27/6/2022

Πρωτοβουλία Μακρόν στα ανήσυχα Βαλκάνια

Δημοσίευση:

Επείγουσα πρωτοβουλία για τη διασφάλιση σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια αναλαμβάνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν με τη σύγκληση ειδικής διάσκεψης των ηγετών της περιοχής στις 23 Ιουνίου, εν όψει και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. της επόμενης ημέρας.

  • Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΑΡΚΑ*

Η Αθήνα, η οποία τηρείται ενήμερη για την προετοιμασία της διάσκεψης, προσπαθεί να τη συνδυάσει -ή και ταυτίσει- με τα ελληνικά σχέδια για συνάντηση των Βαλκάνιων ηγετών στη Θεσσαλονίκη εντός του Ιουνίου, αλλά τίποτε δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Το Παρίσι αμφιταλαντεύεται μεταξύ μίας διάσκεψης ευρείας σύνθεσης, με συμμετοχή των ηγετών των 27 μελών της Ε.Ε. και των Βαλκάνιων ομολόγων τους, και μιας περιορισμένης σύνθεσης με συμμετοχή μόνον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, της γαλλικής προεδρίας και των βαλκανικών χωρών.

Η πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν στοχεύει στην ανάσχεση της επιδεινούμενης κατάστασης στην -συχνά χαρακτηριζόμενη- «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Κοινή εκτίμηση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ είναι ότι τα δυτικά Βαλκάνια απειλούνται αφενός από τη ρωσική διείσδυση και αφετέρου από κοινωνική αναταραχή λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία (ακρίβεια, ελλείψεις τροφίμων, πρώτων υλών, καυσίμων κ.λπ.).

Η μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζεται για τα Σκόπια και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου το πολυεθνικό μόρφωμα, που ιδρύθηκε με τη Συμφωνία του Ντέιτον για τον τερματισμό του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου το 1995, πνέει πλέον τα λοίσθια. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων, η γαλλική πρωτοβουλία ανακινεί και το ζήτημα της σύγκλησης των διακυβερνητικών διασκέψεων της Ε.Ε. με την Αλβανία και τα Σκόπια για τη λεπτομερειακή δρομολόγηση των ενταξιακών διαδικασιών τους. Το ζήτημα των διακυβερνητικών, που καθυστερούν από το 2020, είναι άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος για τρεις, κυρίως, λόγους:

Πρώτον, επειδή πλέον εμφανίζεται πολύ πιθανή η αποσύνδεση του «πακέτου» των υποψηφιοτήτων Τιράνων και Σκοπίων (το, διπλωματικώς λεγόμενο, decoupling) λόγω των σοβαρών αντιρρήσεων της Βουλγαρίας στην προώθηση της υποψηφιότητας των Σκοπίων. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα απαιτεί άμεση σύγκληση διακυβερνητικής μόνο για τη χώρα του, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων συνομιλητών του για την υιοθέτηση πιο συνετής στάσης λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησης στα Σκόπια, όταν διαπιστωθεί η κατάρρευση του ευρωπαϊκού ονείρου τους. Η αποσταθεροποίηση θα ενισχύσει το εθνικιστικό κόμμα VMRO, το οποίο, παρά μερικές μετριοπαθείς δηλώσεις του ηγέτη του Χρ. Μίτσκοσκι, παραμένει αντίθετο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε, οι Πρέσπες εγκρίθηκαν στη γειτονική χώρα με σκοπό περισσότερο το ευρωπαϊκό όνειρο και λιγότερο την επίλυση του ονοματολογικού.

Δεύτερον, ανάλογα με τη σύγκληση -ή μη- διακυβερνητικής για τα Σκόπια, θα μπορούσε να επιταχυνθεί ή να καθυστερήσει η κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων των εφαρμοστικών μνημονίων για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και την ίδρυση διμερούς επιτροπής οικονομικής συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επεδίωκε φανατικά την κύρωση, αλλά ανέστειλε τις διαδικασίες υπό τον φόβο εσωκομματικής αντίδρασης. Προσχώρησε δε και ο ίδιος -πρόσκαιρα- στην άποψη αναστολής της κύρωσης ως αντίδραση σε δήλωση, τον Ιούνιο του 2021, του τότε πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ περί συμμετοχής της ομάδας ποδοσφαίρου της -σκέτης- «Μακεδονίας» στο Euro.

Τρίτον, παρά τη συμπόρευση Ελλάδας – Βουλγαρίας στην αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία (ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο), δεν δικαιώνονται οι προβλέψεις ότι o κ. Μητσοτάκης μπορεί να πείσει τον ομόλογό του, Κίριλ Πέτκοφ, για αλλαγή της στάσης της Σόφιας έναντι των Σκοπίων. Οι απαιτήσεις για τερματισμό του αλυτρωτισμού των Σκοπίων, πρόβλεψη εδαφίου περί «Μακεδόνων Βουλγάρων» στο Σύνταγμα των Σκοπίων και τήρηση των πολιτικών, οικονομικών και διοικητικών «Κριτηρίων της Κοπεγχάγης» για την ένταξη στην Ε.Ε. έχουν διακομματική απήχηση. Ισχύει, επίσης, το σχετικό ψήφισμα της βουλγαρικής Βουλής του Οκτωβρίου 2019. Αν επιχειρηθεί ακύρωση του ψηφίσματος, τότε η Ε.Ε. θα βρεθεί ενώπιον της κωμικοτραγικής κατάστασης να πυροδοτεί την αποσταθεροποίηση ενός μέλους της στον βωμό της πρόληψης της αποσταθεροποίησης ενός υποψήφιου μέλους!

