Ψέματα, ψέματα, ψέματα!

Must Read

Ενα θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα χειροκροτήσαμε τη διπλωματική εκστρατεία που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προβολή των εθνικών θεμάτων, ιδιαιτέρως των Ελληνοτουρκικών. Χειροκροτήσαμε την ομιλία του στο Κογκρέσο, χειροκροτήσαμε τη διακήρυξή του ότι ο αναθεωρητισμός πρέπει να ηττηθεί, χειροκροτήσαμε την πρωτοβουλία του να επιδείξει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο μέσα στον Λευκό Οίκο. Τονίσαμε όμως ταυτόχρονα ότι όλες οι επισημάνσεις, τις οποίες έκανε με ένταση ο κύριος Μητσοτάκης μπροστά στον πρόεδρο Μπάιντεν και στους γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έτυχαν ούτε μίας δήλωσης δημόσιας στήριξης. Έστω χάριν των εντυπώσεων.

Προβληματιστήκαμε για το αν τα θυελλώδη χειροκροτήματα έχουν αντίκρισμα και περιμέναμε πότε θα έρθει η άγια ώρα της έμπρακτης ελληνικής δικαίωσης από τον συμμαχικό παράγοντα. Η ώρα αυτή ήρθε, και μάλιστα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αμέσως! Οι γείτονες Τούρκοι θέλησαν πολύ γρήγορα να δοκιμάσουν κατά πόσον αυτά που ζήτησε ο πρωθυπουργός με τις δημόσιες δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να γίνουν πράξη. Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, και ενώ η κυβέρνηση είχε διοχετεύσει σε ολόκληρο τον κυριακάτικο Τύπο, πλην εξαιρέσεων, σχόλια, άγνωστες λεπτομέρειες και ρεπορτάζ από την επίσκεψη του κυρίου πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουρκικά μαχητικά πέταξαν μόλις δυόμισι μίλια πάνω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και μάλιστα πάνω από το σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί μελλοντικά η πλωτή εξέδρα υγροποίησης φυσικού αερίου.

Σκληρή παραβίαση

Το μήνυμα το οποίο επιχείρησαν να περάσουν οι Τούρκοι στους Αμερικανούς, πέρα από τη βάρβαρη και σκληρή παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας με υπερπτήση πάνω από κατοικημένη πόλη του ελληνικού Βορρά, ήταν σαφές και συγκεκριμένο: ότι τόσο οι νέες στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις στη Θράκη, όπως αυτές προβλέπονται στη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – HΠΑ (λιμάνι – Στρατόπεδο Γιαννούλη), όσο και οι εγκαταστάσεις για την προώθηση του δυτικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης είναι επισφαλείς! Τι θα περίμενε κανείς λογικά ύστερα από αυτή την ασύλληπτη πρόκληση που έγινε εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη;

Τι θα περίμενε πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης εξήγησε -και μπράβο του- με στατιστικά στοιχεία στους Αμερικανούς την πρωτοφανή έξαρση των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά την ημέρα που ανακοινώθηκε η ημερομηνία επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον; Θα περίμενε βεβαίως το πρώτο έμπρακτο βήμα αυτού που μας υποσχέθηκε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι με τη συνέντευξή της σε εφημερίδα γνωστού συγκροτήματος, η οποία σκίζει κάθε μέρα τα ιμάτιά της υπέρ των συμμαχικών θέσεων. Τι μας είπε η Νάνσι Πελόζι στο όνομα της χώρας της, αν και η ίδια δεν είναι κρατική αξιωματούχος για να δεσμεύει με τις απόψεις της το Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Μα, αυτό που διαβάσαμε με πηχυαίους τίτλους!

Ότι η Αμερική «εγγυάται την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας»! Δυστυχώς, η πραγματικότητα μας διέψευσε οδυνηρά. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις οργίλες ανακοινώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας καλούσε σε διάλογο με τους Τούρκους, σε συντονισμό και σε συνεννόηση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτήν, για το αν ο εναέριος χώρος της Αλεξανδρουπόλεως -κρατηθείτε- είναι ελληνικός ή τουρκικός! Ηταν απόγευμα Παρασκευής, βεβαίως, και ήταν λίγο δύσκολο να αποσυρθούν τα διθυραμβικά πρωτοσέλιδα που ετοιμάζονταν στην Αθήνα για την επίσκεψη του κύριου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι είδαμε κρεμασμένα χθες στα περίπτερα τα πρωτοσέλιδα για το νέο «Νew Deal» με τις ΗΠΑ, για το πώς ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» που δείξαμε αποτρέπει -υποτίθεται- μελλοντικές τουρκικές παραβιάσεις και το πώς η επίσκεψη αποτέλεσε τη βάση για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Η προσγείωση όλων μας, δυστυχώς, ήταν ανώμαλη.

