακές υπηρεσίες, στις τηλεπικοινωνίες. Ευρωατλαντισμός σταθερός. Και βεβαίως, από την πλευρά τους, αυτό δεν είναι προς ψόγο. Το εθνικό τους συμφέρον κοιτάνε, τους λαούς τους προστατεύουν, γούστο τους και καπέλο τους. Μπράβο τους, κατά συνέπεια, για τη συνεργασία που έχουν στο παρασκήνιο με Αμερικανούς, Αγγλους και λοιπούς καμπαλέρος. Όχι όμως να μας πουλάνε οψίμως το τέλος της ουδετερότητάς τους, επειδή άρχισαν να χάνουν τον ύπνο τους και να βλέπουν τον εφιάλτη της προσγείωσης μιας ρωσικής πυρηνικής κεφαλής στα κεφάλια τους.

Δυστυχώς, σε αυτή τη ζωή τίποτε δεν είναι χωρίς κόστος. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να μετέχει σε παιχνίδια εις βάρος άλλων λαών, με την ιδέα ότι οι εντάσεις δεν θα φτάσουν ποτέ έξω από την αυλή του, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Να που φτάνουν! Σε σημείο να τον αναγκάζουν να αποβάλει τη λεοντή και να ζητά προστασία και προστάτες. Έτσι είναι η ζωή. Λυπάμαι που δεν μπορώ να το μεταφράσω στα σκανδιναβικά, αλλά νταβατζιλίκι χωρίς νταβατζήδες στην πλάτη σου, προστασία χωρίς προστάτες, δεν γίνεται. Είναι μοιραίο.

ΥΓ.: Εννοείται ότι το παρόν σημείωμα ασκεί κριτική στην «ουδετερότητα» ορισμένων σκανδιναβικών ηγεσιών. Όχι στους λαούς των χωρών αυτών, που και μας αγαπάνε και τους αγαπάμε και καμιά «ουδετερότητα» δεν σκιάζει τις μεταξύ μας σχέσεις. Αντιθέτως!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ και το μπάχαλο με τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα

Τα τρία πέναλτι που έπιασε ο... Μέγας Κωνσταντίνος Τζολάκης στην Κωνσταντινούπουλη στον αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ μπορεί να δίνουν...

More Articles Like This