4/7/2022

Kάν’ το όπως η… Σερβία: το μυστικό του τελευταίου γαλατικού χωριού

Δημοσίευση:

Θα μπορούσε μια μικρομεσαία ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, μιλάει ακομπλεξάριστα με Δύση και Ανατολή, και δεν κάνει face control στις ξένες επενδύσεις, ανάλογα με την εθνική τους προέλευση, να έχει αναπτυξιακή προοπτική στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Η απάντηση είναι καταφατική, και δεν μιλάω για την Ελβετία, που εισέπραξε μια σκανδαλώδη εύνοια της ιστορίας τον τελευταίο αιώνα.

  • Γιώργος Χαρβαλιάς

Αναφέρομαι στη Σερβία, που πριν από δύο δεκαετίες εισέπραττε τις βόμβες του ΝΑΤΟ και τη διεθνή κατακραυγή της Δύσης, μαζί με τον εξοστρακισμό της από όλες τις «πολιτισμένες» συλλογικές δομές, όπως περίπου σήμερα η Ρωσία.

Κάποιοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, όπως και οι πληρωμένοι παπαγάλοι τους στην Ελλάδα έτριβαν τα μάτια τους πριν από μερικές εβδομάδες με την εξωπραγματική εκλογική επίδοση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του μπλοκ των πατριωτικών δυνάμεων στο οποίο ηγείται τα τελευταία πέντε χρόνια. Το εκπληκτικό 60% που απέσπασε, έναντι μόλις 18% του κυριότερου αντιπάλου του, και η άνετη πλειοψηφία που εξασφαλίζει στη Βουλή με τις δυνάμεις των συμμάχων του, εξέπληξαν όσους πιστεύουν δογματικά ότι οι λαοί που δεν μαγεύονται από τις σειρήνες του «ευρωπαϊκού μονόδρομου made in Germany» και της συνακόλουθης εθνοαποδόμησης μπορούν να έχουν κάποια τύχη στη σημερινή Ευρώπη.

Σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του ο Σέρβος πρόεδρος περιέγραψε το έθνος του σαν το «τελευταίο γαλατικό χωριό», την «τελευταία ελεύθερη φυλή», που προστατεύει την ελευθερία της επιλέγοντας να αποφασίζει το μέλλον της χωρίς διεθνείς παρεμβάσεις.
Η αποστροφή αυτή είχε ίσως ένα στοιχείο υπερβολής, αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η Σερβία των τελευταίων ετών καταφέρνει με υποδειγματική μαεστρία να εφαρμόζει μία πραγματικά πολυπολική και αδέσμευτη εξωτερική πολιτική, έχοντας ταυτόχρονα πλείστα όσα ανοιχτά μέτωπα που απειλούν την εδαφική της ακεραιότητα και την ίδια την εθνική της υπόσταση.

Το μυστικό του «τελευταίου γαλατικού χωριού» είναι ότι, παρά το πρωτοφανές σοκ που υπέστη από την άνανδρη, κτηνώδη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη επίθεση της ισχυρότερης στρατιωτικής συμμαχίας του πλανήτη, δεν συνθηκολόγησε. Κοίμισε τους διώκτες της, παριστάνοντας ότι «συμμορφώνεται» προς τας υποδείξεις, πέτυχε να μην αποξενωθεί από την ευρωπαϊκή της ταυτότητα, αλλά ταυτόχρονα κατάφερε να περισώσει την εθνική της αξιοπρέπεια, προασπίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι Σέρβοι επέλεξαν πολιτικούς με υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης για να τους βγάλουν από την κρίση, τηρώντας εξαιρετικά ευαίσθητες ισορροπίες στο διεθνές στερέωμα και προστατεύοντας, στο μέτρο του δυνατού, τους ομοεθνείς τους, που χάρη σε μια παγκόσμια συμπαιγνία βρέθηκαν εκτός των συνόρων του σημερινού σερβικού κράτους.