Δεν φτάνει που οι Αμερικανοί δεν λαμβάνουν θέση για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι οποίες γίνονται μεταξύ 6 και 10 μιλίων, τώρα αρνούνται να λάβουν θέση ακόμη και για τις υπερπτήσεις που γίνονται μέσα από τα 6 μίλια. Προσθέστε, παρακαλώ, για να έχετε ολόκληρη την εικόνα, και τις θέσεις που διατύπωσε στην κρίση του Αυγούστου του 2020 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων που έκανε το «Oruc Reis» 4,5 ναυτικά μίλια έξω από το Καστελόριζο, στον πολύ σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ποιο είναι το πικρό συμπέρασμα από όλα όσα ζήσαμε, λοιπόν, αργά το απόγευμα της Παρασκευής; Η λέξη είναι ενοχλητική, αλλά ακριβής και αποτυπώνει την πραγματικότητα! «Ψέματα, ψέματα, ψέματα»! Ψέματα τα οποία στην Αθήνα σκεπάζονται με νέα ψέματα. Με την παρουσίαση μιας πραγματικότητας η οποία πόρρω απέχει από αυτό το οποίο συμβαίνει επί του πεδίου. Και το χειρότερο; Το λόμπι του κατευνασμού, δυστυχώς, εμμένει στην άποψη ότι δεν πρέπει να προκαλούμε τους γείτονες και ότι πρέπει να συνεχίσουμε το ταξίδι μας πάνω σε ροζ συννεφάκι για την υποτιθέμενη βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία και την υποτιθέμενη παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά.

Είναι τόσο ροζ το συννεφάκι του κατευνασμού, ώστε την περασμένη Πέμπτη, παραμονή της βάρβαρης τουρκικής παραβίασης πάνω από την Αλεξανδρούπολη, η πολιτειακή ηγεσία της χώρας έλεγε άρρητα ρήματα σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, κάνοντας λόγο -αν έχει τον θεό της!- η κυρία Σακελλαρόπουλου για διαφορετικότητα, ενώ τμήμα των κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΑΒ (που θα κάνει συμπαραγωγές με τη Λόκχιντ) έφτασε στο ντροπιαστικό κατάντημα να δικαιολογήσει τη Γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας λέγοντας ότι τάχα αυτή εντασσόταν στον απελευθερωτικό αγώνα των Τούρκων του Κεμάλ κατά των δυτικών! (Τα κεφάλια αυτών των κομματικών στελεχών της Ν.Δ. βρίσκονται ακόμα στη θέση τους και δεν έχουν διαγραφεί από τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος συνήθως ξεσπά την οργή του διαγράφοντας διάφορα μεσαία στελέχη με ασήμαντες αφορμές.)

Το λόμπι του κατευνασμού

Είναι επίσης τόσο ροζ το συννεφάκι πάνω στο οποίο ταξιδεύει το λόμπι του κατευνασμού, ώστε, πρώτον, επέβαλε υποβάθμιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης σε επίπεδο γενικού γραμματέα κατά τον εορτασμό των «Ελευθερίων» της Θράκης στις 14 Μαΐου, μη τυχόν και ενοχληθούν οι γείτονες, και, δεύτερον, επέβαλε μια απλή πρωθυπουργική ανάρτηση στο twitter για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ για την ημέρα κατά της ομοφοβίας είδαμε ολόκληρο βίντεο με δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης!

Από μια άποψη, πάντως, υπάρχει και μια θετική όψη σε όλα αυτά που συνέβησαν την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη. Οι αυταπάτες τελείωσαν πάρα πολύ γρήγορα. Τόσο πολύ, ώστε κανείς δεν δικαιούται να υποστηρίζει πως δεν γνώριζε εγκαίρως. Οι προσδοκίες μας για συμμαχική στήριξη σε περίπτωση διενέξεως με την Τουρκία στη Θράκη και στο Αιγαίο, ειδικώς στον εναέριο χώρο, έγιναν θρύψαλα και κομμάτια με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΛΟΤΤΟ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ αριθμός 2504, Τετάρτη 27/03/2024.Οι τυχεροί αριθμοί είναι: 5, 15, 25, 37, 39, 41.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΕΡΔΗ 1η (6) -...

More Articles Like This