Ο γόρδιος δεσμός

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

H ταυτόχρονη είσοδος στο ΝΑΤΟ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

  • Σάββας Καλεντερίδης

Οι ΗΠΑ την περίοδο εκείνη, με την επέκταση του ΝΑΤΟ και τη δημιουργία της ΝΑ Πτέρυγας, ήθελαν να αποτρέψουν την επέκταση της επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης προς Νότον, δηλαδή προς Ελλάδα και Τουρκία. Να διευκρινίσουμε, όχι την εδαφική επέκταση, αλλά την επέκταση της επιρροής της. Έκτοτε, οι δύο αυτές χώρες για το ΝΑΤΟ, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες αποτελούν έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών της συμμαχίας. Οι καιροί άλλαξαν, η Σοβιετική Ενωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκαν, αλλά το ΝΑΤΟ, αντί να διαλυθεί, επεκτάθηκε και επεκτείνεται.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, πιθανόν να ακολουθήσει η είσοδος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ μένουν σε εκκρεμότητα η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Παρά τις κοσμογονικές αλλαγές σε γεωπολιτικό επίπεδο, με κορυφαίες εκείνες που σχετίζονται με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, όπως αποδείχτηκε από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στον πρόσφατο πόλεμο της Ουκρανίας, η ΝΑ Πτέρυγα του ΝΑΤΟ παραμένει σημαντικός επιχειρησιακός βραχίονας της συμμαχίας.

Η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, το Ιόνιο, το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος, τα Στενά, ο Εύξεινος Πόντος, όλα αυτά αποδείχτηκαν απαραίτητοι παράγοντες για την επιχειρησιακή δραστηριοποίηση και παρουσία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, από το 1952 και εντεύθεν, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το μέγεθός της, την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, που από ορισμένους θεωρείται μεγαλύτερης γεωπολιτικής αξίας από αυτήν της Ελλάδας, αλλά και την αδυναμία της Ελλάδας να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στη συμμαχία, αποκόμισε κέρδη εις βάρος της Ελλάδας.

Η εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου, οι απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, η εισβολή στην Κύπρο, η σκανδαλώδης στάση της συμμαχίας στις προκλήσεις αλλά και στις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των κερδών που αποκόμισε η Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας, με την ανοχή και μερικές φορές με τη στήριξη της συμμαχίας. Φυσικά, ορισμένα από τα κέρδη τα αποκόμισε μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974.

Ένα άλλο τεράστιο κέρδος που αποκόμισε η Τουρκία από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ είναι η κάλυψη και η ανοχή που της δόθηκε, ως «αντάλλαγμα» στη συμμετοχή της για την εθνοκάθαρση – γενοκτονία του κουρδικού λαού, που στην Τουρκία αριθμεί 20.000.000 ψυχές. Τώρα, με αφορμή την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία επιχειρεί και πάλι να καταστήσει συνενόχους τα κράτη-μέλη της συμμαχίας στο διαχρονικό έγκλημα που διαπράττει εναντίον των Κούρδων τη φορά αυτή και εκτός των δικών της συνόρων. Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εισβάλει με δεκάδες χιλιάδες στρατό στη Συρία και στο Ιράκ και διαπράττει εγκλήματα πολέμου εναντίον των Κούρδων, των Αράβων και των Ασσυρίων. Τώρα, με το βέτο εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας εκβιάζει τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να γίνουμε όλοι συνένοχοι στο έγκλημα αυτό.

Όσο για τη «φωλιά τρομοκρατίας» που κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες, το άντρο της τρομοκρατίας είναι η ίδια η Τουρκία, που φιλοξενεί, εκπαιδεύει και εξοπλίζει το ISIS, την Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη Χαμάς και κάθε καρυδιάς καρύδι της ισλαμικής τρομοκρατίας. Καλείται, λοιπόν, το ΝΑΤΟ να αποδείξει αν θα γίνει συνένοχος στο έγκλημα. Όσο για την Τουρκία, που συνεχώς παραπονείται, θα πρέπει να της υπενθυμίσουν οι αρμόδιοι στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες ότι, αν η Τουρκία δεν ήταν στο ΝΑΤΟ, τώρα θα ήταν διαμελισμένη.

Υ.Γ.: Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έδωσε στο ελληνικό ΥΠΕΞ κατάλογο με άτομα των οποίων ζητάει την έκδοση από την Ελλάδα. Σε ποια φάση βρισκόμαστε, άραγε, στο θέμα αυτό;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγκλωβισμένος στο Ντουμπάι ο Γιώργος Ασημακόπουλος – Τι λέει για τις πλημμύρες

O Γιώργος Ασημακόπουλος έχει αποκλειστεί στο Ντουμπάι, όπου οι βροχοπτώσεις είναι πρωτοφανούς πυκνότητας για την περιοχή αυτή του Περσικού...

More Articles Like This