Πρωταγωνιστής σε αυτή την επικίνδυνη ακροβατική άσκηση αποδείχθηκε ο Βούτσιτς, που κατάφερε να κατευνάσει τους αλαλάζοντες δυτικούς κήρυκες της αντισερβικής υστερίας, και ειδικότερα τους Αμερικανούς, σε σημείο που να μην επιδιώξουν την άμεση αποσταθεροποίησή του.

Το μυστικό του ίδιου του Σέρβου ηγέτη είναι ότι, εκτός από φλογερός πατριώτης, είναι και ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός πολιτικός. Η ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η Σερβία τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή, αλλά πιο εντυπωσιακή είναι η πολιτική κοινωνικής πρόνοιας, που οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες αυξήσεις μισθών και στην απόλυτη προστασία των συντάξεων!

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Η σημερινή Σερβία, σε αντίθεση με τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, καλύπτει άνετα τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Με δημόσιο χρέος, σταθερά τα τελευταία χρόνια, κάτω από το 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα που ακόμη και το 2020, χρονιά κρίσης της πανδημίας, δεν ξεπέρασε το 6% (σήμερα βρίσκεται κάτω από το 3% που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας), θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν δεν υφίστατο ωμό εκβιασμό για «εκπτώσεις» σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Η σερβική οικονομία, παρότι υπολείπεται σημαντικά σε μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα από τον μέσο όρο της Ε.Ε., έχει κάνει άλματα. Στο διάστημα 2012-2022 η αξία των σερβικών εξαγωγών τριπλασιάστηκε, ενώ μόνο στο διάστημα 2020-̓21 η αύξηση έφτασε το 26,8%.

Ταυτόχρονα οι δείκτες ανάπτυξης τρέχουν τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς άνω του 4%. Το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, έκλεισε με ανάπτυξη 7,4%, ενώ το 2020, χρονιά της παγκόσμιας κρίσης, η ύφεση στη σερβική οικονομία μόλις που ξεπέρασε τη μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το δικό μας… -9%. Την ίδια ώρα η ανεργία βαίνει σταθερά μειούμενη και κινείται σε απολύτως ανεκτά επίπεδα, έχοντας μειωθεί κοντά στο 10% από το 24% της χρονιάς-ρεκόρ 2012. Είναι, δηλαδή, σημαντικά μικρότερη από την ελληνική, που προσεγγίζει το 15% παρά την υποτιθέμενη… καταιγίδα επενδύσεων.

Πρόσφατα ο κολοσσός της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis ανακοίνωσε την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Σερβία, μία επένδυση 190.000.000 ευρώ που εξασφαλίζει… 10.000 θέσεις εργασίας (δηλαδή κανονική επένδυση και όχι… αέρας κοπανιστός!)

Τα μεγέθη αυτά για μία μικρή χώρα που δεν ανήκει σε κανένα συλλογικό σύστημα «προστασίας» είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η διατήρηση εθνικού νομίσματος αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών. Σε αντίθετη περίπτωση η…ανταγωνιστικότητα εξασφαλίζεται με μεθόδους απάνθρωπης λιτότητας, όπως αυτή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η Σερβία με πολύ λιγότερα μέσα και χωρίς υστερικές πολιτικές υγειονομικής καταστολής κατέγραψε πολύ πιο αξιοπρεπείς επιδόσεις στην πανδημία από την Ελλάδα, με 1.851 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σχέση με τους 2.868 της Ελλάδας που όλο και αυξάνονται (στοιχεία Worldometer Info περασμένης εβδομάδας).

Με αυτές τις επιδόσεις αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο Βούτσιτς εκλέγεται με τα… τσαρούχια. Κάποιοι θα προτιμήσουν να περιγράψουν τον Βούτσιτς ως έναν αυταρχικό ηγέτη και τη Σερβία ως μία χώρα βαλκανική, συντηρητική και οπισθοδρομική, προσκολλημένη σε εθνικιστικά μοτίβα και θρησκευτικές παραδόσεις που δεν συνάδουν με τον σύγχρονο κόσμο. Λυπάμαι, αλλά θα τους απογοητεύσω.