Παράλληλα, η κατάσταση παρακολουθείται στενά και από την αμερικανική διπλωματία. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει πως η ουκρανική κρίση καθιστά επείγουσα τη συνδρομή προς όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, κρίνοντας πως το επόμενο βήμα των Σκοπίων και της Αλβανίας προς την ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε. θα δείξει σε ολόκληρη την περιοχή και άλλες χώρες ότι αποδίδει η σκληρή δουλειά για μεταρρυθμίσεις. Η Ουάσινγκτον προωθεί εξάλλου -εμφατικά- την άποψη πως διμερείς διαφορές, όπως η τρέχουσα Σόφιας – Σκοπίων, πρέπει να παραμεριστούν μπροστά στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των νέων δεδομένων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμερικανοποίηση του πολιτικού συστήματος!

Τι έπιασε, άραγε, τον πολιτικό μας κόσμο και Ιούνιο μήνα αφιέρωσε όλο του το...

Τουρκία: Η Μεγάλη Ιδέα

Η αναγνώριση «τουρκικών δικαιωμάτων» στο Αιγαίο από την κυβέρνηση Σημίτη ήταν το εκκολαπτήριο της...

Γιατί η δημοκρατία δεν πείθει

Αιφνιδίασε τις ευρωπαϊκές ελίτ η εκτεταμένη αποχή από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών....

Ησυχία, το ΕΣΡ κοιμάται

Αυτοί οι τάχα μου γκάνγκστα, που έπαιξαν μπουνιές στα Βραβεία MAD, έχουν, υποθέτω, παραγωγούς....

Ο πραγματικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Στο Προοίμιον του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, εκτός των άλλων, αναφέρεται το εξής:Σάββας...

Ο πιο… σβέλτος υπηρέτης των ξένων

Πολύ θα ήθελα να μου εξηγούσε κάποιος από αυτούς που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική...

Αφιερωμένο στους… φρόνιμους 

Στις 8 Οκτωβρίου του 1838 ο Κολοκοτρώνης μίλησε στην Πνύκα προς τους νέους της...

Η Γερμανία τώρα το ξανασκέφτεται

Το χθεσινό μας σημείωμα για τη στρατηγική του Βορρά, και ειδικώς της Γερμανίας, στο...

Tο σκουποδολόι… Trap

Μέσα στην όλη παρακμή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και η trap με τους trappers...

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία

Η Τουρκία από τα μέσα του 2021 αποφάσισε να κάνει μια στροφή 180 μοιρών...

Τι το κοιτάμε το άλλο άκρο;

Χθες έγιναν δύο χυδαιότητες. Κατά πρώτον, κάποιες όρθιες κατσαρίδες βανδάλισαν, πάλι, το μνημείο για...

Οικονομικοί (;) σύμβουλοι

Αυτοί οι οικονομικοί σύμβουλοι του κ. πρωθυπουργού πρέπει να είναι και πολύ αστέρια. Όπως...

Προς κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης η Ευρώπη

Ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θα απαιτήσουν μείζονες αλλαγές και...

Αν είσαι πατριώτης, μου περισσεύει αν είσαι γκέι

Στα επίμαχα που δεν είναι εθνικώς επείγοντα επιφυλάσσω στον εαυτό μου την πολυτέλεια να...

Όχι άλλα ψέματα στον λαό για τη Μακεδονία

Τέσσερα χρόνια μετά την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι...

Αι απομιμήσεις της Ν.Δ. II

Ψηφίστε μας για να τα αλλάξουμε όλα. Δηλαδή, για να γίνουμε ουρά εκείνων που...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τριήμερα βαφτίσια για την κόρη του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα με guest την Άννα Βίσση

Η βάπτιση της δευτερότοκης κόρης του Γιάννη και της...

Κουκάκι: Το σοκ της 46χρονης όταν έμαθε με ποια την απατούσε ο σύζυγός της – Την είχε απειλήσει ότι θα την σκοτώσει με μαχαίρι

Διπλή προδοσία για την άτυχη Κ που κατακρεουργήθηκε από τον 53χρονο - Τι αναφέρει μαρτυρία στο newsbreak.gr

Συμμορία αλβανών δολοφόνησε τον άτυχο άνδρα στο μπαρ στη Ραφήνα

Συμμορία αλλοδαπών αλβανικής καταγωγής φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από...

Έστειλαν κλιμάκιο από την Αθήνα για να συλλάβουν αλλοδαπό μπράβο στη Μύκονο!

Με προσαγωγές μπροστά σε τουρίστες οι οποίοι κατέγραφαν με...

Γιατρός για 13χρονο ποδοσφαιριστή: «Έβγαζε πολύ αίμα από τον πνεύμονα … Του δώσαμε 32 φάρμακα»

«Ένα παιδί που είχε όλη τη ζωή μπροστά του» - Πως προσπάθησαν πέντε γιατροί να επαναφέρουν τον 13χρονο που κατέρρευσε σε γήπεδο στην Ερέτρια

Φρίκη στα σύνορα της Ισπανίας με το Μαρόκο – Τουλάχιστον 23 νεκροί μετανάστες

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από τα σύνορα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