Γιατί χειροκροτούν αι ΗΠΑ

Must Read

Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι σαν νυχτερινό κέντρο, με τη διαφορά ότι ο «τραγουδιστής» πληρώνει τους θαμώνες

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Πήγε ο Μητσοτάκης στην Αμερική, έχοντας ήδη ψηφίσει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (δίνουμε γην και ύδωρ σε αντάλλαγμα φιλοφρονήσεων και υποσχέσεων), και μίλησε στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο. Κανείς δεν ξέρει τι είδους υποδοχή ανέμεναν εκεί ο ίδιος και οι κολαούζοι του. Ίσως ήταν πεπεισμένοι ότι, μόλις τους έβλεπαν οι Γιάνκηδες, θα τους έδιναν τα χαλιά να τα τυλίξουν, να τα συσκευάσουν και να τα φέρουν στην Ελλάδα για φύλαξη μέχρι τη νέα χειμερινή σεζόν.

Μόλις η μητσοτακική ομήγυρις άκουσε τον ήχο χειροκροτημάτων κόντεψε -σύσσωμη- να λιποθυμήσει από ενθουσιασμό. Ο πιλάφειος λόγος Μητσοτάκη, που έκανε και τον βέβηλο και αντεθνικό παραλληλισμό των νεοναζί αζοφιτών με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου, ήχησε στα ώτα τους σαν τον «Πανηγυρικό» του Ισοκράτους. Είδαν οι κολαούζοι τα μέλη του Κογκρέσου να χειροκροτούν όρθια τον Μητσοτάκη και νόμιζαν ότι μόλις είχαν κατακτήσει τον Ολυμπο της δόξης τους.

Λησμόνησαν οι τλήμονες (ίσως και ορισμένοι να το αγνοούν κιόλας) ότι το αμερικανικό Κογκρέσο είναι σαν νυχτερινό κέντρο – με τη διαφορά ότι ο «τραγουδιστής» πληρώνει τους θαμώνες. Ο τραγουδιστής-ομιλητής πληρώνει το αδηφάγο αμερικανικό κράτος και οι θαμώνες (οι πολιτικοί) εισπράττουν για λογαριασμό του, γι’ αυτό χειροκροτούν.

Στις 8 Ιουνίου του 2016 μίλησε στο Κογκρέσο ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Οπως έγραφε σε αφιέρωμα η ινδική ενημερωτική ιστοσελίδα newstrack.com*, «η ομιλία του χαρακτηρίστηκε από τις 72 φορές που χειροκροτήθηκε και τις εννιά φορές που τα μέλη του Κογκρέσου τον χειροκρότησαν όρθια!».

Αν ο Κυριάκος ξετρελάθηκε με τις λίγες φορές που τον χειροκρότησαν οι Αμερικανοί, τι να πει και ο Μόντι, που τους ξεμέσιασε να σηκώνονται για να τον μπιζάρουν και να του ζητούν αυτόγραφα, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα (το 2005) του είχαν απαγορεύσει να επισκεφτεί τις ΗΠΑ…

Γιατί το έκαναν αυτό στο Κογκρέσο; Διότι επεδίωκαν να συνάψουν μια σειρά από αμυντικές συμφωνίες με την Ινδία, «μαρκάροντας» έτσι ακόμα πιο στενά την Κίνα, και να διαθέσει η χώρα του Μόντι μερικά δισ. δολάρια σε αγορές αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Με όσα δώσαμε εμείς στις ΗΠΑ, οι κόνγκρεσμεν έπρεπε να χορέψουν τσάμικο και μπόσα νόβα στον Κυριάκο, όχι απλώς να χειροκροτήσουν.

* https://english.newstrack.com/world-news/modi-us-congress-72-times-applause-9-times-standing-ovation-20272.html

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε μπλόκο σε συγκεντρώσεις οπαδών ΑΕΚ και Παναθηναϊκού

Ενόψει του κρίσιμου ντέρμπι και για λόγους ασφαλείας

More Articles Like This