Η Σερβία είναι μία θρησκευόμενη χώρα, που τιμά την κληρονομιά της, αλλά δεν κάνει κοινωνικές διακρίσεις. Θυμίζω απλώς ότι η ικανότατη πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς είναι ανοικτά ομοφυλόφιλη, αλλά, σε αντίθεση με κάποιους στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της φρόντισε να διευκρινίσει ότι δεν είναι πρώτη της προτεραιότητα η «γκέι ατζέντα»…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στ’ άρματα, στ’ άρματα

Σε μια εκπομπή στην τηλεόραση άκουσα έναν σκηνοθέτη (που δεν είναι δα και ο...

Ο Μπάιντεν στo ΝΑΤΟ… έκανε «κουρελόχαρτο» το νόμο των ΗΠΑ για την Ασφάλεια & Ενεργειακή Συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Μπάιντεν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και οι ευχαριστίες...

Το μέλλον δεν εργάζεται για εμάς!

Με τρία κριτήρια μπορεί να αποτιμήσει κανείς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ...

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι έδωσε και τι πήρε η Τουρκία

Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά για το θέμα, καλό είναι να διαβάσουμε τι λέει...

Τορπίλη… TURKAEGEAN

Η Τουρκία με μία κίνηση μπαμπέσικη πήρε άδεια να διαφημίζει τις ακτές της ως...

Τι έγινε τελικά στη Μαδρίτη

Οι φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές, μετά το κοινό κείμενο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,...

Happy traveller και… στη Μαδρίτη!

Μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός στις σύντομες τουριστικές αποδράσεις. Κάπως έτσι νομίζω ότι είδε...

Ανάξιοι να προστατέψετε οτιδήποτε είναι ελληνικό!

Ως δημοσιογράφος του ομίλου Εστία Επενδυτική έχω ένα ξεχωριστό «προνόμιο»: Μαζί με άλλους τρεις...

Η υπογεννητικότητα και… οι εμβρυοκτονίες!

Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων ξεσήκωσε...

Persona non grata

Ένας λαός μπορεί να ακμάζει, να έχει μια γεμάτη νόημα και σφρίγος ζωή, μόνο...

Σύσκεψη Ελλάδας και ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Mέγιστη ανησυχία για το -ήδη αισθητό- βαρύτατο κόστος που θα υποστεί η ελληνική οικονομία...

Ελλάς: Διοικείται από τις ζώνες επιρροής της μαφίας

Το καλοκαίρι του 2019 αλλοδαποί έκλεψαν το πορτοφόλι γόνου σημαντικού πολιτικού της πατρίδας μας...

Αλέξη, η «δεύτερη ζωή» έχει απαιτήσεις!

«Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά, πάντα πάντα θα ‘ναι...

Δικαίωμα στην άμβλωση. Στη ζωή, κυρία Μαρέβα;

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανατρέπει το δικαίωμα...

Πρόωρες εκλογές

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι διαρροές από βουλευτές της Ν.Δ. σε...

Η αμερικανοποίηση του πολιτικού συστήματος!

Τι έπιασε, άραγε, τον πολιτικό μας κόσμο και Ιούνιο μήνα αφιέρωσε όλο του το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο – Επιμένουν στη μη λήψη μέτρων

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος μίας 19χρονης στο...

Ιωάννινα: Μαιευτήρας υπέστη έμφραγμα την ώρα του τοκετού

Πανικός επικράτησε σε ιδιωτική κλινική της Ηπείρου, καθώς την...

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Θρήνος για 46χρονο: «Δεν αισθάνομαι καλά», είπε στη σύζυγό του και μετά κατέρρευσε

Η λίστα με τους αιφνίδιους θανάτους μεγαλώνει στη χώρα...

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